Ek gıda döneminde dikkat! Bebeğiniz için zeytini böyle kurmalısınız...

Bebeğinizi ek gıdaya başlattıktan sonra hangi ürünün nasıl verilmesi gerektiği oldukça önemli. Peki kahvaltının olmazsa olmazı zeytin, ek gıda dönemine yeni başlamış bebekler için nasıl hazırlanır? İşte bebeğiniz için az tuzlu zeytin tarifi…

Birçok anne ek gıda dönemine başladıktan sonra bebeklerine hangi öğünde hangi ürünleri vereceğine dair endişeleniyor olabilir. Özellikle günün en önemli öğünü olan kahvaltıda bebeğinize vereceğiniz ürünler oldukça önemli. İlk 6 aya kadar yalnızca anne sütüyle beslenen bebekler, bu dönemden sonra diğer gıdaları da tüketmeye başlar. Besleyici ve sağlıklı bir bebek kahvaltısı için hazırlanabilecek birçok tarif bulunmakla birlikte, kahvaltının en temel ürünlerinden olan zeytinin hangi aydan sonra bebeklere verilebileceği merak konusu. Bu haberimizde bebeklere hangi aydan sonra zeytin verilmesi gerektiği ve bebekler için nasıl zeytin kurulması gerektiğini sizler için anlatıyoruz…

KAÇINCI AYDAN SONRA BEBEKLER ZEYTİN TÜKETEBİLİR?

Ek gıda dönemine giren bebeklerin hangi ürünü hangi ayda tükettikleri oldukça önemli. Bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürmesi için ilk 6 ay yalnızca anne sütüyle beslenmesi gerekiyor. Emmeyi reddeden bebeklerde anne sütünün yerini devam sütü ve mama gibi besinler alıyor. Ek gıdaya başladıktan sonra ise kahvaltı öğününde zeytin tüketimi bebekler için oldukça faydalı. Ancak zeytini doğru ayda ve doğru şekilde bebeğinize vermelisiniz. Uzmanlara göre 7. ay itibariyle bebeklerin az tuzlu veya tamamen tuzu alınmış zeytini tüketmesinde bir sakınca yok. Tuzu alınmış zeytinleri ezerek bebeğinize yedirebilirsiniz. İlerleyen dönemde de bir gece önceden zeytinlerin çekirdeğini çıkarıp suyun içerisinde bekleterek bebeklerinize verebilirsiniz.

ZEYTİNİN BEBEKLERE FAYDALARI NELERDİR?

Ek gıda dönemine girmiş bebeklere tuzu alınmış bir şekilde verilebilen zeytinin birçok faydası bulunmakta. Antioksidan özelliği sayesinde bebekleri serbest radikallerin olumsuz etkilerinden korur ve hastalıklara karşı direnç kazandırır. Bebeklerin bağışıklık sistemlerini güçlendirerek A ve E gibi vücudun ihtiyacı olan vitaminleri sağlar. Sindirim sistemini rahatlatıcı etkisiyle kabızlığın önüne geçer ve bağırsak hareketlerini hızlandırır.

BEBEKLER İÇİN HANGİ ZEYTİN UYGUN?

BEBEKLERE ZEYTİN NASIL YEDİRİLMELİ?

Öncelikle bebeğinizin tüketeceği zeytinin organik olduğundan emin olmalısınız. Siyah ve yeşil zeytini renklendirmek için konulan gıda boyaları bebekler için oldukça zararlıdır. Bu nedenle doğallığından ve kalitesinden emin olduğunuz zeytinleri satın alın. Bu noktada siyah zeytinin organik olup olmadığını anlamak daha zor. Dolayısıyla başlangıçta yeşil zeytini tercih etmeniz daha doğru olacaktır. 7. aydan sonra zeytinin tuzunu alıp çekirdeğini çıkararak bebeğinize verebilirsiniz. Daha kolay yutması için zeytini ezip püre haline getirebilirsiniz. Püre halde kullanacağınız zeytinin içerisine biraz organik zeytinyağı ilave ederek kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarının önüne geçebilirsiniz.

EK GIDA DÖNEMİ İÇİN AZ TUZLU ZEYTİN TARİFİ

Bebekler için az tuzlu zeytin hazırlamak oldukça kolay. Kullanacağınız zeytinin doğallığından emin olduktan sonra bu işlemleri yaparak pratik bir biçimde az tuzlu zeytin elde edebilirsiniz.

MALZEMELER

250 gram yeni olgunlaşmış zeytin
1 yemek kaşığı ev yapımı sirke
1 yemek kaşığı salamura tuz
1 litrelik plastik şişe

HAZIRLANIŞI

Zeytinleri güzelce ayıklayıp varsa yaprak ve saplarını koparın. En taze ve temiz zeytinleri seçip kurulayın.
Ardından ayıkladığınız zeytinleri 1 litrelik plastik şişeye koyun. Önce tuzu sonra sirkeyi ekleyin. Şişe kapağında küçük delikler oluşturun.
Hazırladığınız şişeyi güneş almayan serin bir yere koyup kapağı kapalı şekilde en az 1,5 ay bekletin.
Bu süreçte şişede gaz oluşmaması için devamlı gözlemleyip ara ara şişeyi çalkalayın.
Zeytinler hazır olduktan sonra süzüp temiz bir kavanoza alarak üzerine biraz zeytinyağı ekleyin.

ZEYTİN NASIL MUHAFAZA EDİLİR?

Yeşil zeytinin bozulma ihtimali siyah zeytine göre daha azdır. Yeşil zeytini saklarken mutlaka salamura suyun içerisinde olması gerekir. Yeşil zeytinin tamamına limon sıkmamalı, yalnızca kullanacağınız kadarını limonlamalısınız. Ancak tadının daha güzel olmasını istiyorsanız 1 veya 2 dilim limonu sakladığınız kabın üstüne koyarak bekletebilirsiniz. Siyah zeytinin bozulmadan uzun süre muhafaza edilebilmesi için ise hava almaması gerekir. Bunun için zeytinleri cam bir kavanozda saklayarak içerisine zeytinyağı gezdirmelisiniz.

Sonraki Haber