Ekosistemde denge bozulunca işareti karın ağrısı veriyor

Karın ağrısı; kaburgaların altından kasıklara kadar herhangi bir yerde gaz, hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık, irritabl bağırsak sendromu ve gıda zehirlenmeleri gibi mide-bağırsak problemleri yanı sıra üreme organı hastalıkları gibi nedenlerle hissedilen ağrıdır

Karın ağrısı, ciddi ve ciddi olmayan tıbbi durumlarla ilişkili olabilen bir semptomdur. Gastroenterit ve irritabl (asabi) bağırsak sendromu karın ağrısının sık nedenleri arasındadır. İnsanların yaklaşık %15'inde altta yatan apandisit, abdominal aorta anevrizması rüptürü veya kaçağı, divertikülit veya ektopik gebelik gibi daha ciddi bir durum vardır. Vakaların üçte birinde kesin neden belirsizdir. Her organda olduğu gibi bağırsakların da mikrobiyotası yani florası vardır. Bağırsak mikrobiyotası birbirinden farklı bakteri, virüs, mantar gibi mikrorganizmalardan meydana gelen bir ekosistemdir. Bağırsak florasında, faydalı ve zararlı bakteriler bulunur. Bu bakteriler arasındaki dengesinin bozulması ile bağırsak florasında dengesizlik ile karakterize olan disbiyozis olarak bilinen süreç başlar. Bu durum başta karın ağrısı gibi sindirim sistemi problemleri olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.

NEDEN KARNIM AĞRIYOR?

Genellikle mide ve bağırsak problemleri, karın ağrısının başlıca nedenleri olarak gösterilir. Bunların yanında kabızlık, ishal, hazımsızlık, gıda zehirlenmeleri, hem kadın hem de erkeklerde görülen üreme organı hastalıkları, safra kesesi hastalıkları, reflü, stres ve ağrının şiddetine göre kanser de karın ağrısına yol açabilir.

Karın ağrısı nedenleri genel olarak şöyle sıralanabilir: Gastrit ve irritabl bağırsak sendromu gibi mide- bağırsak sorunları, kabızlık, ishal, reflü, gıda alerjisi veya gıda zehirlenmesi, böbrek taşı, mide gribi ve viral enfeksiyonlar, laktoz intoleransı, apandisit, üreme organı hastalıkları, ağrının şiddetine ve yerine göre kanser, safra kesesi hastalıkları, stres ve psikolojik sorunlar, tiroid, dış gebelik, mide-bağırsak hastalıkları, hassas bağırsak sendromu olarak bilinen irritabl bağırsak sendromu gibi hastalıklar.

Yoğun stres altında yaşanan bir hayat, depresyon, anksiyete ve panik atak gibi psikolojik problemler de karın ağrısına yol açabilir. Kişi bu karın ağrısıyla ilgili başka hastalıklardan endişe etse de sebep sadece psikolojiktir.

HER AĞRI KARIN AĞRISI MI?

Karın ağrısı genellikle göğüs kafesiyle pelvik bölge arasındaki rahatsız edici hisle tarif edilir. Bu his tam olarak karın ağrısıdır. Ayrıca kramp, yanma, sıkışma da karın ağrısı belirtileridir. Ayrıca karın ağrısı belirtilerine mide bulantısı, kusma, ishal ve titreme de eşlik edebilir.

Bazı hastalar ağrıyı daha az hissettiği vücut duruşunu alırlar (öne eğilme, ağrının üzerine yatma, sırt üstü yatma gibi). Ağrının şiddeti nedene göre değişkenlik gösterebilir. Ağrılar sürekli veya aralıklı hissedilebilir.

Karın ağrıları başlangıç zamanına göre akut veya kronik karın ağrısı olarak adlandırılabilir. Ağrının başlangıç hızı genellikle ağrının önemi hakkında fikir verir. Ani başlayan, şiddetli, yeri belli ağrılar enfaktüs (damar tıkanması) veya perforasyon (organ yırtılması) gibi hayati sorunların habercisi olabilir. Ağrının yayılımı veya karakter değiştirmesi de hastalığın tanısı hakkında fikir verebilir. Örneğin göbek çevresinde ani başlayan değişken şiddetli bir ağrının sağ alt kadrana geçmesi akut apandisiti düşündürebilir.

