Eczacılar için olumlu adım
Eczacıların 16 Ekim'de Ankara'da yapacağı miting öncesinde eczacılar için büyük önem arz eden ve ilaç ödemelerini düzenleyen mevzuatta değişiklik yapıldı. Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar önceki gece Resmi Gazete'de yayınlandı.
İlk 3 barem birleştirilerek tek dilim haline getirildi. Buna göre 100 liraya kadar olan ilaçlarda eczacı kârı yüzde 25’ten 28’e çıkartıldı. 100-200 lira arasındaki ilaçlardaki eczacı kârı yüzde 16’dan yüzde 28’e yükseldi. 200-400 lira arasındaki ilaçlarda eczacı kâr payı yüzde 12’den 18’e, 400 lira üzeri ilaçlarda yüzde 12’den 13’e çıktı. Böylece eczacıların karlılık oranı "bir kısım" artırıldı. Ecza depolarının kâr oranlarının ise değişmediği görüldü.
Düzenlemeyi olumlu değerlendiren Eczacı Ömür Çakmak, Aydınlık'a şöyle konuştu:
"Özellikle bazı ithal ilaç kalemlerinde eczacının kar marjı kademeli karlılık nedeniyle çok düşük kalıyordu. Bu barem limitlerinin günün koşullarına göre yeniden düzenlenmesi eczacı camiasının ortak talebiydi. 200-400 TL arasında kalan ilaçlar için yüzde 5 oranında bir iyileştirme yapılmış oldu, ancak 400 TL üzerindeki ilaçlar için eczacının payı yine büyük ilaç devlerine aktarılıyor ve eczacı kazancı brüt yüzde 13'te kalıyor.
'ESAS ÇÖZÜM MESLEK HAKKIDIR'
"Düzenlemenin Türk Eczacıları Birliğinin çağrısıyla toplanacak olan 16 Ekim Büyük Eczacı Mitingi öncesi yapılmış olması sesimizin bir nebze de olsa duyulduğunun göstergesi. Bu düzenleme bir rahatlama sağlar, bir kazanımdır, örgütlü mücadelenin, kararlılığın nasıl başarılar getirebileceğinin işaretidir ama esas çözüm meslek hakkıdır, kamusal ilaç danışmanlığı ve sunumu ile halk sağlığı hizmetlerimiz dolayısıyla bir temel ücret verilmesidir. Serbest eczane eczacıları ticari ciro baskısından serbest piyasa cenderesinden kamu desteğiyle çıkmadıkça esaslı çözüm olmaz.
HALK SAĞLIĞINA DİKKAT ÇEKTİ
"Mitingde gündeme gelecek sorunların başlıcası bozulan eczane ekonomileriydi. Ama tek başına o değildi. Piyasada ilaçların azar azar limitli bulunması, bazı ilaçların hiç bulunamaması halk sağlığını tehdit ediyor, vatandaşı, hekimi ve eczacıları zor durumda bırakıyor, tedavileri aksatıyor. Bu da dışa bağımlılığın bir sonucu buna karşı da tedbirler geliştirmek gerek. Kamu eczacılarımızın da maaş ve özlük hakları anlamında bir dizi çözüm bekleyen sorunları var. Plansız açılan eczacılık fakülteleri dolayısıyla her yıl yüzlerce mezun eczacının istihdam sorunları var, vatandaşın da artan katılım payı ve ilaç fiyat farkları ile ilgili haklı tepkileri var kısacası eczacı camiası dertli, sesimizin daha üst düzeyde duyulmasını ve özellikle gelişmiş dünya ülkelerinde olduğu gibi eczacıya 'meslek hakkının' verilmesini bekliyoruz."