Dünya nüfusunun yüzde 52'si baş ağrısından muzdarip

Yapılan bir araştırmaya göre, dünya nüfusunun yüzde 52'si her yıl baş ağrılarından etkileniyor. Araştırma, baş ağrılarının kadınlarda erkeklere göre daha yaygın olduğunu gösteriyor

Norveçli bilim insanları, dünya nüfusun yüzde 52'sinin her yıl baş ağrılarından etkilendiğini, yüzde 14'ünün ise migren hastası olduğunu açıkladı.

Independent'in haberine göre, "TheJournal of HeadacheandPain" dergisinde yayımlanan araştırmada, Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesinden araştırmacılar, baş ağrısının küresel yaygınlığını tahmin etmek için 1961 ile 2020 yılları arasındaki 357 yayını inceledi.

NÜFUSUN 15,8'İ HER GÜN BAŞ AĞRISI ÇEKİYOR

İnceleme sonucunda, bildirilen baş ağrısı vakalarının yüzde 26'sının gerilim tipi baş ağrısı olduğu, yüzde 4,6'sının ayda 15 veya daha fazla gün boyunca baş ağrısı çektiği belirlendi. Dünya nüfusunun yüzde 52'sinin her yıl baş ağrısı yaşadığı kaydedilen araştırmada, her yüz kişiden 14'ünün ise migren hastası olduğu aktarıldı. Öte yandan, araştırmacılar, dünya nüfusunun yüzde 15,8'inin her gün baş ağrısı çektiğini ve bunun yüzde 7'sinin migren kaynaklı olduğunu kaydetti.

BAŞ AĞRISI KADINLARDA DAHA YAYGIN

Baş ağrısının kadınlarda erkeklere göre daha yaygın olduğu bildirilen araştırmada, migrenin erkeklerde yüzde 8,6 kadınlarda ise yüzde 17 oranında görüldüğü bildirildi. Ayda 15 gün veya daha fazla baş ağrısı çekme oranının ise erkeklerde yüzde 2,9 iken kadınlarda yüzde 6 olduğu ifade edildi.

‘BU ORANLARI AZALTMAYA ÇALIŞMALIYIZ’

Araştırmanın başyazarı Lars Jacob Stovner, "Baş ağrısı rahatsızlıklarının yaygınlığının dünya çapında yüksek olduğunu ve farklı ağrı türlerinin birçok kişiyi etkileyebileceğini bulduk. Önleme ve daha iyi tedavi yoluyla bu oranları azaltmaya çalışmalıyız." dedi.

Bu tür çabaların etkisini ölçmek için baş ağrısının toplumdaki yaygınlığının izlenmesi gerektiğini vurgulayan Stovner, "Çalışmamız, yöntemlerimizi nasıl geliştireceğimizi anlamamıza yardımcı oluyor." ifadelerini kullandı.

Kovid-19 süreci vertigo vakalarını artırdı

Uluslararası Vestibüler Derneği Başkanı Prof. Dr. Nuri Özgirgin, Kovid-19 salgını sürecindeki stresin, günlük yaşam ve çalışma koşullarındaki değişikliklerin vertigo vakalarını artırdığını bildirdi. Uluslararası Vestibüler Derneğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Dünya Vertigo Farkındalık Haftası dolayısıyla Özgirgin'in moderatörlüğünde "Vertigoda Hayat Yolunda" paneli düzenlendi.

Özgirgin’in konuşmasında, iç kulaktan başlayan beyin sapındaki denge çekirdekleri ve bunların beyin, beyincik, gözler ve omurilik ile olan uzantılarından kaynaklanan baş dönmesi ve dengesizlik hissinin "vertigo" olarak tanımlanabileceğini belirtti.

‘TEDAVİ EDİLEBİLİR’

Vertigonun hastalık olmadığına çeşitli hastalıkların belirtisi olduğuna işaret eden Özgirgin, herhangi bir yaşta görülebilmesine karşın sıklıkla orta ve ileri yaşlarda ortaya çıktığını kaydetti.

Özgirgin, "Baş dönmesi ve denge bozuklukları tedavi edilebilir sorunlardır. Bu süreçte uzman bir hekimden destek alınarak doğru tanının ve tedavinin planlanması gerekir. Vertigo ve denge bozukluklarının tedavisinde ilaç tedavilerinden, denge egzersizlerinden ve bazen de gerektiği durumlarda cerrahi uygulamalardan yararlanılır. Tedavide asıl amaç baş dönmesi ve denge bozukluğunun işaret ettiği hastalığı bulup kontrol altına almaktır” dedi.

KOVİD-19’UN VERTİGOYA ETKİSİ


Bununla birlikte Kovid-19'un oluşturduğu anksiyete, değişen yaşam ve çalışma koşulları toplumda ciddi stres oluşturdu. Bu durum özellikle psikolojik kökenli ve migren nedeni olan baş dönmesinde önemli oranda artışa neden olmaktadır. Kovid-19 enfeksiyonu sonucu virüslerin denge sistemini etkilemesiyle de ciddi baş dönmeleriyle karşılaşılmaktadır. Soğuk algınlığına neden olan virüsler de iç kulağı ve onun beyinle olan sinir bağlantılarını etkileyerek vertigoya neden olabilirler."

Sonraki Haber