‘Ekonomik bağımsızlığı olmayan bağımsız olamaz’

Sivas'ta, Atatürk ve Kongre Müzesi bahçesinde düzenlenen Sivas Kongresi'nin 104. yıl dönümü programında konuşan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Sivas Kongresi'nin aslında 19 Mayıs'la birlikte 1919'da başlayan bağımsızlık yürüyüşünün nihai karar adımı olduğunu söyledi.

Sivas Kongresi'nde yer alan bütün büyükleri, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere minnet ve şükranla yad ettiklerini dile getiren Kurtulmuş, "Bazen insanlar, içinde bulundukları dönemin önemini belki yeterince yaşadıkları için o dönem içerisinde kavrayamayabilirler. 2023 yılı böylesine anlamlı ve önemli bir yıldır. Allah'a çok şükür hepimiz 2023 yılına erişmiş ve 2023'ten hem geçmişe doğru bir asırlık Cumhuriyetimizin birikimlerini değerlendirebilecek hem de 2023'ten sonra Türkiye'nin ikinci asrını, Cumhuriyetin ikinci asrını yani Türkiye Yüzyılı hedeflerini tasarlayabilecek bir noktadayız.” diye konuştu.

Kongredeki önemli kararlardan birinin ise milli birlik ruhunun somutlaştırılması ve kurumsallaştırılması olduğunu anımsatan Kurtulmuş, bunun örneğinin Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk cemiyetlerinin birleştirilerek mücadelenin tek bir çatı altında verilmesi ve bunun da kurumsal bir yapı haline dönüştürülmesi olduğunu aktardı.

‘BAĞIMSIZLIK SADECE İŞGALDEN KURTULMAK DEĞİL’

Bağımsızlığını yitirenin geleceği olmayacağına ve medeniyetinin de kalmayacağına dikkati çeken Kurtulmuş,

"Bağımsızlığı sadece Yunan'ın, sadece İtalya'nın, İngiliz'in Anadolu topraklarına girmesi şeklinde anlamıyoruz. Gazi Mustafa Kemal'in bağımsızlıktan sonra yaptığı, ülkeyi kurduktan, Cumhuriyet'i kurduktan sonra yaptığı en önemli şeylerden biri ekonomik kalkınmanın sağlanmasıdır. Ekonomik bağımsızlığı olmayan, askeri anlamda kendi kendine yeterli olmayan, fikri alanda, kültürel anlamda, teknolojide, sanayide, sanatta, edebiyatta güçlü olmayanın bağımsız olması mümkün değildir. Onun için diyoruz ki biz her alanda güçlü olan bir Türkiye'yi ileriye doğru taşımak zorundayız." ifadesini kullandı. Programda F-16 gösteri uçuşu gerçekleştirildi ve Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Birliği konser verdi.

Sonraki Haber