İstihare nedir ve İstihareye nasıl yatılır? İstihare rüyası çıkar mı?

Dinimizde mendup olan yani uygun görülen, sevilen davranışlar arasında yer alan İstihare, Peygamber Efendimiz (SAV) tarafından bizzat tavsiye edilmektedir. Bir işin hayır mı şer mi olduğunu anlamak için bir hayli önemi olan İstihare ile ilgili merak edilenleri bir araya topladık. İstihare namazı...

Günümüzde daha çok iş ve evlilik konuları olmakla beraber herhangi bir durumun hakkımızda hayırlı olup olmadığını anlamak için istihareye yatılmaktadır. Kafa kurcalayan her durum hakkında ashabına istihare yapmayı tavsiye eden Sevgili Peygamberimiz (SAV), ashabına her işte istihâreyi, Kuranın bir sûresini öğrettiği gibi öğretmiştir (Buhârî, Teheccüd, 28) Bir işin hayırlı olup olmadığını anlamak için istihareyi neren Efendimiz (SAV) bu konu ile ilgili bir hadis-i şerifinde “Ey Enes, bir işi yapmayı niyet ettiğin zaman o iş hakkında yeniden yedi defa istihare et. Sonra kalbinden geçen temayüle bak. Çünkü hayır kalbinde doğan mânâdadır.” (Tecrid Tercemesi, 4:143.) buyurmaktadır.

İSTİHARE NASIL YAPILIR? PEYGAMBERİMİZ (SAV)'İN İSTİHARE DUASI

Çıkmazda kaldığımız bir durum karşısında ne yapacağımızı bilemiyor ve işin içinden çıkamıyorsak, ya da o işin hayır mı yoksa şer mi olduğunu anlayamıyorsak; uyumadan önce kılınacak olan 2 rekatlık namaz ve dua ile İstihare yapabiliriz.

İSTİHARE NAMAZI KILINIŞI:

İstihare namazının ilk rekatında Fatiha’dan sonra Kafirun suresi; 2. rekatında Fatiha’dan sonra İhlas Sûresi okuyabiliriz. Bu şekilde namaz kıldıktan sonra Efendimiz (SAV)'in okuduğu ve önerdiği İstihare duasını okuyabiliriz.

“Allah’ım! Senden, ilminle hakkımda hayırlı olanı bana bildirmeni, kudretinle bana güç vermeni istiyorum. Senin büyük fazlı kereminden ihsan etmeni istiyorum. Senin her şeye gücün yeter, ben ise acizim; sen her şeyi bilensin, ben ise bilmem; çünkü sen bütün gizli şeyleri en iyi bilensin. Allah’ım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, hayatım, dünyam ve ahiretim bakımından hakkımda hayırlı olacaksa, bunu bana takdir eyle, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle! Eğer bu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve ahiretim bakımından kötü ise onu benden, beni ondan uzaklaştır. Hayır, nerede ise onu bana takdir et ve onunla beni hoşnut eyle!” (Buhârî, Teheccüd, 28 [Bâb Başlığı]; De‘avât, 48 [6382]; Tevhîd, 10 [7390]).

Toplamda 7 kere tekrarlanabilen İstihareyi yapan kişi namazını kılıp duasını okuduktan sonra gönle açıklık gelinir ve ilk defa kalbe doğan şeyin hayırlı olduğu kabul edilerek ona göre hareket edilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/26-27). Diyanette; İstihare namazının kılınamaması durumunda, yalnızca duasının da okunabileceği bilgisine rastlanmaktadır.

Sonraki Haber