Eğirdir Gölü’nün kurtuluş reçetesi

Isparta’daki üretim ve eğitim kurumları, Eğridir Gölü’nün korunması için bir plan önerisi açıkladılar. Ispartalılar Eğitim Kültür Turizm Dayanışma Vakfı (ISVAK), Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ), Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) ve Eğirdir ve Kovada Gölü Çevre Koruma Birliği (EKO-BİR), “Eğirdir Gölü ve Tarımsal Sulama” konulu Bilimsel ve Sektörel Çalıştay düzenlemişti. Çalıştay sonuç bildirgesinde Eğirdir Gölü’nü korumak için atılacak adımlar ‘Öneriler ve Yapılması Gerekenler’ başlığıyla raporlandı. İşte o öneriler ve yapılması gerekenler:

GÖL YÖNETİMİ TEK ELDEN YAPILMALI

Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından Eğirdir Gölü Havzasında, sektörel su tahsis planlamaları yapılmalıdır. Eğirdir Gölü’nün yönetimsel sorunlarının ortadan kaldırılması amacıyla “Eğirdir Gölü Alan Yönetimi Başkanlığı” kurulmalıdır. Bu kurum, göl yönetiminden sorumlu tek kurum olarak görev yapmalıdır.

BASINÇLI SULAMA

Eğirdir Gölü Havzası’nda acil olarak basınçlı sulama sistemlerine geçiş yapılmalı, sulama yöntemi olarak da acilen damla sulama sistemi yaygınlaştırılmalı, kapalı devre sulama sitemine geçiş yapılabilmesi amacıyla hâlihazırda DSİ tarafından yapılan fizibilite çalışmalarının yatırım programına alınması hızlandırılmalıdır.

Eğirdir Gölü özel hükümleri revize edilerek havzanın jeolojik, hidrolojik ve sosyoekonomik özellikleri göz önünde bulundurularak, Eğirdir Gölü’nün koruma-kullanma dengesini önceleyen, aynı zamanda uygulanabilir hükümler oluşturulmalıdır. Eğirdir Gölü Kuşak Atık Su Arıtma Tesisi veya Bölgesel Atık Su Arıtma Tesislerinin bir an önce kurularak atık suların arıtılmadan göle ulaşması engellenmelidir. Havzalar arası su transfer olanakları araştırılarak, Eğirdir Gölü’ne kazandırılmasına yönelik fizibilite çalışmaları yapılmalıdır.

ÜRETİCİLER BİLİNÇLENDİRİLMELİ

Üreticiler, tarımsal sulamalarda damla sulama ve yeni tekniklerin etkin bir şekilde kullanılabilmesi, sulama zaman planlamasının yapılması ve bunların uygulanması konularında, en kısa sürede eğitim çalışmalarıyla bilinçlendirilmelidir. Bir yandan gölün korunması için gerekli tedbirler alınırken diğer yandan üreticilerin daha az su kullanmaları nedeniyle uğrayacakları gelir kaybının önlenmesi veya azaltılması için gerekli tedbirler gerçekleştirilmelidir.

Tarımsal ilaçlamada Pestisit sınırlamasına mutlaka geçilmeli, bir sezondaki ilaçlama sayısı da 5'e indirilerek, bu konuda kontrollü denetim mutlaka sağlanmalıdır.

Göl havzasını kuşatan, gölü besleyen kaynakların yer aldığı Dağ ekosisteminin bozulmasının önüne geçilmesi için; mermer işletme ve arama ruhsatlarının sınırlandırılmasına yönelik girişimlerin başlatılması kaçınılmazdır.

Sonraki Haber