Dünya bu zulme sessiz kalamaz!

İsrail güçleri, Dünya Kudüs Günü’nde işgal altındaki Batı Şeria'nın farklı bölgelerinde Yahudi yerleşim birimlerini protesto eden Filistinlilere saldırdı. Saldırılarda 200’ün üzerinde kişi yaralandı

İsrail polisi, Filistinlilere yönelik şiddet ve tacizin dozunu artırdı. Dünya Kudüs Günü’nde Mescid-i Aksa’daki Kıble Mescidi’nde namaz kılan cemaate ses bombaları ve plastik mermiyle saldıran İsrail güçleri, daha sonra Mescid-i Aksa’nın Silsile Kapısı’nı da kapatarak Filistinlilerin girişine izin vermedi. Kadın, çocuk demeden sivil halka saldıran İsrailliler, 200’den fazla kişiyi yaraladı.Filistinliler, ilk kez 1982 yılında İmam Humeyni tarafından Ramazan ayının son cuma günü Filistin'in bağımsız olması isteğine dikkat çekmek için düzenlenen Dünya Kudüs Günü vesilesiyle önceki gün bir araya geldi.Önce Batı Şeria'nın güneyinde bulunan Yatta beldesinde cuma namazı sonrası yerleşim birimlerini protesto eden Filistinlilere İsrail güçleri saldırdı. Ardından Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde yerleşim birimlerinin yıllar önce tahliyesinin ardından yeniden bölgede var olmasını protesto eden göstericiler, İsrail güçlerinin müdahalesiyle karşılaştı.Nablus’un doğusundaki Beyt Decin beldesinde de bölge sakinleri yerleşim birimlerine karşı eylem düzenledi. İsrail güçlerinin göz yaşartıcı gazla müdahalesi sonucu göstericilerden bir kısmı gazdan etkilendi. Kalkilya'nın doğusundaki Kefer Kadum beldesinde ise işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesi'nde evlerinden zorla çıkarılmak istenen ailelere destek gösterisi düzenlendi.İsrail güçlerinin müdahalesi sırasında onlarca Filistinli gazdan etkilendi. Kefer Kadum beldesi halk direniş komitesi koordinatörü Murad Şiteviyye, İsrail güçlerinin beldeye baskın düzenlediğini ve Filistinlilerin evlerine göz yaşartıcı gaz kapsülleri fırlattığını aktardı.

NAMAZ KILAN CEMAATE SALDIRDILAR

İsrail polisinin, işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa, Eski Şehir bölgesinin Şam Kapısı ve Şeyh el-Cerrah Mahallesi’ndeki saldırıları ise çok şiddetli oldu. İftardan sonra Kıble Mescidi’nde namaz kılan cemaate saldıran İsrailliler, bölgeye gelen halktan bazı kişileri gözaltına aldı.

Filistin Kızılayı’ndan yapılan açıklamada, söz konusu saldırılarda 205 Filistinlinin yaralandığı, bunlardan 88'inin Kudüs'teki hastanelere kaldırıldığı, diğerlerinin ise ayakta tedavi edildiği aktarıldı. Yaralanmaların çoğunun plastik mermiyle yüz, göz ve göğüs bölgesinden olduğuna değinilen açıklamada, Filistin Kızılayı’nın, hastanelerde doluluk yaşanması nedeniyle bölgede sahra hastanesi kurduğu ifade edildi. Gece yaşanan saldırıların ardından ise sabah namazında binlerce Filistinli yeniden Mescid-i Aksa'ya akın etti.

FİLİSTİN YÖNETİMİ’NDEN SERT TEPKİ

Filistin başta olmak üzere Arap ülkeleri ve İslami hareketler, İsrail polisinin Mescid-i Aksa'da ibadet eden Filistinlilere yönelik saldırılarına tepki gösterdi.

Filistin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ile UNESCO'ya, Mescid-i Aksa'da yaşananlar konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirme çağrısı yapıldı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansur'a, Doğu Kudüs'te yaşanan gelişmelerle ilgili olarak BMGK'ye acil toplantı çağrısı yapması talimatını verdi.

Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye, İsrail Başbakanı Netanyahu'yu "ateşle oynama" diyerek uyardı. Heniyye, "Bu, ne senin ne ordunun ne polisinin ne de bütün olarak İsrail'in kazanabileceği bir savaş değil" diyerek yaşananların bir intifada (ayaklanma) olduğunu ve devam etmemesi gerektiğini dile getirdi.

DÜNYADAN AÇIKLAMALAR

İsrail zulmüne dünyadan da çok sayıda tepki geldi.

Mısır Dışişleri yaptığı açıklamada saldırıları kınayarak, Mescid-i Aksa'nın kutsiyetini ihlal eden tüm eylemlerin durması gerektiğini, Şeyh Cerrah Mahallesi'ndeki Filistinli ailelerin evlerinden çıkarılması planının da kabul edilmediğini belirtti.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da özellikle Ramazan ayında düzenlenen bu tür saldırıların, tüm insani normlara ve insan hakları hukukuna karşı olduğu vurgulanarak saldırılar kınandı.

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, "Filistin halkının haklı mücadelesinde daima yanlarında olduklarını" belirterek, "Uluslararası toplum, Filistinlilerin çıkarına adil bir çözüm bulma sorumluluğunu yerine getirmelidir" değerlendirmesinde bulundu.

Katar Dışişleri Bakanlığı, saldırıların, dünya üzerindeki milyonlarca Müslümanı provoke ettiğini ve açık bir insan hakları ihlali olduğunu ifade etti.

Ürdün ise İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'da ibadet edenlere yönelik saldırısını "barbarca" olarak niteledi.

‘DÜŞMAN HER AN CEVABIMIZI BEKLEMELİ’

Diğer yandan İslami Cihad Hareketi, yaptığı açıklamada, Mescid-i Aksa'da yaşananlara sessiz kalmanın mümkün olmadığını belirterek, "Düşman her an cevabımızı beklemelidir" ifadesini kullandı.İsrail'deki Arap Vatandaşları İzleme Yüksek Komitesi de açıklamasında, İsrail'in saldırılarına cevaben farklı kentlerde gösteri düzenlenmesi ve gruplar halinde Kudüs, Mescid-i Aksa ve Şeyh el-Cerrah Mahallesi'ne gidilmesi çağrısı yaptı.

Filistinli Alimler Birliği ise "barbarca" olarak nitelendirdiği saldırıları kınadı. Birliğin açıklamasında, Mescid-i Aksa'nın avlusunda bekçilik yapan Filistinli murabıtların, İsrail'in saldırılarına karşı tüm Müslümanların şerefi ve onurunu müdafaa ettiği ifade edildi ve İsrail'e baskı uygulanması için uluslararası toplumun, Müslümanların ve Arapların harekete geçmesi gerektiği vurgulandı.

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Muhyiddin el-Karadaği ise İsrail'in saldırılarını "devlet terörü" olarak nitelendirirken, Filistinlilerin direnişini takdir etti.

Sonraki Haber