Dünya Erdoğan’ın zaferini konuştu

ABD ve AB’nin Türkiye’deki muhalefeti destekleyerek Recep Tayyip Erdoğan’ı seçimle yıkma stratejisi bozuldu. Erdoğan’ın zaferinin ardından ülkelerin liderleri tebrik etti. Batı basını seçim sonuçlarını manşetten verdi

Türkiye tarihinde ilk kez tecrübe edilen ikinci tur seçimi Erdoğan’ın zaferi ile sonuçlandı. 17. seçimini kazanan Cumhur İttifakı cumhurbaşkanı adayı Erdoğan oyların yüzde 52,18’ini aldı. Rakibi Millet İttifak adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise 47,82’de kaldı. Erdoğan 27 milyon 834 bin 692 oy ile Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı seçildi. Kılıçdaroğlu ise 25 milyon 504 bin 552 oyda kalarak seçimi kaybetti.

YURT DIŞI SEÇMEN SANDIĞA KOŞTU

Yurt dışı seçmeni ise ikinci turda yüzde 5 oranında katılımını artırdı. İlk turda 1 milyon 839 bin 470 olan yurt dışı ve gümrüklerde kullanılan oy sayısı ikinci turda 1 milyon 930 bin 342’ye yükseldi. Erdoğan’ın yurt dışı oyları 2.1 puan artarak yüzde 59.57 oldu. Oyu 0.86 artan Kılıçdaroğlu ise yüzde 40.43 aldı.

Erdoğan’ın oy deposu Belçika, Avusturya, Fransa ve Almanya’da da katılım yükseldi. Almanya’da oylarını 1.73 puan artıran Erdoğan yüzde 67.22 oy oranına ulaştı. Kılıçdaroğlu ise 0.26 puan artış ile 2. turda yüzde 32.78’de kaldı. Almanya’da Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasındaki fark yüzde 33.44 oldu.

Fransa’da Erdoğan’ın oyları 2.01 artarken Kılıçdaroğlu’nun oyu 0.4 azaldı. Erdoğan, Fransa’da yüzde 66.77 oy alırken Kılıçdaroğlu yüzde 33.23’te kaldı. İki aday arasındaki fark yüzde 33.54 oldu.

Avrupa Birliği’ne başkentlik yapan Belçika’da ise Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan oyunu 2.39 puan artırarak yüzde 74.7’ye çıkardı. Kılıçdaroğlu’nun oyu da 0.65 puan artarak yüzde 25.3’te kaldı. 

Avusturya’da da seçmen iradesini Erdoğan’dan yana kullandı. 1. tura göre Tayyip Erdoğan Avusturya’daki oylarını 1.89 puan artırarak yüzde 73.85 oranına çıkardı. Kemal Kılıçdaroğlu ise 1. tura göre 0.25’lik artışla yüzde 26.15 oy aldı. Böylece Erdoğan, Avusturya’da Kılıçdaroğlu’na yüzde 47.7 oranında fark attı. 

DÜNYADAN TEBRİK MESAJLARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesi sonrası ilk tebrik mesajı Katar Emiri Tamim Bin Hamad ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban'dan geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise gönderdiği mesajla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı seçim başarısı dolayısıyla tebrik etti.

ABD Başkanı Joe Biden da, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı yeniden seçilmesinden dolayı tebrik ederiz." ifadelerine yer verdi.

Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron, sosyal medya hesabından yaptığı Türkçe paylaşımda, "Fransa ve Türkiye’nin birlikte üstesinden geleceği büyük sınamalar var. Avrupa’ya barışın geri gelmesi, Avrakdeniz İttifakımızın geleceği, Akdeniz denizi. Yeniden seçilmesi dolayısıyla tebriklerimi ilettiğim Başkan Erdoğan ile birlikte, ilerlemeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Twitter'dan yaptığı paylaşımda "NATO müttefikleri olarak artan ticaretten güvenlik tehditleriyle mücadeleye kadar ülkelerimiz arasındaki güçlü işbirliğini sürdürmeyi dört gözle bekliyorum" dedi. 

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik etti. Scholz mesajında, "Ortak meselelerimizi yeni bir ivme ile ilerletmek istiyoruz" dedi.

