Dünyanın en kötü yemekleri arasındaydı! Ancak 450 milyon dolar kazanç sağlıyor...
Listede kötü ancak ekonomide güçlü! Kayısı 112 ülkeye 450 milyon dolarlık ihracat sağlıyor. En kötü yemek olmasına rağmen 112 ülkeye ihraç ediliyor ve ülkeye 450 milyon dolar kazanç sağlıyor. İşte detaylar...
Elazığ Baskılı Derneği, internet sitesinin dünyanın en kötü 100 yiyeceği listesinde kaymaklı kayısıyı 59. sıraya koymasına tepki gösterdi. Dernek Başkanı Aygün Çam, Malatya ve Elazığ bölgesinin eşsiz lezzetinin önemine vurgu yaparak, kayısı üretimi ve tüketiminin devam edeceğini söyledi. Çam, kayısı üretiminin yılda 112 ülkeye ihraç edildiğini ve ülkeye yaklaşık 450 milyon dolar gelir getirdiğini söyleyerek yanlış değerlendirmeye karşı çıktı.
450 MİLYON DOLAR KAZANÇ SAĞLIYOR!
Otantik yemek listelerinin yer aldığı ve gastronomi dünyasının prestijli platformlarından biri olarak kabul edilen TasteAtlas sitesinden yayınlanan ‘Dünyanın en kötü yemekleri’ listesinde, Elazığ ve Malatya yöresine özgü 'kaymaklı kayısı’ 2,7 puanla 59'uncu sırada yer aldı. En kötü yemekler arasında gösterilen kaymaklı kayısı, Elazığlılar tarafından tepkiyle karşılandı. Baskilliler Derneği de listeye tepki göstererek, kuru kayısının ortasına kaymak koyulup üzerine süzme bal dökülerek yaptıkları kaymaklı kayısı ikramında bulundu. Lezzetiyle damakları tatlandıran, görselliği ile göze hitap eden kaymaklı kayısının listede yer almasının yöre halkı için bir şey ifade etmediğini dile getiren dernek başkanı Aygün Çam, özellikle Malatya ve Elazığ illerinde üretimi yapılarak 112 ülkeye ihracatı gerçekleştirilen kuru kayısının ülkeye yıllık para girdisinin yaklaşık 450 milyon dolar olduğuna dikkat çekti.
''LİSTENİN BİZLER İÇİN KARŞILIĞI YOK''
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan başkan Aygün Çam, ''Baskil denince akla kayısı geliyor. Hem Elazığ ilinde hem de Malatya ilinde sadece Türkiye’nin değil dünyanın kayısı üretimi büyük bir kısmı karşılandığını bilmekteyiz. Yaklaşık olarak 112 ülkeye kayısı ihracatı söz konusudur. Bunun sonucunda da ülkeye 450 milyon dolarlık para girdisi olarak ülkemize kazanç sağlıyor. Bugün açıklayacağımız konu ise TasteAtlas adlı dünyanın en büyük gastronomi platformunun açıkladığı ‘ dünyanın en kötü 100 yemeğinden birinde kaymaklı kayısı olarak belirlemesi üzerine olacaktır. Bizler de bunu sosyal medya ve haber ajanslarında görünce üzüntümüzü dile getirmek istedik. Bizler de kaymaklı kayısımızı hazırladık ve ikram ettik. TasteAtlas’ın belirlemiş olduğu bu listede dünyanın en kötü 100 yiyeceği arasına girmesi gerçekten bizler için karşılığı yok. Kayısı üretmeye ve yemeye devam edeceğiz. Kaymaklı ballı lokmalısı olan bu ürün, bizim Türk mutfağındaki damak lezzetimize ve bölgede yaşayanlara göre en tatlı ve en güzel yiyeceklerimizden biridir. Bizler de burada yaptığımız bu açıklamada, bunun üzücü olarak karşıladığımı belirtmek isteriz” dedi.