'Eğer'ci ABD'ye fotoğraflı ispat

13 şehit için Washington'dan gelen 'eğer'li açıklamaya Ankara'nın tepkisi sert oldu. Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlığı'na çağırılan ABD Büyükelçisi'ne hem tepki gösterildi hem de 13 görevliyi PKK'nın şehit ettiğine dair fotoğraflar ve adli tıp raporları sunuldu

Gara'da kurşuna dizilerek şehit edilen 13 Türk vatandaşı için Washington'dan gelen "eğer"li açıklamaya Ankara'nın tepkisi sert oldu. ABD Büyükelçisi önce Dışişleri'ne çağırıldı. Tepki kuvvetli şekilde gösterildi. Büyükelçi daha sonra Savunma Bakanlığı'na çağırıldı, burada ise 13 görevliyi PKK'nın şehit ettiğine dair fotoğraflar ve adli tıp raporları sunuldu. Gara'da 13 görevlinin şehit edilmesinden sonra ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, yayınladığı başsağlığı mesajında, "Eğer Türk sivillerin ölümünün terörist organizasyon PKK tarafından gerçekleştirildiği yönündeki haberler doğrulanırsa, bu eylemi olabilecek en şiddetli şekilde kınıyoruz" ifadesini kullandı. Bu ifadeye Ankara'nın tepkisi sert oldu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin, hem sınırlarının içinde hem de sınırların ötesindeki terör yuvalanmalarıyla mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğinin altını çizerek, "'Benim teröristim kötü, senin teröristin iyi' anlayışı devam ediyor. PKK terör örgütü her zaman olduğu gibi kalleşliğini gösterdi. Şehitlerimizin kanı yerde kalmadı, kalmayacak ve bu teröristleri de temizleyeceğiz. Ama bu iki gün içinde görüyoruz ki sözde terörle mücadele ettiğini söyleyen ülkeler PKK’nın bu katliamına karşı sessizler ya da 'eğer' ve 'ama'larla geçiştirmeye çalışıyorlar" dedi. Bu açıklamadan saatler sonra ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "ABD açıklamasına ilişkin tepkimiz en kuvvetli şekilde dile getirilmiştir" denildi.

ADLİ TIP RAPORLARI VE FOTOĞRAFLAR SUNULDU

ABD'li Büyükelçi daha sonra Milli Savunma Bakanlığı'na çağırıldı. Burada Büyükelçi'ye hem tepki gösterildi, hem de 13 kişinin PKK tarafından şehit edildiğine dair deliller sunuldu. O delillerin arasında hem fotoğraflar hem de Adli Tıp Raporları yer aldı. Savunma Bakanlığı'ndan büyükelçinin çağırılmasına dair yazılı bir açıklama da yapıldı. O açıklamada, "ABD Büyükelçisi Satterfield, Gara’ya düzenlenen harekâtta şehit olan personelimiz ve harekat sırasında terör örgütü PKK tarafından şehit edilen 13 vatandaşımız için taziyelerini sunmuş; Gara’da yaşanan katliamdan terör örgütü PKK’yı sorumlu tuttuklarını teyit etmiştir" ifadeleri kullanıldı.

ERDOĞAN TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da ABD'nin 'eğer'li açıklamasına şu sözlerle yanıt vermişti: "İşte ABD'nin yaptığı bir açıklama var. Evlere şenlik. Hani siz PKK'nın yanında değildiniz? Bal gibi de yanlarındasınız. Hani siz YPG'nin yanında değildiniz? Yanındasınız ve arkasındasınız. Bunlar binlerce TIR mühimmat getirdiler, teröristlere teslim ettiler. Artık yağma yok. Eğer biz sizinle NATO'da berabersek bize samimi davranacaksınız. Teröristlerin yanında yer almayacaksınız. Ordumuz zaman ve mekan tanımaksızın gereken her harekâtı kendi imkanlarıyla yürütebiliyor. Türk Ordusu önünde durabilecek terör örgütü ya da piyon yoktur. Son harekâtımızda bu gerçeği biz bir kez daha gördük."

RUSYA'DAN 'EĞER'SİZ TAZİYE MESAJI

Rusya Büyükelçiliği, Gara'da katledilen 13 vatandaşımız için bir taziye mesajı yayınladı. Sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada, "Terörle mücadelede Türkiye ile dayanışma içindeyiz. Türk halkının acısını paylaşmaktayız. Şehit edilenlerin ailelerine ve yakınlarına en derin taziyelerimizi sunarız" denildi. Sosyal medya kullanıcıları Rusya'nın açıklamasını 'ama'sız, 'fakat'sız, 'eğer'siz samimi bir açıklama olarak değerlendirdi.

Sonraki Haber