Duyduğunuza inanmayacaksınız! Meğer çöpe attığımız bir dilim ekmek bile...

Evlerimizde pek çok farklı yöntemle sudan tasarruf etmek mümkün. Peki bu yöntemler neler? İşte evde su tasarrufu yapmanızı sağlayacak en etkili yöntemler...

Mutfakta, banyoda ve evimizin diğer alanlarında alacağınız küçük önlemler, su tasarrufunda hayal edemeyeceğiniz kadar etkili. Bunun için yapılabilecek ilk adım gıda israfını önlemek. “Çöpe attığım bir parça ekmeğin ya da bir yemeğin su israfıyla ne bağlantısı olabilir ki?” diye düşünebilirsiniz. Ancak ekmekten tavuğa, sebzeden paketli gıdaya evimizde kullandığımız her türlü ürünün hazırlanışı aşamasında tonlarca su kullanılıyor. Nitekim dünyadaki tatlı su kaynaklarının %70’i tarım faaliyetleri için harcanıyor. Bu nedenle çöpe atacağınız her ürün için işin arka planına gitmeniz ve o gıdanın üretiminde kullanılan tonlarca suyu düşünmeniz gerek.

Gıda israfının su israfıyla direkt olarak bağlantılı olduğu bir diğer konu ise süt ve süt ürünleri. Süt, yumurta, et gibi hayvansal gıdaların hazırlanması için çiftliklerde tonlarca su tüketiliyor. Üstelik bu su o çiftliklerde yaşayan hayvanların içtiği sudan ibaret değil. Çiftlik hayvanlarının yaşamı için değil, bizim tüketimimiz için kurulan bu çiftliklerdeki her uygulama inanılmaz miktarlarda su gereksinimi doğuruyor. Hayvanlardan elde edilen ürünlerin fabrikalara taşınmasından işlenmesine, paketlenmesinden sofralarımıza taşınmasına kadar geçen her aşamada su israfı yapılıyor. Nitekim yapılan araştırmalara göre sebze ağırlıklı beslenme alışkanlığına sahip olan insanların kişi başı su ayak izi yarı yarıya azalıyor. Bu durum vegan veya vejetaryen olmak zorundayız anlamına gelmiyor. Aynı şekilde sebze ağırlıklı beslenen insanlar su israfı yapmıyor da diyemeyiz. Ancak tüketim alışkanlıklarından kaynaklı olarak et ve süt ürünleri tüketen insanlardan %50 daha az su israfına yol açtıkları bir gerçek.

Peki et ve süt ürünleri kullanarak su israfının önüne geçmek için ne yapılabilir? Bu sorunun yanıtı oldukça basit. Çöpe giden her ürünün aslında dünyamız için ne kadar değerli bir kaynak olan suyu ziyan ettiğinin bilincinde olmak ve gıda israfını minimuma indirmek. Bu durumu daha net bir şekilde anlayabilmek adına hemen her gün mutfağımıza giren ürünlerin üretiminde ne kadar su kullanıldığına bir göz atalım:

1 dilim ekmek için 40 litre
1 bardak kahve için 208 litre
1 fincan çay için 30 litre
1 adet portakal için 50 litre
1 porsiyon pilav için 150 litre
1 paket patates cipsi için 185 litre
75 gram peynir için 375 litre
150 gram hamburger için 2.400 litre
1 kilogram sığır eti için 15.500 litre
Bu miktarlar gıdaların üretildiği yerlere göre farklılık gösterse de ortalamasına bakarak bir fikir elde etmek için yeterli. En az su israfı ise mevsim sebzelerinin üretiminde yapılıyor.

Tüm bunları göz önünde bulundurarak bugünümüz ve geleceğimiz için vazgeçilmez bir kaynak olan suyun yaşamlarımız için ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz. Bugüne dek yapılmış israfları geri almak mümkün değil ancak bundan sonra yapılacakları önlemek bizim elimizde. Unutmayın, doğaya sahip çıkan geleceğine sahip çıkar.

Sonraki Haber