'Rusya almazsa üzümler yerlere dökülür'

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 'Rusya Federasyonu üzüm almazsa Alaşehir’de üzüm yerlerde sürünür. Yaş meyve sebzede Rusya olmazsa mevcut ihracatımızın yüzde 40-50’si kayba uğrar. Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticiler, ihracatçılar ortak çözüm bulmamız şart.' dedi.

YURT HABERLERİ

Alaşehir’de Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen, "Yaş Meyve ve Sebze İhracatında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri" isimli toplantıda pestisit sorunu masaya yatırıldı. İhracatçılar, üzümde salkım güvesinin önüne geçmek ve bilinçsiz pestisit kullanımı nedeniyle oluşan kalıntı sorununu önlemek için feromon tuzak kullanımının zorunlu hale getirilmesini, üreticilerin ürünlerini hasat yapmadan önce analiz yaptırarak “Hasat Sertifikası”nı almasını ve bu sertifika ile ticarete konu ürününün satışını yapabilmesi şeklindeki uygulamanın hayata geçirilmesini talep etti.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Şili feromon tuzak kullanımını 3 yıl zorunlu hale getirdi. Sonrasında salkım güvesinden kurtuldular” dedi.

GÜNAH KEÇİSİ İHRACATÇI

“Üretim olmadan ihracat olamaz” diyen Uçak, “Ancak ihracatçılar olarak ilaç kalıntısından muzdaribiz. İlaç kalıntısında günah keçisi ihracatçı oluyor, cezasını ihracatçı ödüyor. Taze meyve sebzeler üreticiden devletin içinde olduğu bir sistemle analize alınsın. Mevcutta analiz paketlemeden sonra yapılıyor. Kalıntı çıktığı zaman parti başına 27 bin lira ceza ödediğimiz gibi, ürünler imha ediliyor. Bu ürünü biz üretmedik ama cezası bize kesiliyor” diye konuştu.

Alaşehir’in en önemli ürününün üzüm olduğunu hatırlatan Başkan Uçak şöyle devam etti: “Üzümün en büyük ihraç pazarı Rusya Federasyonu. Rusya Federasyonu, Türkiye’den üzüm ithalatını yasakladı. Bunun dışında portakal, greyfurt, biber ve nar da yasak. Rusya Federasyonu üzüm almazsa Alaşehir’de üzüm yerlerde sürünür, değerini bulamaz. Yaş meyve sebzede Rusya olmazsa mevcut ihracatımızın yüzde 40-50’si kayba uğrar. Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticiler, ihracatçılar ortak çözüm bulmamız şart.”

Sonraki Haber