Ekonomi kötü ama bankalar kârlanıyor!

Avro Bölgesi tarihin en büyük enflasyonunu yaşarken bankalar kâr etmeye devam ediyor. Avrupa'nın en büyük bankası HSBC, haziranda sona eren altı aylık dönemde vergi öncesi 9,2 milyar dolar kâr etti. HSBC, uzmanların beklentisinden yaklaşık 1 milyar dolar daha fazla kâr elde etti.

Londra merkezli bankadan yapılan açıklamaya göre, artan faiz oranları, ertelenmiş vergi kazancı ve döviz ticaretinden elde edilen gelirdeki artışın yardımıyla bu kazanç meydana geldi.

Avrupa’nın en büyük 5 bankasının şimdiye dek yayımladığı ikinci çeyrek bilançoları net faiz gelirlerinde bir önceki senenin aynı dönemine göre 3,74 milyar avroluk bir gelir artışı yaşandığına işaret ederken, bu rakam yüzde 17’lik bir artışa karşılık geliyor. Bankaların kredi karşılık oranları ve giderleri artmış olsa da elde ettikleri kârlar analistlerin tahminlerinin üzerine çıktı. BNP Paribas son çeyrekte en yüksek kâr oranını açıklayan banka oldu. Unicredit ise faiz gelirlerinde son 5 yılın zirvesine çıktı.

FAİZ ARTIRIMI BANKALARA YARADI

Avrupa’da resesyon korkusu başlarken İngiltere Merkez Bankası son çeyrekte resesyona gidileceğini tahmin etti. Artan enflasyon ve alım gücünün düşmesi merkez bankalarının faizi artırmasına sebep oluyor. Fakat bu ortamda kazanan bankalar oluyor. Avrupa Merkez Bankası bankaların şirketlere ve tüketicilere ucuz kredi arzını artırmaya teşvik etmek için mevduat faizini (bankalara paralarını merkez bankasında tutmaları için ödediği faiz oranını) 2014 ortalarında negatife çekmişti. Yeniden artırılan faizler, bankalara “nefes” aldırdı. Ev almakta ve kiralamakta zorlanan, temel ihtiyaçların tüketiminde zafiyet yaşayan Avrupa neoliberal sistemi en nihayetinde bankaları kârlandırıyor.

Sonraki Haber