Ege'de yeniden oturma eylemi! Sağlık-İş Genel Başkanı Hakan Toy: Rektörlük işçileri oyalıyor

Sağlık-İş Genel Başkanı Toy, “Her eylem sonrasında 'yarın paranız geliyor' denildi. Almamız gerekenin sadece beşte birini yatırdılar. Şu anda Türkiye’de işçisine ödeme yapmayan tek kurum Ege Üniversitesi oldu. Bu işçilerin suçu ne? " dedi.

Ege Üniversitesi Hastanesi işçileri 4 aydır alamadıkları geriye dönük haklarını almak için rektörlük önünde oturma eylemine devam etti. Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası (Sağlık-İş) Genel Başkanı Hakan Toy da işçilere destek için İzmir’e geldi. Eyleme gelen destek katılımlarıyla Ege Üniversitesi rektörlük binası önü adeta şenlik alanına döndü. Müziklerin çalındığı, halayların çekildi eylem alanından geçen İzmirli vatandaşlar da işçileri selamladı.

BAKANLIKLA REKTÖRLÜK ARASINDA MEKİK DOKUMA

Sağlık-İş Genel Başkanı Toy, Aydınlık’a Ege Üniversitesi yönetimiyle 4 aydır süren görüşmeleri anlattı. Toy, Maliye Bakanlığı ile Ege Üniversitesi arasında mekik dokuduklarını söyleyerek şunları aktardı:

“Biz sözleşmeyi imzalayalı 4 ay oldu. 4 aydır da bu müzakerelere devam ediyoruz. Sahada emekçi kardeşlerimizle birlikte bizler de masada mücadele ediyoruz. TÜRK-İŞ Başkanımız Ergün Atalay özel olarak bu durumun takipçisi. Her görüşmemizde Maliye Bakanlığı paranın kuruma gittiğini söylüyor. Ancak Ege Üniversitesi yönetimini aradığımızda ‘para gelmedi’ cümlesiyle karşılaşıyoruz. Ha bugün gelecek ha yarın gelecek diye diye işçileri oyalıyorlar. Biz işçinin emeğini kurutmak istemiyoruz. Gün geçtikçe alınacak para hiç olmaya devam ediyor. Biz bunu istemiyoruz. İşçinin hakkını alana kadar da mücadele etmeye devam edeceğiz.”

İŞÇİNİN PARASI ÖZEL ŞİRKETLERE Mİ?

Ege Üniversitesi yönetiminin işçinin hakkını özel şirketlere harcadığını söyleyen Toy, şöyle konuştu:

“Her eylem sonrasında 'yarın paranız geliyor' denildi. Almamız gerekenin sadece beşte birini yatırdılar. Şu anda Türkiye’de işçisine ödeme yapmayan tek kurum Ege Üniversitesi oldu. Bu işçilerin suçu ne? Para geldiyse bu para ödenecek. Parayı başka yerlere harcamayacaklar. Özel şirketlere ödeme yaptıklarını düşünüyoruz. Çünkü Bakanlıktan toplu iş sözleşmesi ödemesi diye çıkıyor. Ancak bir ödeme bize gelmiyor.”

‘GÖRÜŞMELERE AÇIĞIZ’

Toy, kararlılık mesajı vererek, “Daha önceki gibi işçiyi kandıramazlar. Şimdi yeniden Maliye Bakanlığı’ndan işçi alacağı gelmesi gerekiyor. Biz onu bu sefer yedirmeyeceğiz. O gelene kadar dozunu arttırarak eylemlere devam edeceğiz. Ben Ankara’dan buraya geldim. Rektör de şuradan şuraya gelirse görüşmelere açığız.” dedi.

YER DEĞİŞTİRME BASKISI

12 yıldır hastanede çalışan Aygün Unay, ilk kez bu kadar büyük bir sıkıntı yaşadıklarını anlattı. Aydınlık’a derdini anlatan Unay şunları söyledi:

“Biz kadroya geçtikten sonra bu durum yaşadığımız en büyük sıkıntı oldu diyebilirim. Geriye dönük haklarımızı almayalı 4 ay oldu. 4 aydır sözlerini tutmalarını bekliyoruz. Çalıştığım birimden 2 kişi geldik. Gelemeyen arkadaşlarımız ise baskılara boyun eğdi. Yerlerinin değiştirilmesinden işlerinden olmaktan korktular. İspiyon ve baskı çok fazla oluyor. Ancak ben sendikama güveniyorum. Gönderebilecekleri herhangi birimden korkmuyoruz. Biz emeğimizin, ekmeğimizin peşindeyiz.”

‘ARKADAŞLARIMIZA DESTEĞE GELDİK’

Destek için Türkiye’nin birçok bölgesinden gelen sendika temsilcileri arasında Kadıköy Şube Yöneticisi Zafer Tezel de vardı. Tezel, “Hepimizin çocukları var ve okula başladılar. Buradaki dostlarımızın çocukları annesiz babasız okula başladı. Çünkü onlara hakkını vermeyen bir kurum var. Bu mağduriyetin bir şekilde giderilmesi lazım.” dedi.

Sonraki Haber