Düzce Depremi'nin 24. yılında hayatını kaybedenler anıldı

Düzce'de 12 Kasım 1999'da meydana gelen depremin 24. yılında anma programı düzenlendi. 7,2 büyüklüğündeki, 845 kişinin öldüğü, 2 bin 678 kişinin yaralandığı afetin 24. yılında Kur’an-ı Kerim okundu, ilahiler ve kasideler seslendirildi, dua edildi.

Düzce Depremi'nin 24. yılı

Düzce'de 12 Kasım 1999'da meydana gelen depremin 24. yılında anma programı düzenlendi.

DÜZCE DEPREMİ'NİN ÜZERİNDEN 24 YIL GEÇTİ


Kaynaşlı ilçesi merkezli 7,2 büyüklüğündeki, 845 kişinin öldüğü, 2 bin 678 kişinin yaralandığı afetin 24. yılında Kaynaşlı Belediyesi tarafından Merkez Yeni Cami'de yapılan anma programında Kur’an-ı Kerim okundu, ilahiler ve kasideler seslendirildi, dua edildi.

İlçe merkezindeki Deprem Şehitliği'nde ise aileler hayatını kaybeden yakınlarının kabirlerine çiçek bıraktı, dua etti.

Depremde 7 yakınını kaybeden Selami Veziroğlu, acılarının hala taze olduğunu belirterek, "Böyle yıl dönümlerinde daha çok hatırlıyoruz. Geçen sene yaşadığımız Kahramanmaraş depremi de tekrar o günleri hatırlattı. Oradakilerin de başı sağ olsun. Onları en iyi biz anlarız. Düzce depreminde annemi, babamı ve yeğenimi de kaybettim. Allah hepsine rahmet eylesin. Zor dönemler, unuttuk zannediliyor ama unutulmuyor." diye konuştu.

Afette ağabeyi ve yeğenleri vefat eden Recep Seymen de Türkiye'nin bir daha deprem felaketi yaşamamasını temenni etti.

Yakup Meletli ise askerden gelen oğlunun 8 ay sonra depremde ilçe merkezinde yıkılan kıraathanenin enkazında yaşamını yitirdiğini anlatarak, eşiyle her sene oğlunun kabrine geldiğini söyledi.

Anne Nezaket Meletli de "Çok zor, Allah hiç kimseye evlat acısı yaşatmasın." dedi.

BOLU'DA DA ETKİNLİKLER DÜZENLENDİ

Bolu'da 48 kişinin hayatını kaybettiği, 354 kişinin yaralandığı 12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nin 24. yılında anma etkinliği gerçekleştirildi.

Kent Meydanı'nda AFAD İl Müdürlüğü koordinesinde yapılan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Bolu Valisi Erkan Kılıç, programda yaptığı konuşmada, depremlerin Türkiye'nin gerçeği olduğunu belirterek, depremden en etkin korunma yönteminin tedbir almak olduğunu vurguladı.

Bu konuda yerel yönetimlere büyük görev düştüğünü anlatan Kılıç, özellikle yerel yönetimlerin, zemin etüdü, afet riskleri ve imarla ilgili planlamaları içeren mikro bölgeleme zemin çalışmalarını bir an önce yapması gerektiğinin altını çizdi.

Kılıç, vatandaşların eski binalarını yenilemesi konusunda birlikte çalışılabileceklerini ifade ederek, "Eski yapıları mutlaka gözden geçirmemiz gerekiyor. Çünkü Bolu'da riskli olarak gördüğümüz binalar 1999 öncesinde yapılan ve güçlendirilmeyen binalar. Bununla ilgili çalışmaları mutlaka ortaya koymamız gerekiyor." dedi.

AFAD İl Müdürü Cengiz Çavuş da Bolu'da 18 arama-kurtarma derneğinin faal olduğunu bildirdi.

Programda, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve duanın ardından Bolu Belediyesi ve Kent Konseyi tarafından hazırlanan deprem fotoğrafları sergisi açıldı. Arama kurtarma derneklerinin ekip ve malzemelerinin yer aldığı stantlar ziyaret edildi.

Düzce'nin Kaynaşlı ilçesi merkezli 7,2 büyüklüğündeki deprem sonucu komşu il Bolu'da 48 kişi yaşamını yitirmiş, 354 kişi yaralanmıştı. Kent genelinde 2 bin 352'si ağır hasarlı olmak üzere 14 bin 13 konut ile 218'i ağır hasarlı olmak üzere 1803 iş yeri zarar görmüştü.

Sonraki Haber