Dünyada endüstriyel robot kullanımı hızlanıyor

Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR) Salı günü yaptığı açıklamada, dünya genelinde imalat endüstrilerinde robot kullanımının "yüksek bir oranda hızlanmakta olduğunu" ve ortalama robot yoğunluğunun son beş yılda neredeyse iki katına çıkarak 2020'de 10 bin çalışan başına 126 birime yükseldiğini beli

IFR Başkanı Milton Guerry, "Robot yoğunluğu, dünyanın her yerinde imalat endüstrisinde ne derecede otomasyona geçildiğini izlemek için bir barometredir" dedi.

Güney Kore, 2010'dan bu yana dünyanın en yüksek robot yoğunluğuna sahip. Rapora göre, 10 bin çalışan başına 932 birim ile ülkede robot yoğunluğu, dünya ortalamasını yedi kat aşıyor.

Raporda, "(Güney) Kore ekonomisi, dünya çapında tanınan elektronik endüstrisi ve belirgin bir otomotiv endüstrisi gibi endüstriyel robotların kullanıldığı en geniş iki alana dayanmaktadır" denildi. Ülkede 2015'ten bu yana robot yoğunluğu yıllık yüzde 10 arttı.

Raporda, "Robot yoğunluğunun gelişimi, dünya çapında en dinamik biçimde Çin'de gerçekleşiyor" denildi. Çin'de robot yoğunluğu 2015'te 49 birimden 2020'de 246'ya yükseldi. Beş yıl önce dünyada 25'inci sırada olan Çin, büyük bir sıçrama gerçekleştirerek şu anda dokuzuncu sıraya yerleşmiş durumda.

Almanya ise geçen yıl 371 birim olan robot yoğunluğuyla Avrupa'nın otomasyonda en ileri ülkesiydi. IFR, ülkenin robotik endüstrisindeki "toparlanmanın esas olarak yurtiçi veya Avrupa pazarından ziyade güçlü denizaşırı işler liderliğinde geliştiğini" belirtti.

Almanya'nın Hannover kentinde düzenlenen 2019 Hannover Fuarı'nda ziyaretçiler THK'nin standında sergilenen bir robota bakıyor, 1 Nisan 2019. (Fotoğraf: Shan Yuqi/Xinhua)

Raporda, ABD'de robot yoğunluğu 2015 yılında 176 birimden geçen yıl 255 birime yükselirken, "yerli üretim tesislerinin modernizasyonu robot satışlarını artırdı" denildi. Endüstriyel robotların kullanılması, ülkenin karbondan arındırma hedeflerine ulaşmasına da yardımcı oluyor.

Sonraki Haber