Ege ve Doğu Akdeniz için birlik ve kararlılık mesajı: Bağlarımızı kimse koparamaz
Dışişleri Bakanı Doğu Akdeniz'de ortak tatbikat öncesi KKTC'yi ziyaret etti. Rum medyasında Çavuşoğlu'nun ziyareti 'kışkırtma' olarak yorumlandı. Çavuşoğlu 'Rum kesimini veya Yunanistan’ı kışkırtmak için burada değiliz, kendi çalışmalarımız var.' dedi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ziyaret etti. Çavuşoğlu program kapsamında KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından da kabul edildi. Tatar ve Çavuşoğlu, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı yaptı.
Açıklamasında iki devletli çözüm vurgusu yapan Tatar, Güney Kıbrıs'ın isteğinin ise otorite kurmak olduğunu belirtti. Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis'in KKTC'ye yaptığı sözde "güven yaratıcı önemler" önerisine ilişkin soruya Tatar, şu cevabı verdi: “KKTC'nin egemenliğine zarar verecek, bizim egemenliğimizi aşağılayacak herhangi bir öneriye asla evet dememiz mümkün değildir ve zaten bizim için yok hükmündedir. Tekrar ediyorum, esasında bana göre yapılan öneri çirkindir. Egemen eşitlik temelinde ve eşit uluslararası statüyle ancak resmi müzakere sürecine geçebiliriz.”
'BİZİM İÇİN ARTIK FEDERASYON TEZİ YOK'
“Şimdi oynanan oyun KKTC'nin egemenliğini ve otoritesini sulandırmak ve zaman içerisinde bizleri bir azınlık noktasına getirmek için sürekli olarak bu güven yaratıcı önlemler bağlamında esas itibarıyla federasyon tezini tekrar gün ışığına çıkarmak. Bizim artık öyle bir tezimiz yoktur. Biz ana vatan Türkiye Cumhuriyeti'nin tam desteğiyle yeni bir siyaseti gündeme getirdik, dünya ile paylaştık. Maraş açılımını da bu yeni siyasetin bir bacağı, bir yeni boyutu olarak değerlendirmekteyim. Dolayısıyla biz böyle onların dediği gibi güven yaratıcı önlemleri asla kabul etmeyiz, söz konusu değildir."
Son dönemde Yunanistan'ın Ege Adaları'na yönelik girişimlerine değinen Tatar, "Yunanistan'ın Ege Adaları'na yönelik girişimlerini büyük bir rahatsızlıkla KKTC'de de izliyoruz. Uluslararası anlaşmalara, yapılan sözleşmelere ihlal anlamında olan bütün bu girişimlerini tabii ki kınıyoruz. Kıbrıs'ta da benzer durumların olmaması için bütün mücadeleyi sürdürmekteyiz.” dedi.
TDT BAŞVURUSU YIL SONUNDA NETLEŞECEK
Çavuşoğlu da görüşmelerde Türkiye-KKTC ilişkilerinin yanı sıra Kıbrıs Türk halkının haklarını savunmak için atılacak adımların ele alındığını anlattı. Çavuşoğlu, KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üyelik başvurusunun, yıl sonunda Özbekistan'da yapılacak toplantıda karara bağlanacağını söyledi.
“Bundan sonra bir müzakere olacaksa iki toplum değil iki devlet arasında olacaktır.” diyen Çavuşoğlu Rum yönetiminin yeniden gündeme getirdiği güven artırıcı önlemlere değinerek bunların miadı dolmuş öneriler olduğunu belirtti.
Rum tarafının, bu öneriyi yeni bir fikirmiş gibi göstermeye çalıştığına dikkat çeken Çavuşoğlu, şunları dile getirdi:
'ANLAŞMA OLMAZSA YOLUMUZA BAKARIZ'
“Gerçekten içinde yeni bir fikir olsa bunları biz her zaman konuşuruz, Türkiye olarak buna destek veririz, değerlendiririz ama bunlar Sayın (GKRY Lideri Nikos) Anastasiadis'in de Cenevre’de yeni fikir ortaya koyamadığı için eski defterleri karıştırarak bir bir okuduğu önerilerdir. Bu öneriler esasen müzakere sürecini sulandırmak için yapılmıştır ve Maraş açılımından duyduğu rahatsızlığın bir refleksidir. Bunu da açıkça görüyoruz. Önümüzdeki günlerde Türk tarafı da iş birliği önerileri sunacaktır, bu konuda bir çalışma yaptıklarında görüyoruz. Bu iş birliği önerileri KKTC ile Rum tarafı arasında iş birliğini geliştirecek öneriler.”
Rum tarafının iş birliği yapmak istiyorsa bu tekliflere olumlu bakması gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, anlaşma olmadığı takdirde Türk tarafının yoluna devam edeceğinin altını çizdi.
'ŞEZLONGA TEHDİT DİYENLERE GÜLÜYORUZ'
Maraş açılımının Ada'daki iki halkın da yararına olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Maraş'ta plaja konulan şezlong gibi küçük adamların uluslararası
güvenliğe tehdit oluşturduğunu savunacak kadar komik duruma da düşüyorlar. Gerçekten üzülüyoruz.” şeklinde konuştu.
Eski emekli bir askerin, Türkiye'ye karşı yaptığı saldırgan açıklamalara da değinen Çavuşoğlu, “Geçmişte görev yapmış askerlerin sözlerine cevap vermeye gerek var mı? Eğer geçmişte üst düzey subaysa, cesareti varsa o zaman yapardı. Yani öyle boş laflarla kendilerine avutmalarına gerek yok.” dedi.
'KIŞKIRTMA ZİYARETİ' YANITI
Rum medyasında Çavuşoğlu'nun KKTC ziyaretlerine yönelik çıkan "Kışkırtıcı ziyaret" haberlerine yönelik soruyu da yanıtlayan Çavuşoğlu, "KKTC ile Türkiye arasında bağları koparma çalışması olduğunu görüyoruz. Buna yönelik Rum kesiminde kampanyalar yürütülüyor. Şundan herkes emin olsun ki bizim bağlarımız hiç kimse koparamaz. Biz Rum kesimini veya Yunanistan’ı kışkırtmak için burada değiliz, kendi çalışmalarımız var.” dedi.
TANITMA ADIMLARI
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu'nu da ziyaret etti. Ziyaret kapsamında Türkiye ile KKTC'nin diplomatik ve siyasi alanda atabileceği adımları da değerlendireceklerini kaydeden Çavuşoğlu, özellikle KKTC'nin haklı davasını uluslararası topluma anlatma noktasında birlikte çalıştıklarını vurguladı.