Egzotik hayvan hastalıkları kapıda

Almanya’daki Robert Koch Enstitüsü (RKI) başkanı Lothar Wieler, küresel ısınmanın bir sonucu olarak, ülkede egzotik hastalıkların dikkate alınması çağrısında buldu

Başkan Wieler, Funke medya grubuna verdiği demeçte, "İklim değişikliği Almanya'da sivrisinek ve kenelerin yaşam alanlarının genişlemesine yol açıyor’’ ifadelerini kullandı.

‘SITMANIN GERİ DÖNÜŞÜ MÜMKÜN’

Sivrisineklerde virüslerin çoğalmasının sıcaklığa bağlı olduğunu ve böylece yüksek sıcaklıkların sivrisinek ısırıklarında enfeksiyon olasılığını artırdığını söyleyen Başkan Wieler, “Birçok sivrisinek ve kene türü viral, bakteriyel ve paraziter patojenler bulaştırabilir. Örnek olarak Zika, Dang, Batı Nil virüsünün yanı sıra sıtmanın da geri dönüşü mümkün’’ ifadelerini kullandı.

‘DAHA FAZLA ARAŞTIRMA GEREKLİ’

Bilim insanları, iklim değişikliği kaynaklı yaşanan sel, sıcak hava dalgası ve kuraklık gibi 10 farklı doğal afetin bilinen 375 bulaşıcı hastalık üzerindeki etkisini inceledi. Araştırmada, 375 bulaşıcı hastalıktan 218'inin iklim değişikliği nedeniyle meydana gelen doğa olayları sebebiyle etkisini artırdığını ortaya koyuldu.

Çalışmada, bazı doğal afetlerin insanları yarasa, fare, sivri sinek ya da geyik gibi hastalık taşıyan hayvanlar vasıtasıyla hasta ettiğine vurgu yapıldı.

Hawaii Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi ise, patojenlerin neden olduğu rahatsızlıkların yüzde 58'inin iklim değişikliğiyle daha da kötüleşebileceğini söylerken, “Bu, ısınma yoluyla değil, aynı zamanda kuraklık, sel veya ısı dalgaları gibi aşırı hava olayları yoluyla da gerçekleşir’’ dedi.

FDP sağlık politikacısı ve doktor Andrew Ullmann, “Kene ve sivrisinek popülasyonlarının iklimle bağlantılı olarak yayılması nedeniyle, Avrupa ve Almanya’da daha önce iklim bölgelerimizde bilinmeyen hastalıkların giderek daha fazla ortaya çıkması bekleniyor. Bu gelişmeye karşı yeni çalışmalar yapılmalı. İklim değişikliğinin patojenlerin yayılması üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak ve önlemler almak için acilen daha fazla araştırma ve yenilik girişimlerine ihtiyaç var"  ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber