Eczacılar Birliği: Almanya ilaç bulamıyor

Almanya’da ilaç bulmak her geçen gün zorlaşıyor. Eczacılar Birliği çok sayıda ilacın temininde güçlükler yaşandığını açıkladı. Sık kullanılan ilaçların bile temin ve tesliminde sıkıntılar yaşanıyor

Almanya, ülke genelinde ilaç sıkıntısı yaşıyor. Kimya ve eczacılık devi Almanya`da sık kullanılan ilaçlar bile kolay bulunamıyor ve teslimatlarında uzun süreli gecikmeler yaşanıyor. Alman Eczacılar Birliği (DAV) 2. Başkanı Hans Peter Hubmann, Dünya Hasta Güvenliği Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, ateş düşürücü şuruplardan kanser ilaçlarına kadar çok sayıda ilacın sipariş ve teslimatlarında gecikmeler olduğunu vurguladı.

‘250 İLAÇ TEMİN EDİLEMİYOR’

Halen yaklaşık 250 ilacın güncel olarak temin edilemediğine dikkat çeken Hubmann, ‘’Teslimatlarda üretici kaynaklı sıkışmaların sürekli yaşandığını, ancak güncel olarak eksik ilaçların miktarı ve gecikmelerin artık dramatik boyutlara vardığını” söyledi.

Hastaların temmuz ayından beri, reçetelerindeki önemli ilaçları eczanelerden temin edememekten yakındığı Almanya`da, çok özel ve seyrek kullanılan ilaçlar kadar, sürekli ve yaygın kullanılan; yüksek tansiyon, diyabet ve ibuprofen gibi ağrı kesici ilaçlar bile dönemsel olarak temin edilemiyor.

Bazı ilaçlarda, başka markalar altında aynı veya benzeri etkin maddeler içeren ilaçlarla reçetenin telafisi mümkünken, birçok durumda hastalara geçerli bir alternatif ilaç sunulamıyor. Nisan ve mayıs aylarında göğüs kanseri tedavisinde kullanılan Tamoxifen`nin çok az bulunması nedeniyle, tedavi altındaki birçok kadın riske girmişti.

İLAÇ DARBOĞAZI GÜNCEL OLARAK TAKİP EDİLİYOR

Eczacılar, hekimler tarafında yazılan reçeteleri kendi depolarında hazır bulamadıklarında ecza depoları ve toptancılarına sipariş veriyorlar. Bu toptancılar günde bir kaç eczaneye siparişlerinin teslimatlarını yapıyorlar. Eczacılar bu ilaçların teslimatının mümkün olmadığı durumlarda “hata listesi” olarak tabir edilen eksik listesine kaydederek, ulusal makamlara ve kuruluşlara bildirimde bulunuyor. Almanya`daki İlaç Maddeleri ve Tıbbi Ürünler Federal Enstitüsü (BfArM), aşılar hariç bütün ilaçlarının güncel eksiklikleri konusunun sistematik takibini yapıyor.

AVRUPA`DA ÜRETİM YETERSİZLİĞİ EN BÜYÜK NEDEN

Eczacılar Birliği Başkanvekili Hubmann, ilaç bulunamamasında çok sayıda neden olduğunu ancak en önemlisinin Avrupa`da üretim çeşitliliğinin azalması ile temin zincirindeki daralma olduğunu belirtti. Hubmann, birçok ecza üreticisinin ateş düşürücü şurup imalatına, sağlık sigortalarının düşük bedel ödemesi ve sınırlamalar getirmesi nedeniyle üretime son verdiğini hatırlatarak kalan tek şurup üreticisin de talepleri karşılamadığına değindi.

İlaçlardaki etkin maddelerin çoğunluğunun uzak doğuda, özellikle Çin ve Hindistan`da üretildiğini belirten Alman Eczacılar Birliği Başkanvekili Hubmann, ‘’Bu ülkelerde Kovid-19 nedeniyle fabrikaların kapanması ya da gemilerin limanları kullanamaması nedeniyle, Avrupa`da üretilen ilaçlar bile, üretilip raflarda yerini alamıyor’’ dedi.

İthal edilen etkin maddelerde bazen bozulma ve kirlenme nedeniyle de üretimin aksadığı Almanya`da, ilaçlardaki darboğazın en önemli nedeni Çin`e olan bağımlılık. Hubmann, "Bu yüzden uzun süredir aktif madde üretiminin yeniden Avrupa'da gerçekleşmesini talep ediyoruz" diyor.

Eczacılar Birliği, ilaçlardaki etkin maddelerin üretiminin de Avrupa`da yapılmasını, siyasetin bunun koşullarını sağlamasını talep ediyor. Ancak sektör uzmanları, lisans sürecinin hızlandırılması, üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve sigortaların ödemeleri artırmasıyla Avrupa`da üretimin verimli hale gelmesi durumunda dahi, bunun yıllar alacağını belirtiyor. Derhal karar alınması halinde bile; ilaç üretimi altyapısının tekrar kurulması sürecinin en az 10 ila 15 yıl sürmesi bekleniyor.

Sonraki Haber