''El Ayak Ağız Hastalığı''na dikkat! ‘Hijyen önlemleri riski azıltır’

Son zamanlarda bebek ve çocuklarda oldukça fazla görülmeye başlayan el, ayak, ağız hastalığı  solunum yolu, tükürük, yakın temas ve dışkı yoluyla bulaşıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sabahat Derici hastalığın belirtilerini ve tedavi yöntemlerini anlattı

El ayak hastalığı ya da daha sık tercih edilen adıyla el ayak ağız hastalığı, bir virüsün neden olduğu enfeksiyon sonucu ortaya çıkan, oldukça bulaşıcı, döküntülü bir hastalıktır. Ateş, boğaz ağrısı, iştahsızlık, halsizlik bulguları ile birlikte ağız içerisinde ve ağız çevresinde, avuç içi ve ayak tabanında görülen döküntüler ile ortaya çıkan hastalık en sık ilkbahar sonu, yaz ve sonbahar aylarında görülmektedir. Her yaş grubunda ortaya çıkabilirken 10 yaş altındaki çocuklarda daha sıklıkla görülür.

EL HİJYENİ ÖNEMLİ

Birçok virüsün salgın haline geldiği bugünlerde, el, ayak ve ağız hastalığından korunmanın en önemli tedbirlerinden biri ise elleri bolca yıkamak.

El, ayak, ağız hastalığının en çok kreş, okul gibi ortamlarda el hijyeninin yetersiz olmasıyla bulaştığını söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sabahat Derici, hastalığın yayılmasını önlemek için hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ebeveynlerin çocuklarına kazandıracağı en önemli alışkanlığın el yıkama alışkanlığı olduğunu söyleyen Dr. Derici, ‘Evde, okul ve kreşlerde kullanılan malzeme ve oyuncakların her gün dezenfekte edilmesi, ellerin düzenli şekilde yıkanması, ortamın sık sık havalandırılması ve yakın temastan kaçınılması hastalığın yayılma hızını engelleyecektir’’ ifadelerini kullandı.

Sabahat Derici

‘HASTALIĞIN ÖZEL BİR TEDAVİSİ VE AŞISI YOK’

El, ayak, ağız hastalığının özel bir tedavisi ve aşısının olmadığını, tedavinin hastanın şikayetlerine ve bulgularına göre planlandığını söyleyen Dr. Derici, “Çocuklar genellikle virüsü kaptıktan 3-7 gün sonra belirti ve bulguları göstermeye başlıyor. Tedavide, boğaz ağrısı için sprey, ağrı kesici, ateş düşürücü, antibiyotikli kremler kullanılabilir’’ dedi.

Dr. Derici, “Ağız içindeki yaralar nedeniyle beslenemeyen çocuklarda; yoğurt, muhallebi, çorba gibi yumuşak ve ılık gıdalar ile beslenme, bol sıvı tüketimi ve istirahat önerilir. Beslenmesi kötü olan çocuklara hastane ortamında damar yolu ile sıvı tedavisi verilebilir’’ ifadelerini kullandı.

Hastalıkta genellikle 1-2 hafta içinde düzelmeler görüldüğünü söyleyen Dr. Derici; el ve ayaklarda sıvı dolu kırmızı kabarcıklar kuruyarak yerini lekeye bırakabileceğini fakat zamanla lekelerin kaybolacağını ve endişelenmeye gerek duyulmadığını ifade etti.

Sonraki Haber