El emeği göz nuru en doğal ürünler burada! Kayseri'de kadın devrimi
Kayseri’nin tüm ilçelerinde sekiz ay içinde 22 kadın kooperatifi kuruldu. Kentteki toplam kooperatif sayısı 30'a çıktı. 350’den fazla kadın, emekle üretip gururla kazanıyor
Kayseri’nin tüm ilçelerinde yalnızca sekiz ay gibi kısa bir sürede kurulan toplam 22 kadın kooperatifinde 350’den fazla kadın, emekle üretip gururla kazanıyor. Kadınlar, Bünyan, Yeşilhisar ve Yahyalı ilçelerindeki satış ofislerinde ürünlerini satışa sunuyor.
Vali Gökmen Çiçek satış ofisleri ile ilgili Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Kadınlarımız çok yakında daha fazlasıyla üretmeye ve kazanmaya devam edecekler.” dedi. Kayseri Kadın Kooperatifleri Koordinasyon Sorumlusu Sefure Deveci, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek öncülüğünde kurulan bu kooperatiflerin her geçen gün daha da geliştiğini ve yenilerinin açılması için talepler geldiğini söyledi. Deveci sözlerine şöyle devam etti:
“Gökmen Çiçek, Kayseri’ye atandıktan 8 ay gibi kısa bir sürede 21 kadın kooperatifi bir de engelliler kooperatifi kurdu. Bu kooperatiflerde hediyelik eşyalar, tekstil, gıda, halı, kilim gibi çok çeşitli ürünler üretiliyor. Her bir kooperatifimiz en az yedi üyeden oluşmakta. Kadınlarımızın iş yeri açmalarından elektrik, su faturalarına kadar Vali Gökmen Çiçek ve belediyelerimiz, kaymakamlıklarımız seferber oldu. İş istihdamı sağlamak hususunda hanımlarımıza büyük kolaylıklar sağladılar. Öncesinde kurulan 8 kooperatife de valimiz liderlik yapıyor ve aktif çalışıyor. İşleyen 30 kooperatifimiz var. Üretimde çok güzel işler başarıyoruz. Sayımız her geçen gün artıyor. Dün 3 tane daha kooperatif kurma talebiyle gelen kadınlar oldu.”
‘HEM EĞİTİM HEM ÜRETİM’
Sefure Deveci, esas görevlerinin kadınların eğitimleri olduğunu vurguladı: “Biz aslında yalnızca kadınlarımızın üretmesiyle veya onlara müşteri bulmakla ilgilenmiyoruz. Esas görevimiz onların eğitimleri. Yakın zamanda e-ticaret eğitimi verildi ve sertifikalarını aldılar. Önümüzdeki hafta liderlik ve kooperatif yönetimi hususunda eğitim alacaklar.”
‘TURİSTLER HAYRAN KALDI’
Her kooperatifin kendine ait bir üretim yeri bir de satış ofisi olduğunu dile getiren Deveci sözlerine şöyle devam etti:
“Turizmin rağbet gördüğü 3 yerde daha satış ofisi kurduk. Buralar Kayseri’nin en gözde yerleri, Bünyan’daki Cam Teras ve Yahyalı Kapuzbaşı Şelalelerinde. Orada satışlarımız çok güzel işliyor. Buraya gelen kadınlar bizimle gurur duyduklarını ve örnek alınası bir çalışma yaptığımızı söylüyorlar. Ayrıca el yapımı hediyelik eşyalarımız da olduğu için bu yerlerdeki ofislerimiz turistler tarafından çok beğeniliyor. Kadınlarımız da turistler ile konuşabilmek için farklı dillerde kendilerini geliştirmeye yöneliyor. Gelen turistler hem Kayseri’ye hem ürünlerimize hayran kaldıklarını söylüyorlar. Valilik binası içerisinde de bütün ürünleri sergilediğimiz, tanıtımını yaptığımız, koordinasyonu sağladığımız bir merkezimiz var. Burada iş adamlarıyla görüşüyor kooperatiflerle bağlantılarını sağlıyoruz.”
