Dünyanın en garip 8 mesleği! Bu meslekleri yapmaya kimse cesaret edemiyordu

İcra edilen binlerce meslek dalı arasından en garipleri, yüzlerce yıl geride kalmış olsalar da hala merak uyandırıyor. Dünyanın en garip meslekleri, günümüzde icra edilecek mesleklerden değil. İşte dünyanın en garip 8 mesleği...

Dünya üzerinde her gün yüzlerce farklı meslek dalı icra ediliyor. Kimi insanlar ofiste çalışırken, kimi tarlada ya da fabrikada emek harcıyor. Ancak bazı meslekler var ki, sıradışı ve garip doğalarıyla herkesin dikkatini çekiyor. Bu eski meslekler, geleneksel iş tanımlarının çok ötesine geçiyor ve insanların hayal gücünü zorluyor. İşte dünyanın en garip 8 mesleği.

DÜNYANIN EN GARİP 8 MESLEĞİ

1. TABURENİN SEYİSİ

Henry döneminde uygulanan ve ancak 1901 yılında Edward VII tarafından kaldırılan 'taburenin seyisi' işi, kişinin hükümdarı tuvalete götürmesini, orada ne olup bittiğini kontrol etmesini ve sonrasında hükümdarın poposunu temizlemesini gerektiriyordu.

2. ŞAMAR OĞLANI

'Şamar oğlanı' tabirinin gerçek olup olmadığı konusunda şüpheler olsa da, bazı hikâyeler prenslerin veya çocuk kralların yanında eğitim gören ve öğretmenleri tarafından prenslerin hak ettikleri cezaları alan erkek çocuklardan bahsedilir. Soyluların oğulları yerine, köle olan şamar oğlanları dövülürdü çünkü bir öğretmen bir prense ya da hükümdara vuramazdı.

3. LAĞIMCILAR

Lağımcılar, Viktorya dönemi Londra'sında, kaybolan değerli eşyaları bulmak için lağımlarda gezinerek geçimlerini sağlıyorlardı.

4. SAF BULUCU

18. ve 19. yüzyıllarda tabakhaneler, kitap ciltleri için deriyi kurutmanın en iyi yolunu aramaya başladılar. Buldukları çözüm, yepyeni bir kariyer yolunu ortaya çıkardı. Tabakhanelerin aradığı 'saf' köpek dışkısıydı, bu yüzden bir saf bulucunun işi mümkün olduğunca çok dışkı toplamaktı. İnsanlar bunun içinde altın olduğunu fark ettiklerinde, köpek pisliği için rekabet iyice kızıştı. Saf buluculuk, bir zamanların gözde iş kolları arasındaydı.

5. YÜN DOLGUCULAR

Ortaçağ boyunca yün, İngiltere ekonomisinin merkezi haline geldi. 1300 yılına gelindiğinde İngiltere'de muhtemelen 15 milyon koyun vardı ve bu sayı insan sayısından üç kat daha fazlaydı. İlk gevşek dokumadan sonra yünün temizlenmesi ve yağdan arındırılması gerekiyordu. İşte bu noktada yün dolgucular devreye giriyordu. Yün doldurma işi bütün gün bir fıçının içinde yürümeyi gerektiriyordu. Bu sıkıcı ve yorucuydu, ancak kiri ve yağı temizlemek ve yünü beyazlatmak için mükemmel sıvı bayat insan idrarıydı. Bu yüzden yün dolgucuların ayakları idrar ile ıslanırdı: Avrupa'nın en iyi kumaşının maliyeti buydu.

6. GÜNAH YİYİCİ

Günah yeme uygulaması en çok Galler'de ve İngiltere'nin Galler sınır bölgesinde yaygındı, ancak Avrupa genelinde benzer gelenekler vardı. Genellikle yakın zamanda ölmüş bir kişinin göğsüne konulan bir parça ekmeğin yenmesini içerirdi. Bunu yapan kişi, yani günah yiyen kişi, ölen kişinin günahlarını üstlenirdi. Bu merhumun ruhunu rahatlatırdı, ancak bazı günah yiyenler cennetin kapısına yüzlerce kişinin günahıyla ağırlaşmış olarak varma riskini alırdı.

7. VEBA TAŞIYICILARI

1665 yılında Veba, Londra'da 69.000 kişinin ölümüne neden oldu. Hükümet direktifleri kurbanların gece toplanmasını ve gömülmesini gerektiriyordu. Cemaatler, geceleri sokaklarda dolaşarak ölüleri toplayan ve onları kilise bahçelerindeki toplu mezarlara yerleştiren "veba taşıyıcıları" tuttu.

8. PETARDİER

Petard kelimesi, 'yellenmek' anlamına gelen Fransızca péter kelimesinden türetilmiştir. Petardlar genellikle barutla doldurulmuş ve ahşap bir tabana sabitlenmiş çan şeklindeki metal aletlerdi. Taban, kuşatılmış bir kalenin duvarına veya kapısına tutturulur ve patlama maksimum hasara neden olacak şekilde odaklanırdı. Bu son derece tehlikeli ve dengesiz aletleri petardierler kullanıyordu. Düşmanın kalesine zarar vermek kadar kendilerini öldürmeleri de muhtemeldi. 'Kendi planı tarafından engellenmek' anlamına gelen 'hoist by your own petard' deyimi, petardierlerin kendi bombaları tarafından havaya uçurulmasının yaygınlığından geliyor.

Çeviri ve derleme: Çisem Arslan

Kaynak: Historyhit.com

Sonraki Haber