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Birlikte çalışmaya devam etmeyi ve Türkiye ile Avusturya arasındaki ilişkileri geliştirmeyi dört gözle bekliyorum." ifadesini kullandı.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Twitter'dan " Dost ve müttefiklerle birlikte Hollanda ve Türkiye ilişkilerimizi ve çalışmalarımızı güçlendirmeyi dört gözle bekliyorum." mesajını paylaştı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, yayımladığı tebrik mesajında, , "Bu dönemde de ülkenizin gelişimi ve halkınızın iyiliği için çalışacağınıza eminim." ifadelerini kullandı.

Batı basını seçime geniş yer verdi

Dış basın Erdoğan’ı cumhurbaşkanlığında üçüncü döneme taşıyan zaferine geniş yer verdi. Ekonomik ve siyasi zorluklara rağmen gelen başarı dünya çapında gazetelerin birinci sayfalarında yer buldu. Gazeteler şu haberleri yaptı:
- New York Times: Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyon, depremler ve zorlu seçim yarışına rağmen yeniden seçildi. Kariyerinin en büyük zorluğunu aşarak bir beş yılı daha garantiledi.
- Wall Street Journal: Erdoğan, yakın siyasi tarihin ayakta kalan en büyük isimlerinden biri oldu.

- CNN: Muhalefet eşi benzeri görülmemiş bir ittifak oluştursa da Cumhurbaşkanı Erdoğan iktidarını üçüncü döneme taşıdı.

İNGİLTERE: ZORLUĞA RAĞMEN

- The Guardian: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’deki 20 yıllık iktidarını uzatırken Batı dünyası, korku ile umut arasında kaldı.

- Financial Times: Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik gidişata ilişkin zorlu meselelerle yüzleşecek.

ALMANYA: DESTEK DEĞİŞMEDİ

- Bild: Erdoğan seçim zaferini kutlarken yanında eski Alman milli futbolcu Mesut Özil de vardı. Erdoğan, seçim zaferini Özil ile kutladı.

- Spiegel: Sonsuza dek Erdoğan. Türkiye, yeniden cumhurbaşkanı olarak Erdoğan’ı tercih etti.

- ZDF: Almanya oy kullanan Türk seçmenlerinin büyük çoğunluğu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı destekledi.

FRANSA: ANKARA’NIN USTASI

- Le Monde: Ankara’nın ustası üçüncü kez cumhurbaşkanı oldu. Ne ekonomik kriz ne de deprem, Erdoğan’ı zaferden alıkoydu.

- Liberation: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim galibiyeti sonrası büyük sevinç gösterileri düzenlendi. Destekçileri ‘Sonsuza dek Erdoğan’ sloganları attı.

İTALYA: ERDOĞAN İLE YENİDEN

- Rai: Dünya liderleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tebrik etti. Erdoğan, 2028 yılına kadar Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturacak.

- Il Messaggero:  Türkiye, Erdoğan ile yeniden başlıyor. Ekonomik zorluklara karşı halk, muhalefetin önerdiği reçeteye inanmadı.

İSPANYA: FARK ATTI

- El Pais: Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 yıl iktidarda kaldıktan sonra tekrar seçilmeyi başardı.

- El Mundo: Türkiye, Erdoğan’ı ebedileştiriyor.

- La Vanguardia: Cumhurbaşkanı Erdoğan, rakibi Kemal Kılıçdaroğlu’na 2 milyon oydan fazla fark atarak kazandı.

BELÇİKA: DEĞİŞMEZ GALİP

- Le Soir: Recep Tayyip Erdoğan, değişmez galip. Milliyetçilerin oyunu alan Erdoğan, muhaliflerin eşi görülmemiş şekilde bir araya gelmesine rağmen kazanmasını bildi.

The Economist'ten 'U' dönüşü

Seçim sürecindeki kapağında ‘Erdoğan gitmeli’ yazısı yazan İngiliz The Economist dergisi 'U' dönüşü yaptı.

Seçim sonrası Ankara'daki gelişmeleri anbean okurları ile paylaşan The Economist şu değerlendirmede bulundu; “Erdoğan'ın Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı zaferi, zaten ne kadar güce sahip olduğunu gösteriyor.”

