E-Ticaret satışı ve kargo yoğunluğu yüzde 150 arttı

Yeni tip koronavirüsün bulaşma riskini engellemek için insanlar eve kapanınca e-ticaret alışverişi arttı. Gıda ve sağlık ürünlerinin satışında artış beklenirken, giyim ve kozmetik ürünlerinin satışının artması çalışanların mesaisini de katladı.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelenen koronavirüs tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de tehdit etmeye devam ediyor. Salgın nedeniyle birçok işyeri çalışmalarına ara verdi. Mağazalar kapanınca e-ticaret arttı. Bu noktada e-ticaret çalışanları ve kargo hizmetleri yeni bir risk alanı olarak ortaya çıktı. Bir kargo şirketinde bölge dağıtım sorumlusu olan İbrahim Şaylı, pandemiden sonra gönderilerin yüzde 100 ila yüzde 150 arasında artış olduğu bilgisini verdi. Türk-İş Teşkilatlandırma Sekreteri ve Koop-İş Genel Başkanı Eyüp Alemdar, e-ticaret sektöründe de gıda gibi zorunlu alışverişler hariç diğer satışların 15 gün durdurulması gerektiğini söyledi.

GİYİM, KOZMETİK ALIŞVERİŞİ ARTTI

İbrahim Şaylı, salgınla birlikte gönderi sayısının artmasını beklediklerini ancak beklenen artışın sağlık ve gıdadan ziyade giyim ve kozmetikte olmasının dikkat çektiğini belirtti. Şaylı, şöyle konuştu:

“Koronavirüsten sonra internet üzerinden alışverişlerde yaklaşık yüzde 100-yüzde 150 artış oldu. Bizim şu an kargo dağıtımı yaptığımız bölgede günde 60-70 kargo varken şimdi 150-160 kargo var. Bu kargoların içeriğinin biz bu süreçte ilaç olmasını beklerken neredeyse yüzde 90'ının giyim ve kozmetik ürünleri olduğunu gördük. Bu ürünleri teslim ettikten bir gün sonra beğenmedikleri için iadelerini almaya da gidiyoruz. Bu iadelerin birçoğu değişim oluyor. Bir de değişim ürününü teslim etmek için aynı adresi üçüncü kez ziyaret ediyoruz. Genel anlamda bu durumlar yaşanıyor.”

'TÜM KARGOLARIN DEZENFEKTE EDİLMESİ İMKANSIZ'

Çalışanlar için çeşitli önlemlerin alındığını söyleyen Şaylı, şunları anlattı:

Çalışan sağlığı için önlemler alınıyor. Bu önlemler maske dağıtımı, kişisel dezenfektanlar ve araçların dezenfekte edilmesiyle oluyor. Dağıtılan maskelerin belirli bir sayısı yok. Ne kadar ihtiyaç varsa o kadar kullanılıyor. Bunun dışında ne gibi önlemler alınıyor veya alınmalı bununla ilgili bir bilgiye sahip değiliz. Fakat çok fazla kargo var, bu kadar kargonun tek tek dezenfekte edilmesi neredeyse imkansız. Sadece bizden kaynaklanan bir risk değil bu. Değişim ve iade için gittiğimiz adreslerde de risk bizi bekliyor.”

'GIDA VE İLAÇ SİPARİŞLERİNE ÖNCELİK VERMELİYİZ'

Şaylı, sektörün hâlâ risk barındırdığını belirterek burada tüketicilerin büyük payı olduğunu söyledi. Bu noktada insanların alışverişlerinde öncelikli olarak sağlık ve gıda malzemelerini düşünmeleri gerektiğini belirterek şunları söyledi:

Evlerinde olan insanlara gıda ve ilaç siparişleri götürüyoruz. Bizim insanlardan talebimiz siparişlerin önceliğinin korunabilmesi için giyim kozmetik siparişlerinin azaltmaları. Sonuçta evde oturan bir kişinin bu süreçte fiyatları uygun dahi olsa giyim ve kozmetik alışverişine ara vermeleri gerek. Bu sadece bizim için değil hem kendileri hem de diğer insanların sağlığı için oldukça önemli.”
Sonraki Haber