Eczaneler alarm veriyor! 'İlaç sıkıntısı rekor seviyelere yükseldi'

Hollanda Eczacılar Birliği (KNMP), ilaç sıkıntısının bu yıl rekor seviyelere çıkacağı uyarısında bulundu.

Hollanda Eczacılar Birliği (KNMP), geçen yıl bin 514 ilaç sıkıntısı kaydetti. Bu yıl ise bin 179 kez bir ilaç en az iki hafta boyunca temin edilemedi. Ulaşılamayan ilaçlar arasında çeşitli antibiyotikler ve kalp rahatsızlığı olan kişiler için kullanılan ilaçlar da yer alıyor.

‘BU ŞEKİLDE DEVAM EDEMEYİZ’

KNMP Başkanı Aris Prins, "Bu şekilde devam edemeyiz. Eczacılar her gün bu durumdan muzdarip sayısız hasta grubu için çalışıyor" dedi. İlaç kıtlığının dünyanın her yerinde yaşandığını belirten Prins, “Ancak sadece Hollanda'da bulunmayan ilaçların sayısının giderek arttığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Eczacıların ilaçları günlük olarak ithal etmek zorunda kaldığına dikkat çeken Prins, gut ilacı ‘allopurinol'i örnek gösterdi: “Bu ilaç çevremizdeki ülkelerde kolayca bulunabiliyor ama burada çok sınırlı. Bu durum 150 bin gut hastasını etkiliyor.”

500 BİN ASTIM HASTASI ZORDA

Yarım milyondan fazla astım hastasının kullandığı sprey ‘Salbutamol Aerosol’ bulunamıyor. Edinilen bilgilere göre çoğu eczanede iki hafta yetecek kadar ‘Salbutamol Aerosol’ stoğu kaldı. Uzmanlar, bu ilaca bağımlı 550 bin akciğer hastası için ciddi sağlık sorunlara neden olabileceğini öngörüyor.

Sağlık sigortacılarının oluşturduğu ittifak (Long Alliance Netherlands -LAN), yarım milyondan fazla astım hastasının kullandığı sprey ‘Salbutamol Aerosol’ dışındaki diğer solunum ilaçları için olası alternatif bir liste yayınlayarak önerilerde bulundu.

Tıbbi Bakım Bakanı Dijkstra, astım ilacı salbutamol aerosol üretiminin "birkaç hafta" içinde tekrar rayına oturacağını umuyor. Astımlılara yönelik bu ilacın eksikliğini "acil bir durum" olarak nitelendiren Dijkstra, bir çözüm bulmak için çok çalıştıklarını söyledi.

2023’TE SORUNA DİKKAT ÇEKİLMİŞTİ

KNMP, 2023 sonunda ülkede ilaç tedarik sıkıntısının rekor seviyeye ulaşmasının beklendiğini duyurmuştu. (3 Temmuz 2023). KNMP'den yapılan yazılı açıklamada, 2023'ün ilk 6 ayında farklı ilaç türlerinde 1179 kez "tedarik sıkıntısı" yaşanması sebebiyle yıl sonunda bu rakamın rekor seviyeye ulaşacağı belirtilmişti.

Sonraki Haber