Dünya Kültürleri Festivali Ankara'da başladı

55 farklı ülke büyükelçiliğinin katılımı ile gerçekleşen Dünya Kültürleri Festivali Ankara’da başladı. 22-23 Eylül Cuma ve Cumartesi günleri Ankara Cermodern Kültür Merkezi'nde Büyükelçiliklerce açılan stantlarda sergilenen ürünler Ankaralıların ziyaretini bekliyor.

Dünya Kültürleri Festivali Ankara'da başladı

55 farklı ülke büyükelçiliğinin katılımı ile gerçekleşen Dünya Kültürleri Festivali Ankara’da başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Başkent Kültür Yolu festivalleri kapsamında, Ebrişem ve Sirus Vakfı’nın organizasyonuyla gerçekleşen festivalde, dünyanın her bölgesinden 55 ülkenin kültürleri; gastronomi, dans, moda ve müzik örneklerinin sergilenmesiyle tanıtılacak. Etkinliğe Yunus Emre Enstitüsü de destek veriyor.

HER KITADAN 8 ÜLKE

Etkinliğin açılışını yapan Sirus Vakfı Başkanı Serap Gürkan Firdevsi, ikincisini gerçekleştirdikleri festivalin, başkentin kültür ajandasına renkli bir katkı sağlamasını umduklarını belirterek, “Geçen yıl her kıtadan en az 3 ülke ile toplamda 30 ülkeyi kattık. Bu yıl her kıtadan en az 8 ülke ile toplamda 55 ülkeye ulaştık.” dedi. Festivale bu yıl çocuk bölümünü de eklediklerini söyleyen Firdevsi, katkılarından dolayı Kültür ve Turizm ile Dışişleri bakanlıklarına, özel olarak da destekleri için Birleşik Arap Emirlikleri, İran İslam Cumhuriyeti ve Güney Kore büyükelçileri ile Arap Ligi Başkanı ve katılan diğer büyükelçiler ve büyükelçilik temsilcilerine teşekkür etti.

Birleşik Arap Emirlikleri Büyükelçisi Saeed Thani Hareb Al Dha

BAE ELÇİSİ: ARAP VE İSLAM TARİHİ MİRASI AÇISINDAN BÜYÜK ZENGİNLİĞE SAHİBİZ

Etkinliğin açılışında Birleşik Arap Emirlikleri Büyükelçisi Saeed Thani Hareb Al Dha, Güney Kore Büyükelçisi Lee Won-Ik, İran Büyükelçisi Hassan Habibullah Zadeh, Arap Birliği Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Abdulhamid Hamza, Dışişleri Bakanlığı Küresel ve İnsani Konular Genel Müdürü Büyükelçi Korhan Karakoç ve Kültür Bakan Yardımcısı Gürkan Yazgı da birer konuşma yaptı.

Birleşik Arap Emirlikleri Büyükelçisi Saeed Thani Hareb Al Dha da burada yaptığı konuşmada, ülkesi ve Türkiye arasında ilişkilerin 50. yılını kutladığını hatırlatarak, böyle kültürel bir etkinlikte birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu ve ülkesinin Arap ve İslam tarihi mirası açısından büyük zenginliğe sahip olduğunu belirtti. BAE'nin 200'den fazla uyruktan millete ev sahipliği yaptığını anlatan Zahiri, yılda 15 milyondan fazla turist ağırladıklarına işaret etti. Festival boyunca Birleşik Arap Emirlikleri hakkında bilgi almak için herkesi stantlarına davet etti.

Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Lee Won-Ik

Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Lee Won-Ik ise Dünya Kültürleri Festivali'nin çok anlamlı bir etkinlik olduğunu ifade etti. Festival afişinde el ele dans eden insanların temsil edildiğini söyleyen Won-Ik, tam olarak bunu gerçekleştirmek için bu tür festivallere önem gösterdiklerini, bu kapsamda Dünya Kültürleri Festivali’nin çok anlamlı olduğunu söyledi.

