Duruşma var TTK ortada yok
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022'de 43 işçinin hayatını kaybettiği, 9 işçinin yaralandığı faciaya ilişkin 8'i tutuklu 23 sanığın yargılanmasına dün de devam edildi.
Daha önce TTK yetkilileri ve müfettişler hakkında soruşturma açılması için Enerji Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan izin istenmiş ancak izin alınamamıştı. Davanın bu nedenle eksik başladığına ilişkin tepkiler sürerken tutuklu sanık Müessese Müdür Yardımcısı Salih Atmaca da savunmasında "TTK ilgilileri neden burada değiller?" diye sordu.
Bartın Ağır Ceza Mahkemesince Bartın Adliyesi koridorunda görülen duruşmada bazı müştekilerin avukatı "Zonguldak Barosuna kayıtlı avukat Çağla Dursun dün şehit ailelerine karşı, 'Siz zaten başınıza gelenleri hak etmişsiniz.' dedi. Bu durumun zapta geçirilmesini ve avukat hanımın şehit yakınlarından özür dilemesini istiyoruz." dedi.
Davanın 3'üncü gününde tutuklu sanık başmühendis Mehmet Tural'ın savunması alındı. Tural, "Olay günü sabah tertipleri yaptıktan sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından gelen iki mühendisle ilgilendim. Bu süre içerisinde yer altı iş yerlerinde tarafıma olumsuzluk iletilmemiştir. Bana olumsuzluk olmadığı, gaz değerlerinin normal olduğu, -350 kodundaki pervanelerden birinin bileziklerinde problem olduğu ve çözüleceği söylendi." ifadesini kullandı.
HERKES ÜRETİMİ DURDURABİLİRDİ
Kendisine isnat edilen kusurları kabul etmeyen Tural'ın savunmasının ardından çapraz sorgusuna geçildi. Tural, taraf avukatlarının gaz seviyesinin yükseldiği anlarda üretimi kimlerin durduracağına ilişkin soruya, "Gaz seviyesi 2.00'ı geçtiği an herkes üretimi durdurabilir." dedi.
'OLAY ANINDA GÖREVDE DEĞİLDİM'
Tutuklu sanık Müessese Müdür Yardımcısı Salih Atmaca da "Müessese müdürü benim bütün imza yetkilerimi almıştır." diye kendini savundu. Bilirkişiye sunulan müessese şemasının gerçekliğe aykırı olduğunu iddia eden Atmaca, "Olay anında görevde değildim, görev hiyerarşisi içerisinde olmadığım ifadelerden açıkça görülmektedir. Ben odamda oturuyorum, 'Dışarı çıkma.' deniliyor. Müessese Müdürü göreve başladığım anda hiçbir toplantıya çağırmamıştır, hiçbir şube müdürüyle tanıştırmamıştır." ifadelerini kullandı.
TECRÜBE VE LİYAKAT SIKINTISI VARMIŞ!
Mahkeme Başkanının "Sana göre bu olay nasıl oldu?" sorusuna, Atmaca, şu yanıtı verdi: "Benim hiçbir bilgim yok. Meclis ve bilirkişi raporunu okudum. İşçi arkadaşlarımızın hiçbir kabahati yoktur, bunu yüreklilikle söylüyorum. Mühendis arkadaşlarımızın 'var' diyemeyiz, herkes hata yapabilir. Sistemde sıkıntı var. Tecrübe ve liyakat sıkıntısı vardır. Yanlış atamalar vardır, şu andaki iki kişi hariç hiçbirine ben sicil amirliği yapmadım. Benden sonra 2 sene daha çalıştılar."
MÜDÜR YARDIMCISI DA 'NEREDE' DİYE SORDU
Atmaca, "Benden sonraki çalışmalar müessese müdürünün takdiridir. Ona soracaksınız. Kömür tozu patlamasına ben de inanmıyorum. Patlama olabilir, grizu yangını olabilir. İşçilerimizi hayattan koparan bir durum var, bu kesin. İşçilerimizin ihmallerinden dolayı bir patlama yok. TTK ilgilileri neden burada değiller?" savunmasını yaptı.