Dünyanın en çok sarhoş olan ülkeleri açıklandı! Türkiye'nin sıralaması şaşırttı...

OECD 2023 yılında en çok sarhoş olan ülkeleri açıkladı. 33 farklı ülkenin yer aldığı listede, Türkiye'nin sıralaması dikkat çekti. İşte dünyanın en çok sarhoş olan ülkeleri...

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), 2023 yılı için 'Bir Bakışta Sağlık (Health at a Glance)' raporunu yayımladı. Araştırmalarda 33 ülke değerlendirmeye alındı. Yayımlanan rapor, dünyada en çok alkol tüketip sarhoş olan ülkeleri gözler önüne serdi. OECD üyesi olmadığı için listede Rusya'nın yer almaması ve Türkiye'nin sıralaması dikkat çekti. İşte ayrıntılar...

DÜNYANIN EN ÇOK SARHOŞ OLAN ÜLKELERİ

OECD'nin raporunda Danimarka listenin başında yer aldı. Ülkede yetişkinlerin yaklaşık yüzde 37'sinin ayda en az bir kere aşırı alkol tükettiği kaydedildi. Danimarka'yı yüzde 36'lık bir oranla Romanya ve yüzde 35'le Birleşik Krallık ile Lüksemburg takip etti. 

Araştırmaya dahil olan 29 ülkede, neredeyse her 5 yetişkinden birinin 2019'da ortalama olarak ayda en az bir defa aşırı alkol tükettiği ortaya konuldu.

Raporda Yunanistan yüzde 6 ve İtalya yüzde 4 ile listenin sonlarında yer aldı. Türkiye'nin sıralaması ise herkesi şaşırttı. Ülkemiz yüzde 3 ile dünya genelinde en az alkol tüketimi olan yerlerden biri oldu.

Haber Global'de yer alan habere göre içki kültürü ile meşhur olan İrlanda listede 8'inci, Almanya 5'inci, ABD ise 10'uncu sırada yer aldı.

ERKEKLER KADINLARA GÖRE DAHA ÇOK ALKOL ALIYOR

Araştırma, erkeklerin kadınlara oranla daha çok alkol kullandığını ortaya koydu. Tüm ülkelerdeki erkeklerin ortalama yüzde 26'sı ayda en az birden çok içtiğini belirtirken kadınlarda bu oranda yüzde 12'lere kadar düşüş görüldü. Türkiye özelinde ise bu oran erkeklerde yüzde 6 bandındayken kadınlarda yüzde 1 seviyesine indi.

Independent Türkçe'nin aktardığı bilgiye göre; aşırı içki tüketimi, tek seferde en az 60 gram veya daha fazla saf alkol almak anlamına geliyor. Bu, 10 santilitrelik 6 kadeh şarap veya 25 santilitrelik 6 bardak biradan daha fazlasına denk düşüyor.  

Sonraki Haber