E-Devlet şifreleri toplandı: ‘Çalışma izni’ de işçiye baskı aracı oldu
Salgın döneminde çalışanları koruma niyetiyle alınan önlemler, yetersiz kaldığı gibi işverenlerin işçiyi yıldırmaya yönelik kullandığı araçlar haline geldi. Atılım Tekstil’den sonra ADKOTURK’te de çalışma izni alma bahanesiyle işçilerin e-Devlet şifreleri toplandı, sendikalılara baskılar arttı.
Kötü niyetli işverenler, salgın döneminde istihdam ve gelir kaybının önüne geçmek için alınan önlemleri işçiye baskı unsuruna dönüştürmeye devam ediyor. Sendikalı oldukları için ücretsiz izne gönderilen, Kod-29’la işten çıkarılan işçilere tam kapanma döneminde ‘çalışma izni’ zulmü başladı. Bursa’daki tekstil fabrikasından sonra Tekgıda-İş Sendikası’nın sendikal mücadele verdiği Indomie Hazır Noodle üreticisi ADKOTURK’te de çalışma izni çıkarma gerekçesiyle e-Devlet şifreleri toplandı. Firmanın İnsan Kaynakları yöneticileri bu şekilde sendikalı olan işçileri tespit ederek baskıları artırdı.
Indomie Hazır Noodle üreticisi ADKOTURK işvereni, yetki belgesi alarak örgütlenme çalışması yapan Tekgıda-İş Sendikası'na üye çalışanlarını işten çıkartmış, fabrikada sendikal örgütlenmeyi engellemek üzere baskılarını artırmıştı. Tekgıda-İş Sendikası, Tekirdağ Çerkezköy'de faaliyet gösteren ADKOTURK'te hukuki süreç sonunda toplu iş sözleşmesi (TİS) yetki belgesini almasına rağmen işveren masaya oturmadı.
YASAĞA RAĞMEN İŞÇİ ÇIKARDI
TİS yetki belgesinin alınmasını da içeren dört yıl boyunca itiraz davaları ile süreci uzatan işveren yargı kararlarına rağmen ikisi işyeri temsilcisi olmak üzere, sendikal örgütlenmede öncü işçilerden 6 işçiyi de salgın döneminde işçi çıkarma yasağına rağmen çıkardı. İşveren işçileri, 4857 sayılı yasanın 25/2. maddesi 'İşçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışlar sergilediği' gerekçesiyle tazminatsız olarak işten çıkardı.
‘KARARNAMELERİ KANUNSUZLUK İÇİN KULLANIYORLAR’
Tekgıda-İş Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu, işyerinde baskı ve tehditlerin devam ettiğin aktardı. Her işçinin e-Devlet vasıtasıyla çalışma izni almak için imkanının olmadığını söyleyen Durdu, işveren vekillerinin bu durumu da kullandıklarını belirtti. İşçilerin e-Devlet hesaplarından sendikalı olup olmadıklarının kontrol edildiğini kaydeden Durdu, şöyle konuştu: “İnsan kaynakları müdürleri psikolojik baskı ve tacizle işçileri işten atmakla tehdit ediyor. İşçiler fazla mesai yapmak istemiyor ancak bazen 12-14 saatlere varan mesailere kalmak zorunda bırakılıyorlar. Bayramda da mesai yapacaklar. Salgın her anlamda emekçileri olumsuz etkiledi.”
Durdu, işverenlerin, Cumhurbaşkanlığı Kararnameleriyle alınan kararları kanunsuzluk yapmak için kullandıklarını belirtti.
ATILIM TEKSTİL DE AYNI YÖNTEMİ KULLANDI
Bursa Kestel'de faaliyet gösteren ve 460 kişinin çalıştığı Atılım Desen Apre Boya Tekstil işletmesine ait iki işyerinde de TEKSİF Sendikası’na üye oldukları için 20 işçi işten çıkarıldı.
Sendikaya üye olanlara baskı uygulanan işyerinde işçilerden önce çalışma izin belgesi alma bahanesiyle e-Devlet şifreleri toplanarak sendikaya üye olanlar tespit edildi. Sendikalı olan işçilere tek tek kenara çekilerek tehdit edildi. Daha sonra bir işçiye işbaşı yaptırılmadı. Mesaideki diğer işçiler işverene üretimi durdurarak yanıt verdi. Ardından işbaşı yaptırılmayan arkadaşlarına üretimi durdurarak destek olan işçiler de işten çıkarıldı.