Kronik karın ağrıları ise genellikle 6 aydan daha uzun süre hissedilen karın ağrılarıdır. Bu ağrı sürekli veya aralıklı ve tekrarlayıcı (intermittan) olabilir. Ağrı nedeni mekanik bir soruna bağlı olabileceği gibi, bir inflamasyona (iltihaba) bağlı gelişebilir, daha nadir olarak da nörolojik ve metabolik nedenlerden kaynaklanabilir. Karın içi kitleler, kanserler (maligniteler), bazı psikiyatrik hastalıklar da karın ağrısı nedenleri arasında yer alır. Bunun yanı sıra bazı karın ağrıları tanımlanamaz ve nedeni bulunamaz.

Sonrasında gerekli durumlarda kan tahlilleri, idrar ve dışkı analizleri, karın grafisi, yansılanım, bilgisayarlı kesityazar, endoskopik işlemler gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir.

CERRAHİYE KADAR YOLU VAR

Karın ağrısı nedeni saptandıktan sonra tedavi şekli belirlenir. Örneğin bazı hastalıklarda tedavi seçeneği ilaç tedavisidir (mide asidini veya bağırsak gazını düzenleyen ilaçlar, gaz ilaçları, antibiyotikler, sindirime yardımcı bazı ilaçlar gibi). Ancak akut karın olarak adlandırılan ve genellikle hayatı tehdit eden sorunlara yol açan bazı karın ağrısı nedenlerinde tek tedavi seçeneği cerrahidir. (Akut apandisit veya barsak perforasyonu gibi).

İLK OLARAK NE YAPMALI

Karın ağrısına yol açan nedenlerin tedavisi için iki yol izlenebilir. Bunlardan ilki, eğer ağrı hafifse evde uygulanacak doğal yöntemlerdir. Sıcak-soğuk kompres, bol su içmek, dinlenmek, muz, pirinç ve patates gibi hafif besinler tüketmek ve bitki çayları içmek kastedilen doğal yöntemler arasındadır. Karın ağrısında sıcak su torbası kullanımı, yürüyüş gibi egzersizler, nefes egzersizleri, bol su içmek, dinlenmek, muz, patates ve pirinç gibi hafif yiyecekler yemek, meyan kökü yemek ve papatya ya da nane çayı karın ağrısına iyi gelen doğal yöntemlerdir. Şiddetli karın ağrıları ise tıbbi tedavi gerektirebilir.

NASIL TANI KONACAK

Karın ağrısının en sık nedenleri gastroenterit (% 13), irritabl bağırsak sendromu (% 8), idrar yolu problemleri (% 5), mide iltihabı (% 5) ve kabızlıktır (% 5). Vakaların yaklaşık % 30'unda neden belirlenememiştir. Olguların yaklaşık % 10'unun safra kesesi (safra taşı veya safra diskinezi) veya pankreas (% 4) alakalı problemler, divertikülit (% 3), apandisit (% 2) ve kanser (% 1) gibi daha ciddi nedeni vardır. Yaşlılarda daha yaygın olmak üzere mezenterik iskemi ve abdominal aort anevrizmaları diğer ciddi nedenlerdir.

ANİ (AKUT) KARIN AĞRISI

Akut karın, nedenini tedavi etmek için cerrahi müdahale gerektirmesi muhtemel ani başlayan, şiddetli ve ısrarcı karın ağrısı olarak tanımlanabilir. Ağrı sıklıkla bulantı ve kusma, karın şişliği, ateş ve şok gibi belirtilerle birlikte olabilir. Akut karın ağrısı ile ilişkili en yaygın durumlardan biri akut apandisittir.

Sonraki Haber