Dünya Masalları'ndan çocukların hikayelerine

Müze Gazhane'de 27 Mart Dünya Tiyatrolar Gününde başlayan 2 ayrı sergi düzenlendi.

 İlk sergide Piccoli yaratıcı çocuk sanat atölyesinde üretilen 5-10 yaş aralığındaki çocukların eserleri sanatseverlerle buluştu. Çocukların kendi hikâyelerini yazdığı çalışmalar, Türk Tiyatrosunun önemli isimlerinin portrelerini resmederek, sergide yaratıcılıklarını ön plana koyuyor.

Türk Tiyatrosunun usta isimlerinden; Muhsin Ertuğrul, Müşfik Kenter, Münir Özkul, Genco Erkal, Nejat Uygur, Ferhan Şensoy, Adile Naşit, Ayşen Gruda gibi birçok emektar oyuncu çocukların gözünden karakalem çalışmalarıyla resmedildi.

Sanat eğitmeni Deniz Kıroğlu “Sanatın her dalının beraberce bir bütün halinde var olduğunu, en önemlisi sanatına ve sanatçısına sahip çıkan bir neslin var olduğunu aktarmak için bir aradayız’’ dedi.

KAĞAN GÜNER’DEN 20 YILLIK SEÇKİ

Gazhane’nin bir diğer sergisi ise Kağan Güner’in Dünya Masalları resim sergisiydi. Sergi sanatçının 20 yıla yayılan bir zaman diliminde yaptığı farklı çocuk kitabı projelerinden bir seçki sunuyor. Sergideki illüstrasyonlar farklı coğrafyaların, farklı kültürlerin nesilden nesile anlatılan hikaye çeşitliliğini resmediyor.

Güner, çalışmalarında hayvan figürleri ve insan ilişkilerini, Türk Modernizmi tezi çerçevesinde sanatsal ve politik açıdan kağıt üzerine kolajla yansıtıyor. Tiyatro Bana Gülümsedi Sergisi 13 Nisan’a kadar ücretsiz olarak tüm halka açık.

KAĞAN GÜNER KİMDİR?

Eğitimini Mimar Sinan Üniversitesi ve Chelsea of Art and Desing’da tamamladı. Kamusal sanat, resim, heykel ve çocuk kitapları illüstrasyonu alanlarında ürünler veren Kağan Güner, UNICEF ve UNESCO Asya Pasifik Kültür Merkezindeki ulusal sanatçılarımızdan... Uluslararası sanat konkurlarında ödüller alan eserleri, New York, Londra, Kardif, Paris, Bolonya, Lizbon, Bratislava, İstanbul, Tahran, Tokyo, Seul gibi dünya başkentlerinin yanısıra Londra Müzesi, Itabashi Müzesi ve Pompidou Merkezi gibi uluslararası merkezlerde sergilendi. Londra’da geçen 20 yıllık hayatının ardından 2008 yılında, Gazi Mağusa’ya Doğu Akdeniz Üniversitesinde tasarım eğitimi vermek için yerleşen sanatçı, 2011 yılındaki vefatına kadar sanat çalışmalarına Kıbrıs, İstanbul ve Londra üçgeninde devam etti.

MÜZE GAZHANE

1892’de gaz tedariki için inşa edilen, 1993 yılında doğal gazın gelmesiyle Gazhane işlevini yitiren günümüzde ise kültür merkezi olarak kullanılan yapıdır. Bina, 9 Temmuz 2021 tarihinde Müze Gazhane adıyla, İstanbul'un yeni kültür sanat merkezi olarak hizmete açıldı. İçinde Afife Batur'un adı veriliş bir kütüphane, biri 300, biri 130 kişilik iki tiyatro salonu, yeme-içme mekânları, sosyal alanlar bulunuyor. Kadıköy Hasanpaşa'da bulunan Müze bünyesinde; kültür-sanat, bilim ve etkinlik alanı iklim müzesi, karikatür müzesi, bilim merkezi, sergi alanları, tiyatro salonları, kitapçı ve sosyal alanları yer alıyor.

Sonraki Haber