ÖRSAD Başkanı Kurt: DPT kurulmalı

Örme Sanayicileri Derneği Başkanı Fikri Kurt, daha önce düşük faizle verilen kredilerin denetlenmediğini, bu durumun ekonomiyi darboğaza soktuğunu söyledi. Kurt, ekonominin bu duruma gelmesinin bir sebebinin de Devlet Planlama Teşkilatının (DTP) kapatılması olduğunu vurguladı.

Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, 90 bin çalışanın tekstil sektöründen ayrıldığı ve 130 firmanın üretim tesisini Mısır’a taşıdığı bilgisini verdi. Daha önce Aydınlık’a konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat da kur avantajı, enerji maliyetlerin daha düşük olması ve işçilik maliyetleri nedeniyle sektörde Mısır’a kaymalar olduğunu ve 200 bin istihdam kaybı yaşandığını aktarmıştı.

Tekstil sektöründeki kaybın nedenlerini ve yapılması gerekenleri konuştuğumuz Örme Sanayicileri Derneği (ÖRSAD) Başkanı Fikri Kurt da “Tekstil sektörünün barındırdığı iş kollarındaki kaybı 90 bin geçer 200 bini bulur. Türk şirketlerimizin başka ülkelere gitmesini, ben bir sektör temsilcisi olarak kınıyorum.” dedi.

Fikri Kurt

TÜRKİYE’DEN GİDENLERİ KINADI

Kurt, Türkiye’de kazanılmış olan varlığın ve bilgi birikiminin başka ülkelere taşınmasının ileride daha büyük zararlar verebileceğini söyledi. Mısır'a giderek kısa vadede kazanç sağlanabileceğini fakat bir gerilim olduğu takdirde yine Türkiye'ye dönmenin gerekeceğini kaydeden Fikri Kurt, “Bu duruma niye düştük? Devletin yönetimindeki eksiklikten kaynaklanıyor. En başta bu kaosu, sanayici, ham maddeci yarattı. Fırsat kollayarak zam yapa yapa piyasamızı kaybettik.” diye konuştu.

ÖRSAD Başkanı Kurt, “faiz politikasındaki yanlışlığın bedelini şu anda üreticiler ve ülke olarak hepimiz ödüyoruz.” ifadelerini kullanarak şöyle devam etti:

“İnşaat sektöründeki konutların satılması ve sanayiciye kaynak oluşturması amacıyla faiz yüzde 19 iken indirildi. İş dünyası ise bu kaynakları üretime yatırmadı, dolarizasyonu oluşturdu. Ucuz kredilerini aldılar. Dolaylı yoldan paralarını dolara çevirdiler. Ekonomik darboğaz, bu şekilde zengini daha zengin yapan bir sistem ile ortaya çıktı. Denetim altına almazsan, planlama yapmazsan suistimaller çoğalır ve hep oldu.

ZİNCİRLEME KONKORDATO

“Şu anda da mali kaynak yok. Kimse yüzde 50-60 faizle finansman bulup da üretim yapamaz. Şu anda sanayici ne yapıyor? İflas ertelemesi ve konkordato kararı alıyor. Bu da suistimal ediliyor. Borçlar 3-4 seneye yayılacak. Borçların miktarı enflasyon etkisiyle azalacak. Alacaklı alacağını alamayacak. Zincirleme konkordatoya kapı açılacak.”

Konkordato kararı alan firmalarda şahsın da sorumlu olması gerektiğine işaret eden Fikri Kurt, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Devletin; geçmişte kâr edip onu şirket kaynağına değil de ev, apartman, villa, yat, lüks arabaya yatıranı, şirketin içini boşaltanı tespit edip kaynağa yöneltmesi lazım. Doğru ve dürüst çalışanı cezalandırıyoruz, yanlış yapanı ödüllendiriyoruz.”

DPT YENİDEN KURULMALI

Türkiye ekonomisinin düştüğü darboğazın nedenlerini dört madde ile açıklayan Kurt, şunları söyledi:

- Devlet Planlama Teşkilatı önce Kalkınma Bakanlığına dönüştü. Sonra o da kapandı ve Türkiye’de planlama ortadan kalktı. Herkes her istediği fabrikayı kuramayacak. Türkiye'nin dış ticaret açığının azaltılması için ithalatçı olduğu sektörlerle ilgili fabrikaların kurulması gerekir. Planlamayla Türkiye'nin ihtiyaçlarına göre kurulması gerekir.

- Türkiye’nin dışarıdan kaynağa ihtiyacı yok. Üretim için gerekli kaynak içeride var. Kayıt dışını denetim altına alırsak yatırım için gerekli kaynak toplanır.

- Dışarıdan ithal insan kaynağıyla, iş gücüyle çalışmak zorunda kaldık. Bunun yegane sebebi ranta dayalı eğitim. Eğitimin iş gücü ihtiyacına göre planlanması lazım. Şu anda çalışacak eleman bulamıyoruz. İşletmelerimizde makinelerde çalışacak eleman yok.

- Dolar bazında ihracat rekorları kırıyoruz. Ancak adet bazında siparişlerimiz azaldı. Kilogram bazında siparişlerimiz azaldı. İş dallarımızı genişletmemiz, çeşitlendirmemiz lazım. Türkiye buna bir uygun ülke. Bilgi birikimi var.

Kurt, önerilerinin yapılabilmesi için Devlet Planlama Teşkilatı gibi bir kurumun hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Sonraki Haber