Ekonomik zorluk panik atağa mı neden oldu?

Panik atak bozukluğu; Aniden ortaya çıkan ve tekrarlaması durumunda günlük yaşantınızın seyrinde aksamalara, sorumlulukların yeni getirilememesine ve buna bağlı olarak asosyalliğe sebep olabilen bir rahatsızlıktır. Ekonomik zorluk panik atağa mı neden oldu? Tüm detaylar haberimizde...

Panik atak günlük hayatınızdaki sorumluluklarınızı aksatacak boyutlara ulaşabilen bir aksiyete bozukluğudur. Gerçek bir tehlikenin bulunmadığı bir durumda bedensel veya zihinsel olarak vucüdun gerçek bir tehlikedeymişsiniz gibi verdiği tepkilerdir. Bedensel belirtiler arasında, çarpıntı, göğüste sıkışma veya ağrı, boğuluyormuş hissi,mide bulantısı gibi, mide bağırsak sistemi bulguları yer alır. Zihinsel bulgular da ise etrafın gerçek olmadığı sanrısı, denetimini yitirme korkusu, ölüm korkusu yer alır. Çoğunlukla 10-30 dakika arasında seyreder. Panik atakları aslında her birey hayatının belli bir döneminde deneyimleyebilir bu normaldir. Panik bozukluk tanısını koyabilmek için panik atağın sürekli olarak devam etmesi, kişinin hayatının bu ataklardan önemli derece etkilenmesi, atak geçirmemek için bazı günlük işlerin ertelenmesi ya da hiç evden çıkamama gibi durumların yaşanması gerekir.

PANİK ATAK NEDEN GEÇİRİLİR?

Panik ataklarının nedenleri karmaşık olabilir ve her bireyde farklılık gösterebilir. Uzmanlar panik atak oluşma sebebini; duygusal durumumuzu düzenleyen zihinsel işlevlerde bozulmalar yaşanması olarak tanımlıyor. Panik bozuklukta etken tedavi yöntemi ilaç tedavisi ve psikoterapidir. İlaç tedavisi sayesinde beyin sinir hücrelerinin bozuk olan horman faliyetleri düzenlenir. Uzmanlar en iyi tedavi yönteminin ilaçla, psikolojik terapinin birlikte yürütülmesiyle sonuç verdiğini söylemektedir.

Panik atakları tetikleyen veya etkileyen bazı yaygın faktörler şunlar olabilir:

Genetik Faktörler: Aile geçmişi, panik bozukluğu riskini artırabilir. Eğer birinci derece akrabanızda panik bozukluğu öyküsü varsa, sizin de risk altında olmanız daha olasıdır.

Kimyasal Denge: Beyindeki kimyasal maddelerin (örneğin, serotonin ve norepinefrin) dengesizliği panik ataklara yol açabilir. Antidepresanlar gibi ilaçlar, bu kimyasalların düzenlenmesine yardımcı olabilir.

Stres ve Anksiyete: Yoğun stres, anksiyete bozukluğuna ve dolayısıyla panik ataklara yol açabilir. Zorlayıcı yaşam olayları, iş stresi, ilişki problemleri gibi faktörler panik atak riskini artırabilir.

İlaç ve Madde Kullanımı: Uyuşturucu madde kötüye kullanımı veya bazı ilaçların yan etkileri panik ataklara neden olabilir.

Travma Geçmişi: Travmatik olaylar, travma sonrası stres bozukluğu gibi durumlar, panik atak riskini artırabilir.

Bilimsel olarak ya da tıbben ekonomik zorluğun panik ataklara neden olabileceğine dair bir veri yoktur.

Sonraki Haber