Eğitimde teftişe yeniden dönülüyor

MEB Teftiş Kurulu Yönetmeliği, 2016’da kaldırılan il teftiş kurullarının yeniden kurulmasına hazırlık niteliğinde. Eğitimci Zafer İncebacak, ‘Rehberliği, eğitimin nitelik ve amaçlarına uyum sağlamayı esas alan bir denetim anlayışına ihtiyaç var.’ dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Teftiş Kurulu Yönetmeliği, dün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikte, Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın kurumlara gerekli olan rehberlik ve denetim hizmetlerinin daha etkin bir şekilde yürütülmesini sağlayacağı ifade ediliyor.

Hepimizin Sendikası Grubu Yürütme Kurulu Üyesi, öğretmen Zafer İncebacak, Yönetmeliğin, 2016’da kaldırılan il teftiş kurullarının yeniden kurulmasına hazırlık olduğunu söyledi. Bakanlık illerde teftiş kurullarını kaldırıp öğretmen rehberlik ve denetimlerini okul müdürlerine, illeri ise bakanlık müfettişlerinin denetimine bırakmıştı. O tarihten beri il, ilçe milli eğitim müdürlükleri ile okul müdürlüklerini, Bakanlık denetliyor.

‘KALDIRILMASI DOĞRU OLMADI’

Zafer İncebacak, “2016 yılında yapılan düzenlemede, denetimlerin merkezden yapılması öngörülmüştü. Teftiş sistemi rehberliğe dayanmıyor, verimli işlemiyordu. Fakat denetim birimlerinin kaldırılması da doğru bir uygulama olmadı.” dedi.

İl teftiş kurullarının yeniden kurulması planı, 2023 Eğitim Vizyonu belgesinde de yer alıyordu.

‘UYGULAMA ÖNEMLİ’

Yayımlanan yönetmelikte, çağın gereklerine uygun rehberlik ve denetimlerle bireysel ve kurumsal gelişimin sağlanmasının amaçlandığı yer aldı. Buna göre kurumlar sürekli izlenip değerlendirilecek. Değerlendirme verileri analiz edilerek raporlaştırılacak. Böylece kalite güvence sistemi kapsamında sürekli iyileşme ve gelişimin sağlanması amacıyla kurumlara gerekli rehberlik desteği verilecek. Birbirine uyumlu olarak düzenlenen MEB Teftiş Kurulu Yönetmeliği ve Eğitim Müfettişleri Yönetmeliği ile görev yapan eğitim müfettişlerinin çalışmaları arasında eşgüdüm sağlanacak. Böylece “illerde görev yapan eğitim müfettişlerinin çalışmalarının koordinasyonu ile rehberlik ve denetim hizmetlerinin yürütülmesindeki bütünlük sağlanarak, plan ve programlar doğrultusunda ülke genelinde rehberlik ve denetim hizmetleri daha etkin şekilde yürütülecek”.

Hepimizin Sendikası Grubu Yürütme Kurulu Üyesi, öğretmen Zafer İncebacak, Teftişin (denetim) bir kurumsal yapıda olması gereken bir uygulama olduğunu belirtti ve şöyle konuştu: “Rehberliği; eğitimin nitelik ve amaçlarına uyum sağlamayı esas alan bir teftiş(denetim) anlayışına ihtiyaç var. MEB'in oluşturacağı teftiş kurulları ne kadar bu anlayışa uygun olacak, göreceğiz.”

UZAKTAN ÇALIŞMA

Yönetmeliğe göre, inceleme ve soruşturmaların yerinde yapılması gerekmekle birlikte inceleme soruşturma konusunun yurt dışı kaynaklı olması veya aciliyet göstermesi gibi durumlarda müfettiş ve müfettiş yardımcıları kendilerine verilen inceleme ve soruşturma görevlerini uzaktan yürütebilecek. Müfettiş ve müfettiş yardımcıları, Başkanlığın bilgisi dahilinde teknolojik gelişmeler doğrultusunda telekonferans, çevrimiçi görüşme, bilişim sistemleri ile her türlü elektronik bilgi-iletişim araç ve gereçlerini kullanarak merkezden ya da bölgesine giderek yapabilecek.

Yönetmelikte, ‘Kurumlara gerekli rehberlik desteği vermesi’ öngörülen Teftiş Kurulunda yeterli sayıda başkan yardımcısı görevlendirileceği belirtiliyor. Bakanlık müfettiş yardımcısı alımı, yazılı ve sözlü yarışma sınavıyla veya KPSS sonucuna göre ataması yapılacak adaylar için sadece sözlü sınavla yapılacak.

Yarışma sınavına, öğretmen unvanını elde ederek 8 yıl öğretmenlik yapmış olanlar ile en az dört yıllık lisans eğitimi veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat ve işletme fakülteleri veya bunlara denk kurumlardan mezun olanlar katılabilecek.

Sonraki Haber