Dünyanın gözü Türkiye'de! 8 ilimizin topraklarından fışkırıyor! ilk defa 1971 yılında keşfedildi

Milyonlarca yıl önce volkanik patlamalar neticesinde ortaya çıkan kül ve lavların deniz ve göl suyuyla kimyasal reaksiyona girmesiyle oluşan Zeolit, son birkaç yıldır maden piyasasının parlayan yıldızı oldu.

Türkiye yeraltı kaynakları açısından zengin bir ülke. Türkiye'de ilk defa 1971 yılında keşfedilen Zeolit dünyada da yoğun ilgi görüyor. Dünya Zeolit üretiminin yüzde 60'ı Küba'da. Türkiye'de de keşfedilmesi dünyanın gözünü ülkemize çevirdi.

MADEN SEKTÖRÜ GÜÇLENİYOR

Bolu’nun stratejik konumu ile büyük potansiyeli, maden sektöründe yeni bir altın çağın kapılarını aralıyor. Bolu’da oldukça fazla olan zeolit yatakları, Türkiye’nin maden sektöründeki varlığını da güçlendiriyor. Zeolit yatakları sadece Bolu'da değil 7 ilimizde daha bulunuyor.

Bolu’daki madenlerin etkin işletilmesi, Türkiye’nin ekonomik gelişimini artırırken, madencilik sektöründeki önemini de arttırıyor. Zeolit, ekonomik bir değer olmanın yanı sıra, çevresel sürdürülebilirlik bakımından da çok büyük bir fırsat. Türkiye adına zeolit madenciliği, gerek ekonomik büyüme gerek çevresel sürdürülebilirlik bakımından yeni bir dönem başladı. Bu doğal kaynağın akılcı ve çevre dostu yöntemler ile işlenmesi, gelecek nesillere bırakılacak en değerli miraslar arasında olacak.

8 İLİMİZDE VAR

Zeolitin bu çok yönlü faydası, Türkiye kadar Bolu’yu da madencilikte dünya çapınca rekabetçi bir konuma getirmesi bekleniyor.

Zeolit, gözenekli yapısı ve su moleküllerini çekme özelliğiyle birçok sektörde de kullanılabiliyor. Ülkemizde Bolu hariç, Balıkesir, Bigadiç, Manisa, Gördes, Kütahya, İzmir, Kapadokya bölgelerinde de zengin zeolit yatakları bulunuyor.

Sonraki Haber