Ece Seramik grevinde 4'üncü gün: Tehdide dayanışmayla yanıt

Petrol-İş’e üye ECE Seramik işçileri, greve çıkma sebeplerini ve fabrikada neler yaşandığını Aydınlık'a anlattı. İşçiler, ayrımcılık istemediklerini söyledi. Petrol İş Sendikası Şube Başkanı Işık da, işverenin grevdeki işçi ailelerini tehdit ettiğini aktardı.

Petrol İş Sendikası ile ECE Seramik arasında18 Mart'ta başlayan toplu iş sözleşmesi sürecinde masada anlaşılamadı. Petrol-İş Sendikası Şube Başkanı Ali Işık, "İşçi arkadaşlar normalde müzakere ile sonuçlanmasını beklerken işveren anayasal hakkımız olan sendikayı kabullenmedi. Biz de greve gittik. Yetkimiz var ama buna rağmen işveren sendikayı kabullenmiyor." değerlendirmesinde bulundu.

'BİZİM KAPIMIZ AÇIK'

İşverenden taleplerini aktaran Işık, şunları kaydetti:

"Biz şubat ayında Bakanlıktan yetkimizi aldık. Martta taslağımızı teslim ettik. Teklifimiz bizim 1'inci yılda yüzde 15 zam, 200 TL de seyyanen zamdı. İkinci yıl da isteğimiz enflasyon artı yüzde 2 idi. İkramiye, sosyal haklar, yakacak parası, bayram harçlığı istemiştik ama bunlara cüzi miktarlar yazdık. Bu taslaktı. Biz işvereni tanıyalım, işveren bizi tanısın, müzakere masası olsun ortak kararlar verelim. Ancak işveren bu yazdığımız maddelerin hiçbirine teklif vermedi. Para konusunda hiçbir şey konuşamadık. Biz müzakereden yanayız. Ama müzakereci yanımızı bıraktık şimdi mücadeleye döndük biz. Bizim kapımız yine açık. İşveren bugün davet etsin 10 dakika sonra gideriz içinde iyi niyet var ise."

İŞVERENDEN GREV KIRICILIĞI

"Bir de bu işverenimiz grevde olan arkadaşlarımızı tehdit etmeye, ailelerini aramaya başladı. İçeride üretim yapan arkadaşlara belli bir miktar para vermeye başladı. Sendika burada eylem yapmaya başladı diye içerideki arkadaşlar bu paraları aldı. Yoksa işveren cebinden 5 kuruş vermedi bu zaman kadar. Maden paran vardı bu arkadaşlara da asgari ücretin üzerinde bir rakam verseydin de bu hale getirmeseydin bu fabrikayı."

Kovid-19 salgınının etkisinde geçen 2 yılda, işçiler eksiye düşerken işverenlerin karına kar kattığına dikkat çeken Işık, "Bize artık zammı da alıştırdılar. Bugün 1 lira olan bir şey yarın 1,25 lira. Neden zam geldi diyemiyoruz. Bu arkadaşlar 20 yıl boyunca işverene kazandırmış. Allah daha çok versin, biz de ekmek yiyelim buradan. Derdimiz işvereni baltalamak değil. İşçiler anayasal haklarını istemişse buna karşı çıkamazsınız. İşverenimiz sıkıntımızı sorsun müzakere edelim. Ama maalesef kaçmayı tercih ediyor. Yine akşamları aileleri arayıp 'İşten atarım, ben bunlara iş verdim.' diyor. Sen bana iş verdiysen ben de sana emeğimi verdim. Ama benim kazandığım bugün yetmedi. Sana diyoruz ki kazandığın senin olsun ama 1 dilim ekmek fazla ver." diye konuştu.

