Egzama nedir neden oluşur? Egzamaya ne iyi gelir?

Nedenini bilmediğiniz bir deri döküntüsü yaşıyorsanız,burun kenarlarında kızarıklar, derinizde soyulma problemleri, saç derinizde ''sebepsiz''yaralanmalar ortaya çıkıyorsa egzama olabilirsiniz. Egzama nedir neden oluşur?Uzman görüşlerini ve tedavi seçeneklerini bu haberde derledik..

Egzama atopik dermatit olarakta adlandırılan bir deri hastalığıdır.Tıbbi kaynaklara göre; Deride oluşan alerjik ya da alerjik olmayan deride kızarıklık ve soyulma belirtileriyle kendini gösterebilen, deride içi su dolu kabarcıklara kadar seyredebilen Atopik egzama veya seboreik egzama gibi geniş türevlere sahip olan bir deri hastalığı olarak nitelendiriliyor. Uzman ifadelerine göre her egzama türünün kendine özgü bir tedavi yöntemi bulunuyor. Alerjik egzamada önce alerjiye neden olan etkenin belirlenmesi ve ortadan kaldırılması gerekiyor. Atopik egzama da ise öncelikli olarak derinin nemlendirilmesi önem taşıyor.Tedavilerle derinin yapısının düzeltilmesi, deri bariyerinin onarılması amaçlanıyor.

EGZAMA NASIL TEDAVİ EDİLİR?


Egzama tedavisinde, uzmanların belirttiğine göre değerlendirme; hasta öyküsü, Öncesinde hastanın tedaviye yönelik herhangi bir ilaç kullanıp kullanmamış olması, hastanın vucüdunun ilaca verdiği tepki, egzamanın türü göz önünde bulundurularak yapılıyor.



SEBOREİK EGZAMADA TEKRARLAMA KAÇINILMAZ

Tedaviye pozitif cevap veren türlerden birinin seborik egzama olduğuna dair uzman görüşleri bulunsa da aynı ifadelerde bu egzama türünün kendini belli aralıklarla sürekli olarak tekrarlandığına da dikkat çekiliyor. Tekrarlamasına sebep olarakta deride varolan pityrosporum mayası gösteriliyor.



Ev Tozu Akarı: Eklem bacaklılar ailesinden olup gözle görülemeyen ancak mikroskopla seçilebilen küçük canlılardır. Çoğunlukla ev içi ortamında bulunurlar. Özellikle sıcak ve nemli ortamları çok sever ve hızla çoğalırlar. İnsanlarda alerjiye neden olan bu akarlar insanların deri döküntüleri ile beslenirler.

ATOPİK EGZAMA GENETİKTİR

Aynı uzman ifadelerinde atopik egzamanında genetik bir tür olduğuna yer veriliyor.Dermatophagoides denilen ev tozu akarlarına vucüdun tepki vermesinden kaynaklı ortaya çıkan atopik egzama, bu akar türü ortadan kaldırılamayacağından tamamen tedavi edilemiyor. Ancak derideki tepkiler kontrol altına alınabiliyor.

VÜCUTTA YERLEŞİMİNE GÖRE EGZAMA TİPLERİ NELERDİR?

Seboreik egzama: Burun kenarları, saç dipleri, kaş dipleri ve kulak arkalarında görülmektedir. Erkeklerde ise göğüs aralarına yerleşmektedir.Çoğunlukla buna eşlik eden kepeklenme gibi deride dökülme görülebilir. Şiddeti arttıkça da kabuk görünümünü almaktadır.

Atopik egzama: Bebeklik döneminde tipik olarak yanaklarda, bileklerin üstü, bacak altının dış kısımlarında görülürken, 7 yaş döneminde eğer devam ediyorsa kolun iç yüzü, bacak arka kıvrımları, eller ve gövde de görülmektedir.


El egzaması : Ellerin yıkanmasına bağlı olarak genellikle ev hanımlarında sıklıkla görülen egzama bir egzma tipi olan de avuç içinde çok sık görüldüğü uzman görüşlerinde ifade edilirken, alerji sonucu oluşan egzamaların ise el yüzeyine yerleştiği söyleniyor.

Göz kapağı egzaması: Göz kapaklarında da egzama görülebiliyor. Ojenin içindeki bir maddenin uçuşması, vucüdun ona reaksiyon göstermesiyle ortaya çıkan bir egzama tipi olsa da uzman ifadelerine göre çok yaygın bir tür değildir.Genellikle göz kapağı egzamalarının strese bağlı olarak meydana gelebileceğini vurgulanmaktadır.

Sonraki Haber