‘Ekiyorum, sigorta yaptıramıyorum’

Adıyaman Aşağıazaplı köyünde çiftçilik yapan Mustafa Kabarcık, babasının amcasından kalan tarlayı ekip biçiyor ama ürünü sigorta yaptıramıyor

Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesi Aşağıazaplı köyünde çiftçilik yapan Mustafa Kabarcık, babasının amcasından kalan tarlayı ekip biçiyor ama ürünü sigorta yaptıramıyor. Kabarcık, sigorta yaptırabilmek için yasal olarak mirasçılara ulaşması ve kira sözleşmesi yapması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

“Her biri başka yerlerde yaşıyor. Kimi başka ilde kimi de yurt dışında… Tarlalar boş, hiç bir mirasçı ekmiyor, ben yıllardır ekiyorum. Bu sene de 60 dönüm araziye ayçiçeği ektim. Ama sigortaya izin verilmiyor. Tarım İl Müdürlüğünün burayı ektiğimden bilgisi var. Tohumları da oradan aldık. Kira sözleşmesi lazımmış. En az 50 mirasçı var. Bu imzaları toplayamayız. Tarım Bakanlığına çağrı yapıyorum. Bu adam burayı ekmiş mi ekmiş… İlçe Tarımdan tohum da aldık, İlçe Tarım burayı ektiğimi biliyor. Destek istemiyorum, ektiğim yer tespit edilerek sigortalansın, yeter.”

Girdi maliyetlerinden de yakınan çiftçi Kabarcık, “Elektrik fiyatları çok yüksek. Sulamayı elektrikle yapıyoruz. Gündüz güneş paneliyle çalışıyoruz gece elektrik kullanıyoruz. 150 dönüm yere bir günde 1000 lira para ödüyoruz. Ayda 30 bin lira elektriğe gidiyor. Bu maliyetlerin altından kalkamıyoruz. Her şey çiftçinin sırtına yüklendi. Bu şekilde iş yapamıyoruz.” diye konuştu.

Sonraki Haber