Eker’in ‘farkındalık’ koşusunda işçiler ‘sendikal hakları’ hatırlatacak
Tekgıda-İş Sendikası’nın 2015 yılından beri örgütlenme faaliyeti yürüttüğü Eker’de işten çıkarılan işçiler, işverenin sosyal sorumluluk koşusunun yapılacağı yere kilometrelerce yol yürüyerek ulaşıp, haklarını hatırlatacak
Eker Süt Ürünleri’nde işten çıkarılan 3 sendika üyesi işçi, işverenin ‘farkındalık’ koşusu olan “Eker I Run” etkinliği öncesinde kilometrelerce yürüyerek işverene “sendikal haklara da saygı duyun” mesajı verdi. İşçiler, koşunun yapılacağı Bursa Eker Meydanı’nda bugün saat 11:00’de basın açıklaması da yapacak.
Türkiye Gıda ve Yardımcı İşleri Sendikası (Tekgıda-İş)’nın 2015 yılından beri örgütlenme faaliyeti yürüttüğü Eker Süt Ürünleri’nin Bursa Mustafakemapaşa’da kurulu fabrikasında 3 sendika üyesi işçi eylül ayında işten çıkarıldı.
İşçiler 23 Eylül Pazartesi günü Eker’in Mustafakemalpaşa’da kurulu fabrikasının önünde direniş çadırı kurdu. Günlerdir işe iade ve sendikal haklarına saygı duyulması talebiyle fabrika önündeki nöbetlerini sürdüren işçiler, “Eker I Run” etkinliği öncesinde yürüyüş başlattı. Ancak jandarma müdahalesi ve engellemelerle karşılaştı.
‘EKER I RUN’ NEDİR?
Bu sene 11’incisi yapılacak olan “Eker I Run” etkinliği kapsamında yardımseverlik koşuları da düzenleniyor. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının projeleri için bağış toplanıyor. İşten çıkarılan işçiler ise bu gibi sosyal farkındalık projeleri düzenleyen işverenin anayasal bir hak olan sendikal örgütlenme hakkına da saygı duymasını istiyor.
İŞÇİYE GÖZALTI
İşten çıkarılan işçiler ve Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, 4 Ekim Cuma sabahı, direniş çadırı kurdukları Mustafakemalpaşa’da kurulu Eker fabrikası önünden yürüyüşe başladı. İşçilerin ilk durağı, sendikanın 2012 yılından beri örgütlenme faaliyeti yürüttüğü Sütaş fabrikası olarak belirlendi. Ancak, bu süreçte resmi izin başvurularının her biri reddedilen işçiler, jandarmanın şiddetiyle de karşılaştı. Bir işçi gözaltına alındı. Karlıkaya, süreci şöyle anlattı:
DİKENLERİN İÇİNDEN YÜRÜTTÜLER
“Bursa Valiliği yürüyüşümüze izin vermediğini emniyete bildirdi. Biz de kararlarına saygı duyduğumuzu ancak bunun yasal haklarımızın ihlali olduğunu söyledik. ‘Biz yola çıkarız.’ dedik. Bize, bariyerlerin arkasından yürüme şartıyla izin verdiler. Dikenli, eziyet çektirilen bir yol. 4 saatlik yolu, 8 saatte yürüyebildik.
İŞVERENE MEYDANDAN SORACAKLAR
“Ardından Sütaş’ın önündeki kamusal alana geldik. 2014 yılında Sütaş işvereninin, işçilerin direniş alanına gübre döktüğü yere geldik temsilen. Jandarma burada durmamıza izin vermeyince, sert müdahaleyle karşılaştık ancak geceyi burada geçirdik. Bugün (dün) sabah 9 itibariyle de yola çıktık. Bu geceyi, koşunun yapılacağı Eker Meydanı’nda geçireceğiz ve bir basın açıklaması yapacağız. Diyeceğiz ki, madem bu kadar sosyal yardım etkinlikleri yapıyorsun, işçilerin anayasal haklarına ne zaman saygı duyacaksın?”
Aydınlık’ın daha önce sendikanın iddialarını yönelttiği Eker Süt Ürünleri ise “Yapılan açıklamada öne sürüldüğü gibi Eker Süt Ürünleri'nden Tekgıda-İş Sendikası’na üye olan işçilerin ‘yönetimsel sebepler’ gösterilerek işten çıkarılması söz konusu değildir.” yanıtını vermişti.
‘MÜLAKATLA DEĞİL LİYAKATLA ATAMA’
Ataması yapılmayan öğretmenler, Ulus meydanından seslenerek atamalardaki usulsüzlüğe son verilmesi talebinde bulundu. Açıklamaya Eğitim-İş, Hürriyetçi Eğitim-Sen, Eğitim-Sen Genel Başkanları ile sendika yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda öğretmen de destek verdi.
Ataması yapılmayan öğretmenler Ulus'ta bir araya geldi. Ataması yapılmayan kızı için söz alan bir kadın, "Kızım sekiz yıl oldu mezun olalı, halen ataması yapılmadı. Bu çocuklardan ne istiyorsunuz? Madem atama yapmayacaksınız kapatın o fakülteleri bu çocuklar başka alanlara yönelsin" dedi.
Açıklamada ataması yapılmayan bir öğretmen de, "20 ilde yüzlerce farklı komisyonda ortaya çıkan sonuç mülakatla atamada farklılıkları ortaya çıkardı. Yapılan mülakatlarda şehir ve komisyonlarda farklılıklar var." dedi.