Dünya Down Sendromu Günü: Gerçek dostlar kromozom saymaz!

21 Mart, Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Down Sendromu Günü olarak kabul ediliyor, Down Sendromu Derneği konuyla ilgili bir açıklama yayınladı.

21 Mart, Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Down Sendromu Günü olarak kabul ediliyor. Down Sendromu Derneği, bugün tüm Türkiye’de önemli etkinliklere imza atıyor. İstanbul ve Ankara’da yapılacak etkinliklerle; Down Sendromu hakkında toplumsal farkındalık yaratmak, Down sendromlu bireylerin ayrımcılık ve önyargıya maruz kalmasını önlemek, erken ve sürekli eğitimin önemine dikkat çekmek amaçlanıyor.

Birleşmiş Milletler 10 Kasım 2011 kararı ile 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak tanıdı. 21 Mart günü (21/3) Down sendromlu insanlarda 21.ci kromozomun 3 tane olmasını simgeliyor. Dünya Down Sendromu Günü, Down sendromlu bireylerin haklarını korumak için önemli bir adım oluyor.

SÜREKLİ EĞİTİM ÖNEMLİ

Down sendromlu bebeklerde erken ve sürekli eğitimin büyük önem taşıdığını söyleyen Dernek başkanı Gün Bilgin, “Down sendromlu bebeklerde sıfır yaşta (0-2 ay içerisinde) eğitime başlamak gerekiyor. Bu imkan sağlandıkça Down sendromlu kişiler de toplumda başarılı oluyor. Hemen hepsi okula gidebiliyor, sosyal yaşama katılıyor, çoğu yarı-bağımsız yaşamlar kurabiliyor. Eskiden okuyamaz bile denilen bu bireyler artık lise, hatta üniversite bitirebiliyor, ikinci bir dil öğrenebiliyor, çalışabiliyor. Ancak bu durum doğumdan itibaren başlayan, düzenli ve disiplinli bir çalışmanın sonucudur. Son 40 yıldır dünyada uygulanan çeşitli eğitim ve terapilerle hem öğrenme hem de bağımsız yaşam seviyelerindeki müthiş artış da bunu gösteriyor” diye konuştu.

ORTACA'DA +1 ETKİNLİĞİ

Muğla'nın Ortaca ilçesinde, Belediye Kent Konseyi tarafından, "Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü" etkinliği düzenlendi.

Ortaca tören alanında down sendromlu öğrenciler ve ailelerinin katılımıyla yapılan etkinlikte konuşan Ortaca Belediye Başkan Vekili Mehmet Ali Avcı, 10 Kasım 2011 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından 21 Mart'ın "Down Sendromu Farkındalık Günü" olarak kabul edildiğini anımsattı.

Törenin ardından Ortaca Kültür Park'ta meslek edindirme simülasyon çalışması yapıldı. Arkasında "+1" yazılı tişörtler giyen down sendromlu öğrenciler, Kültür Park'ta gelenlerden çay ve tost siparişi aldı.

AFYON'DA SERGİ AÇILDI

Afyonkarahisar'da 21 Mart Dünya Down Sedromu Günü dolaysıyla sergi açıldı.

Kentte bir alışveriş merkezindeki serginin açılışında konuşan Akarçay Özel Rehabilitasyon Merkezi Eğitim Koordinatörü Gökçe Dönmez, 21 Mart Dünya Down Sendromlular sergisi için çalışmaların yaklaşık iki ay sürdüğünü belirtti.

ANADOLU EFES’TEN FARKINDALIK MESAJI

Down Sendromlular Derneği ile bir araya gelen Anadolu Efes oyuncuları, bugün Zalgiris Kaunas ile oynayacakları deplasman maçına yanlarında iki küçük arkadaşlarını da alıp uçtular. 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü’ne farkındalık çekmek amacıyla yaptıkları bu anlamlı hareketin ardından takım oyuncuları, maçı birlikte izleyecekler.

Sonraki Haber