SOMA MADENCİLERİNE SELAM

Ege Linyit İşletmeleri bünyesinde yer alan Eynez Açık Alan Havzasının devredilmesine karşı mücadele başlatan Somalı madencileri selamlayan Işık şöyle konuştu:

"Soma maden işçileri bu direnişin başlangıcıdır. Burada kar sstopu gibi çığ olup büyümeliyiz. Burası başlangıç. Çaycuma’da biz fitili ateşledik, greve çıktık. Bütün işçiler, haksızlığa uğradıklarını hissettikleri anda bireysel hiçbir şey yapamazlar. Birlik olup sendikayı getirsinler haklarını sonuna kadar alsınlar."

'İŞÇİ AYRIMI İSTEMİYORUZ'

İş yeri temsilcisi Durmuş Demirci, 16 yıldır fabrikada çalıştığını, sendikalı ve sendikasız işçilere farklı davranıldığını söyledi. Demirci, şunları kaydetti:

"Sendika anayasal hakkımızdır. İşçilerin haklarını sonuna kadar savunmalarını istiyorum. İşçi ayrımı istemiyoruz. Kendi tuttuğu işçilere ayrı para verilmesini farklı maaş vermesini istemiyoruz."

25 senelik fabrika işçisi Ergün Eray "Bugüne kadar hiçbir zam alamadım. Böyle olmamam gerekiyor. Kendi adamlarıyla bizi ayrı tutuyor. Greve başladık, devam da edeceğiz." dedi.

İşçilerden Turgut Gencer de maaşlarda ayrımcılık yapıldığını yineledi. Gencer "Greve çıkmamızın sebebi arkadaşlarımızın da söylediği gibi maaşlarda ayrımcılık yapılması. Patronumuz sağ olsun, artık akraba ayrımı mı desek bizi hor görüyor mu desek bilemiyoruz ama akrabalarına güzel paralar veriyor. Fabrikanın en pis yerinde çalışıyorum, benim çalıştığım bölüme göre almam gereken maaş asgari ücret değil diye düşünüyorum."

ESKİ ÇALIŞANLAR DA GREV ÇADIRINDA

15 sene fabrikada çalışan bir işçi de kansere yakalandıktan sonra aldığı raporlar nedeniyle işten çıkarıldığını, arkadaşlarına destek vermek için yanlarında olduğunu anlattı.

3 buçuk sene önce 16 yıllık çalışanken sendikalı olduğu için işten çıkarıldığını ifade eden Şenol Sarı da şunları kaydetti:

"Sendikanın burada kurucu başkanlığını yapanlardan birisi de benim. Bu yüzden bana kumpas kurarak beni noter yoluyla attı. 3,5 yıldır mahkemeliğiz. Tazminatımı da alamadım. Arkadaşlarıma destek veriyorum. Hatta ben işten atılmadan 1 hafta önce İbrahim Bey ile görüştüm. Kendisine dedim ki 'Burada kimyasal bölümde çalışıyorum. Bana 16 yıldır 100 lira fazla vermedin ama kendi akrabalarına 2'nci ayda fazla maaş verdin.' Bana istediği kişiye istediği maaşı vereceğini söyleyince ben de 'Burada sendikayı kurarım.' dedim. Sonuna kadar buradayız.”

VATAN PARTİSİ YALNIZ BIRAKMADI

Vatan Partisi Zonguldak İl Başkanlığı da işçileri ziyaret ederek mücadelelerinde yanlarında olduklarını iletti. İl Sekreteri Hasan Demirkesen, "Üretici bizim baş tacımız. Üretici olmazsa sanayici olmaz. Sanayici üretici sayesinde ayakta kalır. Sen işçine sahip çıkmazsan nasıl üreteceksin. Bugün üretim Türkiye’nin önünde en ön koşuldur. Buna sahip çıkmamız lazım. Buradan da Ece Seramik yöneticilerine sesleniyorum. İşçi arkadaşlarımla uzlaşmalarını talep ediyoruz. Kendilerine sahip çıkmalarını istiyoruz. Onlar bizim baş tacımızdır. Vatan Partisi olarak da biz bu sürecin takipçisiyiz." diye konuştu.

Sonraki Haber