Seçimin hemen ardından ''Erdoğan'ın kaybedeceğine ilişkin söylentilerin fazlasıyla abartıldığı ortaya çıktı' diyen İngiliz dergi haberinde şu ifadelere yer vermişti;

'Türkiye'yi 20 yıldır önce başbakan, sonra cumhurbaşkanı olarak yöneten Erdoğan, şimdi bunu beş ve belki daha fazla yıl daha sürdürecek'

Avrupa’daki Türklerden coşkulu kutlama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ikinci turu kazanmasının ardından yurt dışında da halk kutlamalar için sokağa döküldü. Erdoğan’ın zaferi Almanya'da coşkuyla kutlandı. Türk vatandaşları, Berlin'in Kreuzberg semti ve Kurfürstendamm Caddesi'nde toplanarak seçim başarısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kutladı.
Belçika'nın başkenti Brüksel'de yaşayan Türkler de kutlamalar için sokaklardaydı.
Türklerin yoğun yaşadığı Schaerbeek'te vatandaşlar, Türk bayrakları açarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleyen sloganlar attı.
İngiltere'nin başkenti Londra’da kutlamalar yapıldı. Ellerinde Türk bayraklarıyla sevinç gösterisi yapan topluluk halay çekti, araç konvoyları oluşturdu.

İtalya'nın Modena kentinde yaşayan Türk vatandaşları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim başarısını caddelerde Türk bayrakları ve Erdoğan posterleri açarak kutladı. Vatandaşlar, seçim zaferi dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a destek sloganları attı.

Kuzey Makedonya'da da vatandaşlar, sokağa çıktı. Davul zurnayla kutlama yapılırken sokaklarda uzun araç konvoyları oluşturuldu.
Hollanda, İsviçre ve İsveç'te de yüzlerce kişi kutlama için meydanlara çıktı.

 
Türk seçmeni hedef alan Cem Özdemir’e tepki

Almanya’nın Türk asıllı Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir seçim ile ilgili paylaşım yaptı. Özdemir, Almanya’daki Türklerin sevinç kutlamalarına sert tepki gösterdi. Twitter’dan açıklamalarda bulunan Özdemir, “Tüm umutlarını yitiren Türkiye’deki birçok, özellikle genç ve iyi eğitimli insanlar için üzgünüm. Aşırı milliyetçilik ve köktendinciliğin artık Ankara’dan gelecek yeni imamlarla bu ülkede daha da güçlü bir şekilde yayılacağı gerçeğine hazır mıyız” ifadesini kullandı.

Özdemir'e Eski Alman Federal Meclis Üyesi Jürgen Todenhöfer'den cevap: “Cem Özdemir'in kendi ülkesindeki seçmene hakaret etmesi ve Almanya'daki Türkleri tehdit etmesi utanç verici. Kime oy verirlerse versinler Türk seçmeni tebrik ediyorum.”

AfD’den Erdoğan’a tebrik

Almanya için Alternatif Partisi (AfD), yeniden cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ı sosyal medyadan tebrik etti. “Türk halkı bu yolda devam etmek istiyor” ifadelerini kullanan Tino Chrupalla, “Buna saygı duyulmalı. Türkiye’ye karşı Federal Hükümet Alman çıkarlarını özgüvenle savunmalı ve çok kutupluluk yolunda bir ortaklığı hedeflemeli” paylaşımını yaptı. Erdoğan’a bir tebrik de partinin gençlik kolları Genç Alternatif Genel Başkan Yardımcısı Tomasz Froelich’ten geldi. Sağ içindeki Türkiye karşıtlarına yanıt veren Froelich, “Bir sağcı olarak tabi ki Erdoğan’ı tebrik etmeli. Bu, diplomatik standartlar doğrultusunda bir hareket. Çok kutuplulukta Türkiye ile iyi ilişkiler bizim çıkarımıza. Sadece ön yargılar üzerine kurulu bir sağcı dış siyaset ergenliktir. Ve ergenlikten çıkmış durumdayız” ifadelerini paylaştı.


Sonraki Haber