Eczanelerde tek hasta dönemi
Koronavirüs vakaları, eczacılar arasında da görülmeye başladı. İstanbul Eczacı Odası, dün itibariyle eczanelere gelen hasta ve yakınlarının içeriye birer birer alınmasını kararlaştırdı.
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu, koronavirüs hastaları için kullanılan ilaçlara erişimin kolaylaştırılmasını istedi.
İstanbul ve Yalova’da 5 bin 236 eczane hastaları içeriye tek tek alacak. İstanbul Eczacı Odası’nın verilerine göre eczanelere günde ortalama 100 hasta geliyor. Hastanelerde çalışan sağlık personelinin ardından en büyük risk grubu eczacılar. Zafer Cenap Sarıalioğlu Aydınlık’a yaptığı açıklamada, ayakta tedavi gören kovid hastalarının ya da temaslı olan yakınlarının ilaç bulamamaları nedeniyle eczane eczane dolaşarak riski artırdığını söyledi. Sarıalioğlu, “Hem eczacılar arasında hem de çalışanlarda kovid teşhisi konulanlar oldu. Hem hastaları hem de meslektaşlarımızı korumak adına hastaları ve yakınlarını tedbir amaçlı birer birer almak üzere karar aldık” dedi.
HASTA ECZANE ECZANE DOLAŞIYOR
Koronavirüs hastalarının ilaca erişiminin kolaylaştırılması gerektiğini ifade eden İstanbul Eczacı Odası Başkanı Sarıalioğlu, taleplerini şöyle sıraladı: “Ayakta tedavi gören hastaların, reçetelerinde yazılan ilaçların kolay bulunabilmesini istiyoruz. Hasta ya da temaslı yakını ilaç bulamadığında 10 eczaneyi dolaşıyor. Risk artıyor. Bu ilaçlar eczanelere ya hiç gelmiyor ya da çok kısıtlı geliyor. Koruyucu tedavide kullanılan ilaçlara da erişimde sıkıntı var. Meslektaşlarımız ve çalışanlarımızın bunlara erişebilmesini talep ediyoruz. Ayrıca eczacıların gözlük, maske, tulum gibi koruyucu ekipman ihtiyacı da giderilmeli.”
Eczacı Ömür Çakmak, kovid hastalarının veya yakınlarının eczanelere gelmeye başladığını söyledi. Çakmak, “Kovid-19 için kullanılan ilaçlar, ihtiyaç dışı alımı önlemek amacıyla ecza depolarından birer kutu birer kutu geliyor” dedi.
SİGORTA PRİMLERİNİ KAMU KARŞILAMALI
Koruyucu ekipmanları eczanesi için kendilerinin temin ettiğini söyleyen Çakmak, sözlerine şöyle devam etti:
“Koruyucu ekipmanları eczacı odasının temin etmesi gerekir. Bazı şehirlerde bu yapıldı. Konya Eczacı Odası eczanelere maske, tulum ve gözlük gönderdi. Türk Eczacılar Birliği’nin maske ve dezenfektan ihtiyacıyla ilgili girişimleri var. Türk Eczacıları Birliği iştiraki olan Novagenix Biyoanalitik İlaç Ar-Ge A.Ş dezenfektan üretimi için başvurularını tamamladı. Bulaş riskinin azalması için tüm reçeteler, e-reçete olmalı. Eczanelerin belediyelerin rutin dezenfeksiyon işlemine dahil edilmesi gerekiyor. Bu süreç eczanelerde de ekonomik sorunlara neden oluyor. Eczaneler, kamu sağlığı hizmeti veriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, reçete başı meslek hakkına ilişkin salgın dönemine özel bir düzenleme yapmalı. Bu dönem boyunca eczacı ve eczane teknisyenlerinin sigorta primleri kamu tarafından karşılanmalı.”