Ekonomi Yönetimi Yol Haritasını Şekillendiriyor: Tasarrufun artırılması ve ihracat öncelik oldu

Finans sektörü ile görüşen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, 'OVP'den en önemli beklentimiz tasarruf oranlarının artırılması' derken Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek de ihracatı öncelediklerini söyledi

Orta Vadeli Program (OVP) hazırlıkları kapsamında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz taraflarla görüşmeleri sürdürürken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Twitter mesajları yerine detaylı basın açıklamaları yapmaya başladı. Ekonomi yönetiminin yeni dönemdeki yol haritasının sac ayağı da belirginleşiyor. Buna göre Şimşek dün yaptığı açıklamada, "Sürdürülebilir yüksek büyüme için mutlaka yatırım, istihdam, üretim ve ihracat döngüsünün önceliklendirilmesi lazım. Bu konuda son derece kararlıyız. Vergi, kredi ve teşvik politikasını bütün bu hususları ona göre şekillendireceğiz." dedi. Batman Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet gösteren All Alçı AR-GE Merkezi'nin açılışına katılan Şimşek, "İhracatı öncelediğimizi nereden anlayacaksınız? İhracat reeskont kredilerini biz şimdi günlük 5 katına çıkarma kararı aldık, yaklaşık olarak. Körfez'e yaptığımız ziyaretlerde özellikle ihracatın finansmanını ön planda tuttuk." diye konuştu. İhracat için üretim yapmak, üretim için de yatırım gerektiğini belirten Şimşek, esas önceliklerinin yatırım olduğunu aktardı.

'İÇ TALEBİ DENGELEYECEK'

Üretken kapasiteye imkanları kanalize edeceklerini açıklayan Şimşek, "Teşvik, kredi imkanlarını biz yatırımlara yönlendireceğiz. Yatırım, üretim, tabii ki üretim için istihdam lazım ve ihracat. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde iç talebi yeniden dengelememiz gerekiyor. Sadece krediyle sadece iç taleple büyüyen bir ekonomi, sürdürülebilir yüksek büyümeyi yakalayamaz.” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da, "OVP'den en önemli beklentimiz tasarruf oranlarının artırılması." mesajı verdi. İstanbul Finans Merkezi'nde gerçekleştirilen ve Türkiye Bankalar Birliği üyesi bankaların genel müdürlerinin katıldığı toplantıda konuşan Yılmaz, “Orta vadeli programımızı sacayağı üzerine inşa ediyoruz. Birincisi mali disiplin, burada tabi son dönemlerde yaşadığımız büyük bir felaket var. Deprem meselesi var. Depremin tek seferlik etkileri hariç, bütçe açığının milli gelire oranı Avrupa Birliği standartlarında sürdürme perspektifimiz var.” diye konuştu.

İTO BANKALARDAN ŞİKAYETÇİ

Orta Vadeli Program'dan en önemli beklentilerinin tasarruf oranlarının artırılması olduğunu belirten Yılmaz, “Diğer taraftan parasal politikalar, para politikamızın ana çerçevesiyle orta vadeli programımızda yer alacak. 2026 perspektifinde hatırlayacağımız, orta vadeli programımızın hedefi tek haneli bir enflasyona ülkemizi ulaştırmak. Orta vadeli programımızın üçüncü bir ayağı var, mali politikalar ve para politikaları dışında, yapısal reformlar. Yapısal reformlar da iki etki var, bir tanesi orta vadeli somut etkiler, ikincisi de beklenti kanalıyla kısa vadeli etkiler.”

Yılmaz'ın bankalarla görüştüğü saatlerde iş dünyasının bankalara yönelik şikayetleri gündeme düştü. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Bazı bankaların, ağırlıklı özel bankaların, faizlerdeki artışa ilave olarak ticari kredilerde komisyon, vadesiz mevduat tutma şartı gibi dolaylı maliyetlerle krediyi anons edilenden daha pahalı hale getirerek, uygulanabilir olmaktan çıkardıklarını görüyoruz." bilgisini kamuoyu ile paylaştı. İTO'dan yapılan açıklamada odanın ağustos ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmasına yer verilen Avdagiç, “Finansman konusunda ifade etmem gerekir ki arzu ettiğimiz noktada değiliz. Ankara’daki toplantıda Hazine ve Maliye Bakanımız 1.5-2 ay içinde finansmana erişim konusunda önemli, olumlu somut adımlar atılacağıyla ilgili bize bilgi verdi, bunu heyecanla ve sabırsızlıkla bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber