‘Eczanelerde koruyucu sağlık hizmeti verilemez’

Almanya'da hükümetin planı eczanelerde sağlık hizmeti verilmesi yönünde. Ancak doktorların bu plana tepkisi büyük...

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach'ın planlarına göre gelecekte eczanelerde yüksek tansiyon, kolesterol ve diyabet muayeneleri de mümkün olacak. Doktorlar ise koruyucu sağlık hizmetlerinin eczanelerde verilemeyeceği görüşünde.

Sağlık Bakanı Lauterbach’ın eczanelerde yüksek tansiyon veya diyabet için önleyici muayenelerin yapılmasına olanak sağlama planı tıp derneklerinin tepkisine neden oldu. Alman Pratisyen Hekimler Birliği başkanı Markus Beier yaptığı açıklamada, “Lauterbach'ın planları tamamen saçma ve sorumsuz. Bunlar hiçbir iyileştirme getirmeyecek, aksine zaten “tamamen kaotik” olan sağlık sisteminde daha fazla kafa karışıklığına yol açacak.” dedi.

Beier, önleyici muayenelerden elde edilen değerlerin yalnızca eşlik eden tıbbi muayene ve hastanın tıbbi geçmişine ilişkin bilgi ile bağlantılı olarak anlamlı olduğunu söyledi.

‘ECZANELER MUAYENE YERİ DEĞİLDİR’

Alman Tabipler Birliği başkanı Klaus Reinhardt eczanelerin tıbbi bakım için önemli olduğunu, ancak “doktor muayenehanelerinin gidilecek yer olmadığını” uyardı.

Bakan Lauterbach ise gençlerin çoğunun henüz aile doktoru olmadığını vurguladı. Bakan, doktorda randevuya ihtiyaç olduğunu ancak eczanelerde randevusuz hizmetin verilebileceğini savundu.

Sonraki Haber