Ekonomist Serhat Latifoğlu açıkladı: Merkez Bankası’nın döviz rezervi çöküşte mi?

Merkez Bankası’nın döviz rezervleri kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Merkez Bankası’nın rezervlerinin çöküşte olduğu iddiasına yanıt Aydınlık Gazetesi yazarı Ekonomist Serhat Latifoğlu’ndan geldi. Manipülasyona dikkat çeken Latifoğlu ‘Buradan mandacı iktisatçılara ekmek çıkmaz’ dedi.

Aydınlık Gazetesi Yazarı Ekonomist Serhat Latifoğlu Merkez Bankası’nın döviz rezervleriyle ilgili ortaya atılan iddialara yanıt verdi. Sosyal medya hesabından Cumhuriyet gazetesinin “Merkez Bankası rezervlerinde çöküş” başlıklı haberine yanıt veren Latifoğlu bu konuda manipülasyon yapıldığını belirtti.

DÖVİZ SIKINTISI OLMASI SÖZ KONUSU BİLE DEĞİL

Türk ekonomisinde döviz sıkıntısının olmasının söz konusu olmadığını ifade eden Latifoğlu

“Israrla brüt rezervi değil net rezervi baz alarak manipülasyon yapıyorlar. İktisat literatüründe brüt rezerv önemlidir. Türk ekonomisi yıllık 200 milyar $ ihracat yapan, 30 milyar $ turizm geliri elde eden bir ülke. Ekonomi dışa açık ve rezervler 110 milyar $ civarında. Dolayısıyla bu tabloda Türk ekonomisinde döviz sıkıntısı olması söz konusu bile değil.” ifadelerini kullandı.

SWAP ANLAŞMALARI TÜRK EKONOMİSİ İÇİN GURUR VERİCİDİR

Döviz rezervi olmadığı propagandasının Swap hesapların düşürülmesinden hareketle yapıldığını belirten Serhat Latifoğlu, swap anlaşmalarının ekonomi için gurur verici olduğunu ifade etti:

“Net rezerv hesaplarken ‘swap’lar düşürülür. Buradan yola çıkarak döviz rezervi olmadığı propagandası yapılıyor. Bu yalanı yayan kişilerin çoğunun ‘swap’ın ne olduğunu bile bilmediğine eminim.

‘Swap’ bir finansal varlığın başka bir finansal varlıkla takas edilmesidir. Yani ortada sanal bir işlem yok tam tersine bildiğiniz kapı gibi sağlam varlık mevcuttur.

Bu anlaşmalar karşılıklı güveni gösterir ki bu da Türk ekonomisi için gurur vericidir.”

REZERVLER EN AĞIR KRİZLERİ ATLATACAK KADAR GÜÇLÜ

Merkez Bankası’nın izlediği yolun doğru olduğunu ve rezervlerin en ağır krizleri atlatacak kadar güçlü olduğunu belirtti:

"Eski usul rezerv tutma dönemi kapanıyor. Rodrik’in 2008 krizi sonrası yazdığı rapor döviz rezervi tutmanın yüksek maliyetlerini işaret ediyor.

TCMB’nin izlediği yol doğru ve rezervlerimiz en ağır krizleri atlatacak kadar güçlü.

Buradan mandacı iktisatçılara ekmek çıkmaz..."

Sonraki Haber