Düşük zekayı ele veren 4 hareket! Psikologlar açıkladı

Genetik miras haricinde zekayı etkileyen etmenler bulunur. Davranış ve alışkanlıklar bunlardan bazılarıdır. Psikologlar, özellikle 4 davranışın düşük zeka işareti olduğunu belirtiyor. Bu alışkanlıklar hoş karşılanmasa da, insanlar sık sık yapıyor. İşte düşük zekayı ele veren 4 davranış...

Birçok test zekayı ölçmede geçerli bir yöntem olsa da, günlük hayatta insanların zeka seviyelerini gözlemlemek davranış kalıplarıyla mümkündür. Psikologlar, belirli 4 davranışın düşük zeka işareti olduğunu belirtiyor.

MERAK, ZEKANIN ANAHTARI MI?

Çocuk gelişim uzmanlarına göre, zeki çocuklardaki ilk belirti merak olarak kendini gösteriyor. Albert Einstein da "Özel bir yeteneğim yok, sadece meraklıyım" diyerek bu görüşü desteklemişti. Psikologlar, meraklı bir zihnin yüksek zekanın temel göstergesi olduğunu savunuyor ve merak eksikliğinin düşük zeka seviyesine işaret edebileceğini belirtiyorlar.

ERTELEME ALIŞKANLIĞI

Modern dünyanın yaygın sorunlarından biri olan erteleme, uzmanlara göre düşük zeka belirtisi olabilir. Günümüzde esnek çalışma saatleri kavramı ile ertelemek yaygınlaşmasıyla beraber zeki insanlar, işleri aşamalara bölerek ve planlarına sadık kalırken, kronik erteleme alışkanlığı olanlar zamanı verimsiz kullanarak hem üretkenliklerini hem de zeka bileşenlerini olumsuz etkileyebilir.

ZAYIF DİNLEME BECERİSİ

Dinleme yeteneği, iletişim becerilerinin ve bilişsel kapasitenin önemli bir göstergesidir. Psikologlara göre, konuşma sırasında sadece kendi sırasını bekleyen, dinlemekte zorlanan ve sık sık karşısındakinin sözünü kesen kişiler, düşük zeka belirtisi gösterebilir. Etkili dinleme, yalnızca söylenenleri duymak değil, anlamak ve doğru yorumlayabilmekle ilgilidir; bu da bilişsel becerilerin gelişimi için önemlidir.

DÜŞÜK KİŞİSEL FARKINDALIK

Kendi kapasitesini doğru analiz edebilmek, yüksek zekanın temel göstergelerindendir. Zeki bireyler, güçlü ve zayıf yönlerini fark edip, kendilerini sorgulama yeteneğine sahiptir. Kişisel farkındalığı düşük olan kişiler ise entelektüel gelişim açısından dezavantajlı olabilirler, çünkü kendileri hakkında doğru tespitler yapmakta zorlanırlar. Kendine karşı dürüst olabilmek, zekanın önemli bir bileşenidir.

Sonraki Haber