Dünyada sadece Bartın'da bulunuyor

Bu bitki türü dünyada sadece Bartın'da bulunuyor. Birkaç yıl önce keşfedilen Bartın Geveni isimli bu bitki nedir? İşte Bartın'da bulunan o bitki hakkında bilmeniz gerekenler...

Dünyada sadece Bartın'da bulunuyor

Dünyada sadece Bartın'da bulunan 'Astragalus bartinense' 2020'de keşfedilmişti. Dünyada ilk defa Bartın'da keşfedilen bu bitki yalnızca Bartın'da bulunuyor. İşte Bartın'da bulunan o bitki; Bartın Geveni hakkında ayrıntılar...

DÜNYADA SADECE BARTIN'DA BULUNUYOR

Dünyada sadece Bartın'da bulunuyor

Bartın Üniversitesi Ulus Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Bilge Tunçkol tarafından şehrin ismi verilen yeni bitki türü keşfedildi. Herbaryum ve literatür çalışmaları sonucunda dünyada sadece Bartın'da yetiştiği tespit edilen bitki, dünyanın önde gelen bilim dergilerinden "Acta Botanica Croatica"da bilim dünyası için yeni bir bitki türü olarak yayımlandı.

Bartın Geveni

Bitki türü, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından “Doğa Koruma Açısından Küresel Düzeyde Öncelikli Ekolojik Bölgeler” arasında kabul edilen ve tehlike altındaki “Karadeniz Nemli Karstik Orman” ekosistemlerinin en zengin biyolojik çeşitliliğine sahip alanlarından olan Küre Dağları Milli Parkı’nın Bartın bölümünde keşfedildi.

Çalışmayla yayılış alanı ilk defa Bartın sınırları olan dünya için yeni bir endemik bitki türünün keşfedildiğini belirten Öğretim Görevlisi Dr. Bilge Tunçkol, yeni bir geven türü olan bu bitkiye dünyada ilk defa keşfedildiği yer olan Bartın'daki yayılışına ve yaşam alanına ithafen "Astragalus bartinense" (Bartın Geveni) adı verildiğini belirtti.

Sonraki Haber