Dünya Tiyatrolar Günü’nde ortak vurgu: ‘krizden atağa geçelim!’

Tiyatro sanatçıları ve tiyatro severler, "27 Mart Dünya Tiyatro Günü"nü, 60 yıl önce ilan edildiği günden bugüne ilk kez hüzünlü kutluyor.

Devlet Tiyatroları (DT), YouTube'a yüklenen bazı oyunları ve yaz aylarında Açık Hava Yaz Oyunlarını sunarken, özel tiyatrolardan bazıları da normalleşmenin başladığı 2020'nin yaz aylarında kısa bir süre seyircileri ile buluşma fırsatı buldu. Sanatçılar durumu sürdürülebilir bulmuyor.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, Çankaya Sahne'nin kurucusu Mehmet Atay ve Kulis Sanat'ın kurucusu tiyatrocu Serkan Melikoğlu, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'ne ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

‘BİRÇOK PROJE ÜRETİYORUZ’

Genel Müdür Kurt, "Sahnelerimizi çok özledik. Bütün çalışanlarımız çok özledi. Bir an önce sahnelerimizin ve şartların normale dönmesini bekliyoruz" dedi. DT'nin salgın süresince etkinliklerine ara vermesine rağmen, proje ürettiklerini ve bütün tiyatro salonlarını özel tiyatroların kullanımına açtıklarını belirten Kurt; " 27 Mart'ı hüzünlü kutlasak da bu sene çok daha iyi olacağımıza, iyileşeceğimize ve çok büyük projelerle seyircilerimizle buluşacağımıza inanıyoruz” dedi.

Bu sene ilan edilen Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli, Ahi Evran anma yılı etkinlikleri kapsamında hazırlıkları devam eden tiyatro oyunlarını da seyircilerle buluştuklarında hayata geçireceklerini anlatan Kurt, "Devlet Tiyatrosunun rutin repertuvarıyla ilgili de hazırlıklarımız var." diye konuştu. Ankara'nın genç özel tiyatrolarından Çankaya Sahne'nin kurucusu, tiyatro sanatçısı Mehmet Atay ise bu sene 27 Mart'ın buruk, kırgın, sitemli ve sessiz geçtiğini belirterek, tiyatrolar olarak yalnız kaldıklarını düşündüğünü ifade etti.

‘ANAYASADA YAZILANLAR ÖNEMLİ’

Tiyatrolar gibi pek çok sektörün desteğe ihtiyaç duyduğunu aktaran Atay, şunları kaydetti:

" Tiyatroları diğer sektörlerden ayıran bir özellik var. Bizim mekanlarımızın farklı teknik ihtiyaçları var. 'Bizim en fazla desteğe ihtiyacımız var' gibi bir bencillik yapamam ama özel olduğumuzu bize devletin hissettirmesi lazım. Bizi, yardım için yalvaran duruma getirmemeleri lazım. Çünkü biz anayasa maddeleri ile korunuyoruz. Anayasada 'Devlet, sanatı, sanatçıyı korur, kollar ve muhafaza eder, destekler' deniyor."

27 MART BAŞLANGIÇ OLSUN

Mehmet Atay, bir yıldır oyunlarını online olarak seyirci ile buluşturduklarını, bunu yapmamak için çok direndiklerini, çünkü tiyatronun sanatçı ve seyircinin buluştuğu bir sanat olduğunu dile getirdi. 27 Mart Dünya Tiyatro Günü için iki oyuna çalıştıklarını ifade eden Atay, "Oyuncular da bu süreçte müzisyenler gibi dağıldı. Aynı coşkuyu paylaşabileceğimiz oyuncularla birlikte hazır olmak istiyoruz biz. Tünelin sonunda ışık göründüğü zaman sunabileceğimiz ürünlerimiz olsun diye çalıştık" ifadelerini kullandı.

Atay, "27 Mart bir başlangıç olsun. Kötü şartlardan geriye dönüş başlangıcı olsun. Biz seyircimizle tekrar buluşalım istiyoruz." dedi.

OTURUP BEKLEYEMEYİZ

Kulis Sanat Tiyatrosunun kurucusu, tiyatrocu Serkan Melikoğlu, salgın süresince hep çalıştıklarını ve hiç boş durmadıklarını, pek çok oyunu online olarak seyirci ile buluşturduklarını anlattı. “Çalışmaya çalışıyoruz” diyen Melikoğlu, tiyatronun seyirci ile buluştuğu zaman anlam kazanan bir sanat olduğunu belirterek; “bu sürede bir şey üretmez, Kovid var, 'oturalım, bekleyelim' dersek, hayatımızın kaynağını durdurmuş oluyoruz” şeklinde konuştu.

SANATÇILAR YILMAMALI

Kulis Sanat Tiyatrosu oyuncusu Ayşin Tabiloğlu da salgından önce de sonrasında da sanatçıların mesleğini icra etmesi için her an çalışması, boş durmaması gerektiğini, kendilerini kamçılayacak şeyin sanatlarına duyduğu aşkları olduğunu vurguladı.

Tabiloğlu, "Biz bu süreci, krizi fırsata çevirdik. 'Beyaz Geceleri' seyircilerimiz için hazırladık. Tiyatro sanatçısı arkadaşlarımıza önerimiz, hiçbir şekilde yılmamalı. Önce kendimizi geliştirmek, sonrasında da sanatımızı geliştirmemiz gerektiğini hatırlatıyor 27 Mart." diye konuştu

Sonraki Haber