Dünyanın en iyi yükseköğretim kurumları arasında yer aldı

Bartın Üniversitesi (BARÜ), 85 ülkeden 1.183 üniversiteyi sürdürülebilirlik açısından değerlendiren UI Green Metric (Yeşil Ölçüm) sıralamasında dünyanın en iyi yükseköğretim kurumları arasında yer aldı.

Dünyanın en iyi yükseköğretim kurumları arasında yer aldı

Sürdürülebilirlik ve çevre bilinci konusunda uluslararası bir platform olan UI Green Metric (Yeşil Ölçüm) Dünya Üniversiteler Sıralaması 2023 açıklandı. BARÜ, bu yıl, 85 farklı ülkeden toplam bin 183 üniversitenin değerlendirmeye alındığı listede 187’nci sırada yer almayı başardı. 2019 yılında dünya genelinde 780 üniversite arasında 348’inci sırada gösterilen BARÜ’de hayata geçirilen ve yeni fikirlerle zenginleşen sürdürülebilirlik çalışmalarıyla başarısını sürdürdü. BARÜ, Dünyanın en iyi yükseköğretim kurumları arasında yerini aldı.

DÜNYANIN EN İYİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ARASINDA

Altyapı, enerji, iklim değişikliği, atık yönetimi, ulaşım ve eğitim alanları başta olmak üzere sürdürülebilirlik kapsamında önemli çalışmaların devam ettiği BARÜ, Türkiye’den sıralamaya giren 98 yükseköğretim kurumu arasından ise 13’üncü oldu. Dünyada ve Türkiye’de sıralanan yükseköğretim kurumları sayısındaki artışa rağmen en iyi üniversiteler arasında yer almayı başaran BARÜ’de, yapılan çalışmalarla ekolojik, sosyal ve ekonomik boyutlarıyla önemli çalışmalar yapıldı.

DEVAM EDEN ÇEVRE DOSTU ÇALIŞMALAR FARK OLUŞTURDU

Sürdürülebilir, doğayla uyumlu ve çevre dostu bir üniversite olma yolunda yürüttükleri çalışmaların devam edildiğini altını çizen BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun şu ifadeleri kullandı:

“Üniversitemizde sürdürülebilirlik yolunda önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. ‘Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ ile son beş yılda bin 209 ağaç kesilmekten kurtarılırken toplamda 134 ton 480 kilogram atık geri dönüşüme gönderildi. Yağmur sularını hasat ederek oluşturduğumuz doğal gölet ile birçok boyutta önemli kazanımlara sahip olan örnek bir projeyi hayata geçirdik. ‘Engelsiz Üniversite’ çalışmalarıyla yerleşkelerimizi her yaştaki engelli kullanıcılar için rahat ve yaşanabilir olmasına gayret gösterdik. Devam eden birçok projemizle dünyanın saygın, sürdürülebilir ve çevreci üniversiteleri arasında ilk sıralarda yer almak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz”

“TÜRKİYE’DEKİ 11 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMUNDAN BİRİYİZ”

Rektör Uzun, BARÜ’nün “Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü” kapsamındaki 11 üniversiteden biri olduğunu da hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

“Üniversite kampüslerinde enerji verimliliği, yenilenebilir enerji, sürdürülebilirlik ve doğayla uyumlu faaliyetleri içeren protokol kapsamındaki pilot üniversitelerden biri olarak geri kazanımı ve çevre bilincini kültür haline getirdik. Etkin ve verimli sonuçlara ulaşmayı amaçladığımız bu süreçte ülkemizin küresel iklim değişikliğiyle mücadelede en önemli aktörlerinden biri olmasına katkı sunuyoruz. Bu düşüncelerle geleceğe nefes olacak uygulamaların hayata geçirilmesi konusundaki yakın ilgileri ve teşvikleri için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Mehmet Özhaseki ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Dr. Alparslan Bayraktar’a teşekkürlerimi sunuyorum. Daha yeşil ve temiz bir dünya bırakmak adına destekleri için YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’a ve YÖK üyelerimize teşekkürü bir borç bilirim. Ayrıca daha iyiye ulaşma noktasındaki ilgileri ve yoğun gayretleri dolayısıyla BARÜ ailesinin tüm bileşenlerine de teşekkür ediyorum”
UI GreenMetric Dünya Üniversite Sıralamaları

UI GreenMetric, Endonezya Üniversitesinin 2010’da başlattığı bir girişimdir. İklim değişikliği, enerji, su tasarrufu ve atık geri dönüşümü başta olmak üzere yeşil dönüşüm konularına odaklanarak sürdürülebilir bir çevreye vurgu yapılmaktadır. Her yıl dünya genelinde yüzlerce üniversiteden sayısal veri toplayarak, çevre dostu ve sürdürülebilir politika uygulamalarını değerlendirir ve tek bir puana dönüştürür. UI GreenMetric, sürdürülebilirlikle ilgili ekonomik ve sosyal sorunlara dikkat çekmeyi hedeflemektedir.

Sonraki Haber