‘ÖZGÜVENLERİ GELİŞİYOR’
“Çok fazla etkinlik yapıyor, masa açıyoruz. Mayıs ayında tarihi Kayseri Kalesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde ‘Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı Haftası’na katıldık. Haziran ayında ‘Kayseri Kadın Kooperatifleri Fuarı’ düzenledik. 10 gün sürdü. Kendimizi tanıtmayı amaçladığımız bu fuarda Sayın Valimiz sayesinde büyük iş bağlantıları kurduk ve büyük kazançlar sağladık. “Umarım bunların da devamı gelecek. Kooperatiflerimizdeki kadınlarımızın Kayseri’nin en büyük alışveriş merkezine gittiği an ücretsiz bir orada masa açma yetkisi var. Bizim için esas önemli mesele kadınlarımızın üretime katılmaları, kendi ayakları üzerinde durmaları ve helal kazanç sağlamaları. Biz iş dünyasında üreten kadınları görmek istiyoruz. İnanın ki ürettikçe kadınların özgüvenleri gelişiyor. Üreten kadın güçlü kadındır. Güçlü kadın güçlü Kayseri, güçlü Türkiye’dir.”
‘HEM KOOPERATİF HEM KADINLARIMIZ KAZANSIN’
Kocasinan Erciyes 38 Kadın Kooperatifi Başkanı İlknur Daloğlu: Kooperatifimiz en son kurulan kooperatif. Kurarken biz alanında eğitim almış ve vermiş arkadaşlarla kadınlarımıza istihdam sağlamayı hedefliyorduk. Valimizin katkıları çok büyüktü. Biz de kurma kararı aldık ve hem kooperatif kazansın hem kadınlarımız kazansın dedik. Amacımıza ulaştık. Kadınlarımız meslek edindiler. Önce sıfırdan eğitim alıyor sonra üretim yapıyor ve satıyorlar. Kadınlarımızın kendi ayakları üzerinde durabilmelerine destek olmak çok büyük bir gurur benim için. Kadınlarımız üretiyor, Kayseri’miz üretiyor, Türkiye’miz üretiyor!
‘ÇALIŞIYORUZ, GURUR DUYUYORUZ’
Pınarbaşı Kadın Kooperatifi Başkanı Hayriye Battal: Bizim kooperatifimiz hediyelik eşyalar üzerine başladı. Ayrıca şimdi kafeteryamızda yemekler de yapılıyor. Kooperatifimiz buralara gelene kadar çok emek verdik. Kadınlarımız bir ürün ortaya çıkarttıklarında çok heyecanlanıyor ve o ürün satıldığında mutlu oluyorlar. Daha hevesle sarılıyorlar işlerine. Onlarca kadın bu kooperatifler sayesinde meslek sahibi oldu ve kendi ayakları üstünde durmayı öğrendi. Ve bunların hepsi çok kısa zaman içinde oldu. Şimdi hepimiz kendimizle gurur duyuyoruz. Biz kadınlar da iş hayatında, ticarette varız diyoruz.
‘EN BÜYÜK HAYALİMİ GERÇEKLEŞTİRDİM’
Bünyan Hanımeli Kooperatifi Başkanı Figen Sarıaslan: Ben usta öğreticiyim zaten. Benim en büyük hayalimdi hediyelik eşyalar yapıp sattığım küçük bir dükkanım olsun, çalışmayan kadınlara öğreteyim beraber yapıp satalım istiyordum. Ancak sermaye yok destek yok yapamadım. Bu hayalimi valimiz sayesinde gerçekleştirmiş oldum. Hem üretim yerimiz hem biri Cam Teras’ta iki tane satış ofisimiz var. Hatta satış ofisimizde şimdi 4 tane stajyerimiz var. Burada 11 kadın arkadaşımızla beraber üretiyor ve kazanıyoruz. Çok mutlu ve gururluyuz.