‘MİLLETLERİN BİRBİRİNE SEVGİ VE DEĞER VERMESİNİN SERGİLENDİĞİ BİR ETKİNLİK’

İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Hassan Habibullahzade

İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Hassan Habibullahzade de dünyadaki çeşitli milletler arasındaki kültürel etkileşimlerin geliştirilmesi ve güçlendirilmesine odaklanmanın önemine vurgu yaparak, İran İslam Cumhuriyeti'nin bazı kültürel ve turizm özelliklerine değindi. Festivalin milletlerin birbirine sevgi ve değer vermesinin sergilendiği bir etkinlik olduğunu belirterek, "Dünya kültürlerinin bir araya geldiği bu festival, kültürleri ve insanları daha iyi tanımanın ve insanların birbirine daha çok saygı ve sevgi duymasının temelidir." ifadelerini kullandı. Bu festivalin aynı zamanda milletlerin birbirine verdiği değerin gösterilmesi açısından bir eğitim atölye olduğunu söyleyen Habibullahzade, milletlerin yakınlaşmasında kültür etkeninin daha da anlaşılacağına işaret etti. İran ve Türklerin asırlarca barış içerisinde yaşadığını vurgulayan İran Büyükelçisi, her iki milletin temeli düşünce, kültür ve edebiyat gibi birçok ortak payda sayesinde iki ülke sınırlarının 5 asırdır hiç değişmeden, ilişkilerini sağlam yürüttüğünü ifade etti. “Bu festivalde İran kültürünün hoşgörü ve sevgi özelliklerini göreceksiniz.” diyen Habibullahzade, İran halısı, müziği, ritüellerinde adalet, uyum ve ahenge davet olduğunu söyleyerek, herkesi açık kültür müzesi İran'a davet etti.

Arap Birliği Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Abdulhamid Hamza

Arap Birliği Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Abdulhamid Hamza ise festivalin sadece sanat, müzik, dans ve geleneklerin kutlaması olmadığına işaret ederek, "Bugün dans ettiğimiz her ritim, söylediğimiz her şarkı, tattığımız her yemek eşsiz bir hikayeyi anlatır." değerlendirmesinde bulundu.

‘FARKLILIKLARIMIZI KAYNAŞTIRACAK ETKİNLİKLER’

Dışişleri Bakanlığı Küresel ve İnsani Konular Genel Müdürü Büyükelçi Korhan Karakoç da bu yıl festivalin Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına denk geldiğini belirterek, festivalin çok değerli ve anlamlı olduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yazgı konuşmasında, şu anda Başkent Kültür Yolu Festivalleri genelinde bir etkinlik içinde olunduğunu söyleyerek, bu yılki festivalde; gastronomi, dans, müzik ve moda gibi kültür özelliklerin sergileneceğini, 55 farklı elçilikten farklı kültürlerin sergileneceği festivalin uluslararası ilişkilerin de kaynaşmasına hizmet edeceğini belirtti. Kültür ve turizmin bu tür etkinliklerle desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Yazgı, “Hep birlikte farklılıklarımızı kaynaştıracak etkinliklerimizi çoğaltarak devam edeceğiz.” sözlerini kullandı.

Filistin standı

ANKARALILARIN ZİYARETİNİ BEKLİYOR

Konuşmaların ardından, hediyelerin takdim edildiği festivalde, ülkelerin kıyafet ve dansları sergilenmeye başlandı. Güney Kore ve BAE geleneksel dans gösterileri yapıldı.

İlki geçen yıl düzenlenen etkinlik, bu yıl "Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılı ve Gordiyon" teması ile gerçekleştirliyor. 22-23 Eylül Cuma ve Cumartesi günleri Ankara Cermodern Kültür Merkezi'nde Büyükelçiliklerce açılan stantlarda sergilenen ürünler Ankaralıların ziyaretini bekliyor. Halka açık ve tamamen ücretsiz etkinliklerden oluşan festival programında, 55 ülkeden geleneksel danslar, müzik dinletisi ve konserleri, kıyafet defileleri, sanat atölyeleri, gastronomi atölyeleri, geleneksel yemek ikramları, kültürel söyleşiler, ülkesel tanıtıcı videolar, filmler, yarışma ve çekiliş programları yer alıyor.

