Eklem Değişim Veritabanı 2022 raporu açıklandı

İngiltere'de NJR isimli (Ulusal Eklem Kayıtları ing: National Joint Registry) bir ameliyat verisi toplama kurumu var.

Artroplasti verisi topluyor bu kurum yani yapay eklem değişimi verilerini topluyor. Kalça değişimi, diz değişimi en popüler eklem değişimi operasyonları. Ayrıca ayak bileği, dirsek ve omuz değişimi verileri de toplanıyor. Bu tür ameliyat verilerinin toplanması ve değerlendirilmesi, tıbbi ilerleme için önemli. Çeşitli ülkeler bu konuda veri toplamaya başlamışlar. Bu ülkelerin listesi yayınlandı. (https://www.isarhome.org/members). Gelişmiş ülkelerin yanı sıra Mısır, Irak, Pakistan, G.Afrika gibi gelişmekte olan ülkeler de bu verileri toplamaya başlamışlar. Türk Tabipler Birliği henüz bu olaya uyanamamış görünüyor, daha önemli işleri olsa gerek! Sağlık Bakanlığımızı bu konuda göreve davet ediyoruz.

NJR'nin 2022 yılı raporunda çeşitli infografikler ve istatistikler ile desteklenmiş veriler bulunmakta. Misal kalça değişimi ameliyatlarının sayısı, farklı tipteki kalça değişimi ameliyatlarının zamanla değişimi, ameliyat sonrası komplikasyon oranları, bölgesel dağılımlar, birincil ameliyat verileri, tekrar ameliyat risk ve süreleri, yaşlara göre başarılı operasyonların dağılımı vs. Ayrıca performansı en kötü 10 hastane (tekrar kalça operasyonu gerekliliğine göre) açıklanmış ve bu başarısızlık genelde operasyon sonrası enfeksiyonlara bağlanmış. Birleşik Krallık'ta yılda 85.000 üzerinde kalça değişimi ameliyatı yapılmakta ve 8500 civarı kalça revizyon ameliyatı yapılmakta. Rapor da yayınlandı.(https://www.njrcentre.org.uk )

Bu tür sağlık verileri önemli olmakla beraber sıklıkla bu verilerin toplanması, işlenmesi gibi veri çalışmaları bazı özel sağlık kurumları tarafından finanse edilebiliyor ve verilerin değerlendirilmesinde bu etkileri göz önüne almak gerekli. Misal, son dönemde kullanımı hızla artıyor gibi görünen yeni bir kalça değişimi ameliyat tekniğinin verilerini sağlayan hastanelerin, belirli bir firmanın ürünlerini kullanan hastaneler olma ihtimali var bu yüzden bu tür çalışmalarda şüpheci olmak ve istatistiklerin arkasına bakmakta fayda olabilir.

Sonraki Haber