Düşük karbonlu enerji yatırımları hızla artıyor

Araştırma ve analiz firması BloombergNEF tarafından yayınlanan bir rapora göre, Çin 546 milyar dolarla enerji dönüşümü yatırımlarında dünya lideri olurken, bu rakam küresel toplamın neredeyse yarısını oluşturdu.

ABD'nin 141 milyar dolarla uzak ara ikinci sırada yer aldığı raporda, Avrupa Birliği'nin tek bir blok olarak ele alınması halinde 180 milyar dolarla ikinci sırada yer alacağı belirtildi.

YATIRIMLAR REKOR TAZELEDİ

Rapora göre, düşük karbonlu enerji dönüşümüne yapılan küresel yatırım geçen yıl 1.1 trilyon dolara ulaşarak yeni bir rekor kırdı ve enerji krizi ve politika eylemleri temiz enerji teknolojilerinin daha hızlı yayılmasını sağladığı için bir önceki yıla göre büyük bir ivme kazandı.
BloombergNEF ayrıca Çin'in, raporda temiz enerji teknolojileri için üretim tesislerine yapılan yatırım olarak ifade edilen temiz enerji fabrikası yatırımında önemli bir artışa katkıda bulunduğunu belirtti.
BloombergNEF, bu tür yatırımların 2021'de 52,6 milyar dolardan 2022'de 78,7 milyar dolara yükseldiğini söyledi. Bataryalar ve ilgili bileşenler için üretim tesisleri 45,4 milyar dolarla bu yatırımın en büyük payını oluştururken, güneş enerjisi fabrikaları 23,9 milyar dolar ile ikinci sırada yer oldı.
Raporda, diğer ülkelerin küresel temiz enerji fırsatından daha fazla pay alma çabalarına rağmen, geçen yıl Çin'in bu tür üretim yatırımlarının yüzde 91'ini oluşturduğu belirtildi.
BloombergNEF'in ticaret ve tedarik zincirleri araştırmaları başkanı Antoine Vagneur-Jones, 26 Ocak'ta araştırma şirketinden yapılan bir haber bülteninde, temiz enerji teknolojileri için üretim kapasitesinin net sıfır karbon emisyonuna ulaşmada büyük bir darboğaz olma ihtimalinin düşük olduğunu söyledi.
"Ancak tedarik zinciri çeşitlendirmesi açısından bakıldığında tablo pek değişmedi. Çin, temiz enerji tedarik zincirini oluşturmak için açık ara en çok yatırım yapan ülke ve diğer bölgelerin önemli bir pazar payı elde edip edemeyeceğini göreceğiz" dedi.

BloombergNEF, küresel fosil yakıt yatırımlarının 2022 yılında 1.1 trilyon dolar olduğunu tahmin ediyor.

FOSİL YAKIT YATIRIMLARININ YERİNİ ALACAK

Raporda, geçen yılki enerji krizinin tetiklediği fosil yakıt yatırımlarındaki büyümeye rağmen, enerji dönüşümüne yapılan küresel yatırımın ilk kez fosil yakıt yatırımlarıyla eşleştiği belirtildi.
Araştırma şirketinin küresel analiz kanadı başkanı Albert Cheung, "Bulgularımız, enerji krizinin temiz enerji dağıtımını nasıl etkileyeceği konusundaki tartışmaları bir kenara bırakıyor" dedi.
Ülkeler ve işletmeler geçiş planlarını uygulamaya devam ettikçe, enerji dönüşümü yatırımları yavaşlamak yerine yeni bir rekora doğru yükseldi. Temiz enerji teknolojilerine yapılan yatırımların fosil yakıt yatırımlarını geride bırakmanın eşiğinde olduğunu vurguladı.
Cheung, "Bu yatırımlar kısa vadede istihdam yaratılmasını sağlayacak ve orta vadeli enerji güvenliği hedeflerine ulaşılmasına yardımcı olacak" dedi. "Ancak uzun vadede net sıfır enerji hedefine ulaşmak için daha fazla yatırıma ihtiyaç var."

KAYNAK: CHİNA DAİLY

Sonraki Haber