Irak standı

Festivalde, ayrıca Dışişleri Bakanlığı Yurtdışı Tanıtım Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Günay'ın kişisel çalışmalarından oluşan resim sergisi ve Dışişleri Bakanlığı Yurtdışı Tanıtım Genel Müdür Yardımcısı Osman İlhan Şener'in kişisel koleksiyonundan antika olan çeşitli eserlerin de yer aldığı Türkiye geleneksel sporu okçuluğa dair eserler bulunuyor.

Filipinler standı

FESTİVAL PROGRAMI VE SAHNE ETKİNLİKLERİ

Katılımcı ülkelerin stantlarında yerel ürün ve kültürlerini tanıttıkları festivalin resmi programı şöyle:

22 Eylül 2023, Cuma / 22th September 2023, Friday

SAHNE ETKİNLİKLERİ / STAGE ACTIVITIES

10.00

Açılış Töreni

Opening Ceremony

11.00

Kokteyl / Cocktail

11.00

Güney Kore Dans Grubu

South Korea Dance Group

11.10

Birleşik Arap Emirlikleri Dans Grubu

United Arab Emirates Dance Group

11.20

Sri Lanka Defilesi

Sri Lanka Traditional Clothes Fashion Display

11.30

Altın Trompet Lupu Trio, Romanya Büyükelçiliği

Goldeen Trumpet Lupu Trio, Romanian Embassy

11.50

Tayland Geleneksel Dans Performansı /

Tayland Traditional Dance Performance

12.00

Sri Lanka Çay Workshop/ Sri Lanka Tea Workshop

12.15

Fas Çay Workshop / Morrocco Tea Workshop

12.30

Güney Kore Geleneksel Yemek Workshop /

South Korea Traditional Meal Workshop

13.00

Fas Geleneksel Kıyafet Defilesi / Morocco Fashion Display

13.20

Ukrayna Dans Performansı / Ukraine Dance Performance

13.40

Ukrayna Müzik Grubu / Ukraine Music Group

14.00

Katılımcı Ülkeler Intro Videoları / Intro Videos of Participant Countries

14.40

Moğolistan Intro Videoları / Mongolia Intro Video

15.00

Moğolistan Müzik Performansı / Mongolia Music Performance

15.20

Moğolistan Dance Perfomansı / Mongolia Music Performance

15.30

Moğolistan Belgeseli / Mongolian Documentary

16.00

Katılımcı Ülkeler Intro Videoları / Intro Videos of Participant Countries

19.30

Group Santo Domingo: Primada América Documentary

20.00

Film Gösterimi / Movie Shown

23 Eylül 2023, Cumartesi / 23th September 2023, Saturday

10.00

Katılımcı Ülkeler Intro Videoları / Intro Videos of Participant Countries

14.00

Yunus Emre Enstitüsü Türk Müziği Grubu /

Yunus Emre Instıtue Turkish Music Group

14.30

Filipinler Geleneksel Kıyafet Defilesi /

Philippines Traditional Fashion Display

14.40

Bulgaristan Intro Videoları / Bulgaria Intro Videos

14.45

Bulgar Çocuk Müzik Performansı / Bulgaria Children Music Performance

15.00

Peru Geleneksel Kıyafet Defilesi / Peru Traditional Fashion Display

15.10

KKTC Muzik & Dans Performansı / TRNC Music & Dance Performance

15.40

Pakistan Müzik Performansı / Pakistan Music Performance

15.50

Japon Suşi Dans Performance / Japonesse Sushi Dance Performance

16.00

İran Müzik Performansı / Iran Music Performance

16.30

KKTC Halk Müziği Performansı / TRNC Folk Music Performance

17.00

Bangladesh Geleneksel Kıyafet Defilesi /

Bangladesh Traditional Fashion Display

Sonraki Haber