Ekrem İmamoğlu davasında karar açıklandı
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na, “YSK üyelerine hakaret” gerekçesiyle yargılandığı davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi, siyasi yasak getirildi.
Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, eski İBB Sözcüsü Murat Ongun, İmamoğlu’nun seçim kampanyasının direktörü Necati Özkan ile milletvekilleri Engin Altay, Seyit Torun, Bahadır Erdem, Erdoğan Toprak, Mahmut Tanal, İyi Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, eski CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile CHP ve İyi Partili çok sayıda isim yer aldı. Öte yandan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ile İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç da duruşma salonunda hazır bulundu.
YSK üyelerine hakaret iddiasıyla 4 yıl 1 aya kadar hapsi istenen İmamoğlu, avukatı aracılığıyla reddi hakim talebinin reddedilmesine itiraz etti. Hakim İmamoğlu’nun itirazını da reddetti.
Davada tanık Murat Ongun ve Necati Özkan da dinlendi. Ongun, “Gazeteciler Süleyman Soylu'nun beyanını sordular. Başkan bey de o sözlere yanıt olarak konuştu. Basın toplantısından sonra başkana, bakana karşı biraz ağır mı oldu dedim. Ekrem Başkan da az bile oldu dedi. YSK üyeleri hiç gündem olmadı ya da hiç konuşulmadı.” şeklinde konuştu.
Özkan ise, “Olay günü toplantıdaydık. Soylu'nun yakışıksız ifadeleri bize iletildi. Ekrem Başkan, Soylu'ya karşılık verilmesi gerektiğini söyledi. Toplantı çıkışında Başkan ahmak sözünü söyleyen kişiye iade etti.” ifadelerini kullandı.
Duruşmada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 2019’da İmamoğlu’yla ilgili yaptığı açıklama dinletildi. Ardından Soylu’nun tanık olarak dinlenmesi de talep edildi. Avukat Polat ayrıca, uzman tanıkların dinlenmesini de talep ederken hükmün açıklanmasını geri bırakmayı kabul etmediklerini belirtti.
Hakim, sanık müdafilerinin tüm taleplerini reddetti. Savcı, mütalaasını tekrar etti ve Ekrem İmamoğlu’na ceza verilmesini ve siyasi yasak istedi.
Ardından avukatlardan esas hakkında mütalaaya karşı son savunmaları istendi. Avukatlar İmamoğlu hakkında beraat talep etti.
Avukat Gökhan Günaydın, savunmasında HDP'ye kapatma davası açılması ile Kaftancıoğlu davası ve CHP'li belediyelere operasyonların hukuksuzluk olduğunu öne sürdü.
SİYASİ YASAK
Son savunmaların ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verilen İmamoğlu’na, siyasi yasak da getirildi. İstinaf yolu ise açık.
‘AHMAK’ TARTIŞMASI
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ekim 2019'da Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'ne katılmak için Fransa'ya giden İmamoğlu'yla ilgili isim vermeden, "Avrupa'ya giderek Türkiye'yi şikâyet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek." demişti. İmamoğlu da üstü kapalı olarak, "31 Mart'ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa'da, onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan şeylere, biten şeylere baktığımızda, tam da işte 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır." ifadelerini kullanmıştı. "Seçimi iptal edenler ahmaktır" sözleri üzerine YSK'nın suç duyurusuyla dava açılmıştı.
İmamoğlu, mahkemedeki savunmasında şunları söylemişti: "Öncelikle burada verilen demeç bir soru üzerine verilen demeçtir. Sorunun temelinde İçişleri Bakanı'nın şahsıma yönelik açıklamalarında 'Ahmak' kelimesini kullanmasıdır. Söz konusu cevabım bu sorunun üzerine olmuştur. Dolayısıyla bana kullanılan bu 'ahmak' kelimesine karşılık olarak kullanılmış bir kelimedir ve muhatabı da Sayın İçişleri Bakanı'dır. İçişleri Bakanı bu tarz ifadeleri birçok kez şahsıma yönelik kullanmıştır ve kullanmaya da devam etmektedir. Bu tarz cümlelerin hem seçim ortamında hem de seçim iptal edilmeyen önceki beyanlarında da görmek mümkündür."
Bir önceki duruşmada İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, hâkimin ihsas-ı reyde bulunduğunu (tarafını belli ettiği) ileri sürerek, reddi hâkim talebinde bulunmuştu. Hâkim ise bu talebi reddetmişti. mahkeme olan Anadolu 17. Ağır Ceza Mahkemesi de önceki hafta, İmamoğlu’nun avukatının yaptığı reddi hâkim talebinin reddine karar verdi.